Για σκόπιμη ενέργεια κάνουν λόγο Γερμανοί πολιτικοί μετά τις χθεσινές διαρροές φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα, ενώ αναλυτές εκφράζουν φόβο για νέες επιθέσεις.Και στη Γερμανία έχει εδραιωθεί πλέον η πεποίθηση ότι οι χθεσινές διαρροές φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα δεν μπορεί να είναι τυχαίες. Το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σε συνάντησή του με επιχειρηματίες, δήλωσε ότι μία τέτοια διαρροή «δεν μπορεί να οφείλεται σε φυσικά αίτια ή σε μία φυσιολογική φθορά των υλικών, αλλά προφανώς πρόκειται για επιθετική ενέργεια με στόχο τις ενεργειακές υποδομές». Πάντως ο Χάμπεκ δεν κατονόμασε τη Ρωσία ως υπεύθυνη για τη δολιοφθορά.

Ωστόσο την Τετάρτη η πρόεδρος της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων στη Γερμανική Βουλή, Μαρί Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, ηγετικό στέλεχος του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), σε συνέντευξή της, δηλώνει ευθέως ότι «δεν αποκλείεται να βρίσκεται η Ρωσία πίσω από το χτύπημα αυτό, έτσι ώστε να υποστούν πλήγμα οι αγορές ενέργειας», για να συμπληρώσει μάλιστα ότι «όσο παρατείνεται και όσο πιο σκληρός γίνεται ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος στην Ουκρανία, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για παρόμοιες ενέργειες».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ρόντεριχ Κίζεβετερ, εκπρόσωπος της χριστιανοδημοκρατικής αντιπολίτευσης (CDU) για θέματα εξωτερικής πολιτικής, κάνει λόγο για «πράξη δολιοφθοράς, στοχευμένη και με κρατική υποστήριξη», για την οποία «μάλλον ευθύνεται η Ρωσία», η οποία, θέλει να αποδείξει την ικανότητά της «να είναι απειλητική, πραγματοποιώντας επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές».

Spiegel Online: «Είχαν προειδοποιήσει οι Αμερικανοί»

Το περιοδικό DER SPIEGEL, στην ηλεκτρονική έκδοσή του, υποστηρίζει ότι ήδη από το καλοκαίρι η αμερικανικη υπηρεσία πληροφοριών CIA είχε προειδοποιήσει τη Γερμανία για το ενδεχόμενο επιθέσεων και δολιοφθορών με στόχο ενεργειακές υποδομές στη Βαλτική Θάλασσα. Κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο δέχθηκε σχετικό ερώτημα, για να απαντήσει ότι «αποτελεί πάγια τακτική να μην σχολιάζονται δημοσίως ζητήματα που αφορούν ενδεχόμενες πληροφορίες ή δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών».

Στρατιωτικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι οι ενεργειακές υποδομές στη Βαλτική Θάλασσα είναι μάλλον ευάλωτες σε δολιοφθορές. Ο αντιναύαρχος του γερμανικού πολεμικού ναυτικού Κρίστιαν Κάακ δηλώνει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Die Welt ότι στη Βαλτική Θάλασσα, αλλά και στον Ατλαντικό Ωκεανό, υπάρχουν αγωγοί και υποθαλάσσια καλώδια που είναι κρίσιμα για την ενεργειακή τροφοδοσία και την ασφάλεια δικτύων και ότι με μία επιθετική ενέργεια «θα μπορούσε κανείς να αφήσει γρήγορα χωρίς ρεύμα μία χώρα όπως η Εσθονία».

Βρυξέλλες: «Σκόπιμη ενέργεια»

Σε σκόπιμη ενέργεια αποδίδουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, τις βλάβες και τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, ενώ «φωτογραφίζουν» τη Ρωσία, χωρίς να την κατονομάζουν ευθέως. Όπως δήλωσε σήμερα το πρωί ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας, ενώ προανήγγειλε την λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ.

Για δολιοφθορά έκανε λόγο την Τρίτη και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επίσης προειδοποίησε ότι θα υπάρξει ισχυρότατη απάντηση σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση ενεργειακές υποδομές στην ΕΕ. Τα αίτια των διαρροών ερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές της Σουηδίας και της Δανίας, οι κυβερνήσεις των οποίων ενημερώνουν και τις Βρυξέλλες για την πορεία των ερευνών.

Γιάννης Παπαδημητρίου, Νίκος Μπέλλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ