«Μπορούμε να περιμένουμε, ότι οι μετανάστες θα ξαναρχίσουν να φθάνουν μαζικά στην Ευρώπη»!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Δραματική παραδοχή από τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος τόνισε, ότι η συμφωνία που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, καταρρέει.
«Ο κίνδυνος είναι αυξημένος. Η επιτυχία της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας μέχρι τώρα είναι εύθραυστη», είπε ο Πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Kurier». «Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί επανειλημμένα, ότι επιδιώκει να την θέσει υπό αμφισβήτηση», πρόσθεσε ο Γιούνκερ.
Σε μία τέτοια περίπτωση, συνέχισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν «μπορούμε να περιμένουμε, ότι οι μετανάστες θα ξαναρχίσουν να φθάνουν στην Ευρώπη μαζικά».
Μετά από την επίτευξη της συμφωνίας, ανάμεσα στην Αγκυρα και τις Βρυξέλλες, είχαν μειωθεΐ αισθητά οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.
Ομως, τα γεγονότα στην Τουρκία, δηλαδή η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και η αντίδραση της τουρκικής Κυβέρνησης σε αυτό, δημιουργεί φόβους ότι η συμφωνία μπορεί να ακυρωθεί.
Οι μαζικές «εκκαθαρίσεις», που κάνει στο εσωτερικό της χώρας του ο Ερντογάν, με συλλήψεις χιλιάδων στελεχών των Ενόπλων δυνάμεων και του δικαστικού σώματος, αλλά και την απομάκρυνση ανθρώπων από Υπουργεία, επηρέασαν και τη συμφωνία για το προσφυγικό.
Τρεις ημέρες έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος ανακλήθηκε στην Τουρκία η ομάδα των Τούρκων αξιωματούχων, που είχε επιφορτιστεί με τον έλεγχο της εφαρμογής της συμφωνίας για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Πολύ ανήσυχος για τις πρόσφατες εξελίξεις εντός Ε.Ε., και ειδικά στην Ουγγαρία και στην Πολωνία, δηλώνει ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε, ότι είναι πολύ ανήσυχος και για τις πρόσφατες εξελίξεις εντός Ε.Ε., ειδικά στην Ουγγαρία και στην Πολωνία.
«Στην Πολωνία, οι ενέργειες της Κυβέρνησης καταφέρνουν πλήγμα στο κράτος δικαίου. Παρατηρώ με ανησυχία τις προετοιμασίες για το δημοψήφισμα, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε. συμφώνησε να ανακατανέμει τους μετανάστες», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.
Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε προθεσμία τριών μηνών στην Κυβέρνηση της Πολωνίας για την επανεξέταση της λειτουργίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, επικαλούμενη την προστασία του κράτους δικαίου.
Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτωρ Όρμπαν συνέκρινε την μετανάστευση με «δηλητήριο» για την Ευρώπη και πρόσθεσε, ότι η χώρα του «δεν χρειάζεται ούτε έναν μετανάστη».
«Εάν οργανώνονται δημοψηφίσματα για κάθε απόφαση των συμβουλίων υπουργών (της ΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τότε η ασφάλεια του δικαίου διατρέχει κίνδυνο», εκτίμησε ο κ. Γιούνκερ.
«Η Κομισιόν θα έπρεπε πραγματικά—αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί—να κινήσει μια διαδικασία εναντίον της Ουγγαρίας για παραβίαση των (ευρωπαϊκών) συνθηκών. Αλλά ο κ. Όρμπαν θα δήλωνε σε αυτή την περίπτωση, ότι η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή παραπέμπει τον ουγγρικό λαό σε δίκη», επισήμανε ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ.

european_parliament