Η απελευθέρωση της Χερσώνας αναπτερώνει τις ελπίδες για οριστική νίκη των Ουκρανών επί των Ρώσων. Αλλά η πολιτική ηγεσία θεωρεί ότι είναι ακόμη νωρίς. Κουλέμπα: Νίκη και της Δύσης.Πως μπορεί να κρυφτεί η χαρά και η ανακούφιση; Μετά από μήνες υπό ρωσική κατοχή στη Χερσώνα κυματίζει και πάλι η ουκρανική σημαία. Οι κάτοικοι ξεχύθηκαν στους δρόμους, γελούν από χαρά, αγκαλιάζουν και φιλούν τους Ουκρανούς στρατιώτες και τους ζητούν αυτόγραφα. Σκηνές συγκίνησης που καταγράφουν από χθες με τις κάμερές τους τηλεοπτικά συνεργεία από όλον τον κόσμο. «Δεν έχουμε ρεύμα, νερό, ίντερνετ, θέρμανση, επικοινωνίες, αλλά δεν υπάρχουν όμως και Ρώσοι. Και γι αυτό είμαστε πολύ χαρούμενοι» λέει ένας άνδρας στη κάμερα του Reuters, που δεν θέλει να πει το όνομά του. «Τα υπόλοιπα θα αποκατασταθούν, όλα θα πάνε καλά. Είμαστε ευτυχείς. Η Ουκρανία επέστρεψε, κάτι που είναι πολύ σημαντικό».

«Δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε»

Ωστόσο, αν δει κανείς τα πράγματα πιο προσεκτικά, θα παρατηρήσει ότι οι Ρώσοι άφησαν πίσω τους ίχνη απίστευτης καταστροφής. Όλες οι σημαντικές υποδομές για την επιβίωση των κατοίκων δεν υπάρχουν πια, οι ουκρανικές αρχές έχουν βάλει μπρος για να αποναρκοθετήσουν την ευρύτερη περιοχή και να αποκαταστήσουν τον ηλεκτρισμό και την υδροδότηση. Ανταποκριτές των γαλλικών τηλεοπτικών δικτύων περιγράφουν παρόλα αυτά σκηνές ανακούφισης να υπερτερούν. Στην αρχή οι κάτοικοι δεν μπορούν να πιστέψουν ότι οι Ρώσοι έφυγαν.

«Μέχρις ότου ήρθαν οι πρώτοι Ουκρανοί στρατιώτες δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε, νομίζαμε ότι οι Ρώσοι ήθελαν να μας προκαλέσουν» λέει η Κριστίνα Ματσιούτα. «Αλλά με τη βοήθεια του Θεού τα αγόρια μας μπήκαν στην πόλη και η ζωή επέστρεψε. Αισθανόμαστε σαν να ήμασταν καλυμμένοι στην ομίχλη, σαν να ήμασταν ζόμπι. Αλλά τώρα που ήρθαν οι στρατιώτες μας υπάρχει χαρά σε κάθε δρόμο της πόλης μας». Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε λόγο για μια νίκη για ολόκληρη τη Δύση, αλλά τόνισε παράλληλα ότι ο πόλεμος συνεχίζεται. «Ελάχιστοι πίστευαν ότι η Ουκρανία θα επιζήσει, αλλά μόνο μαζί είμαστε σε θέση να επιβληθούμε και να εκδιώξουμε τη Ρωσία από την Ουκρανία, η νίκη μας είναι νίκη κοινή, μια νίκη για όλα τα φιλειρηνικά έθνη σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ζελένκσι: Η νίκη πλησιάζει

Και η νίκη φέρνει μαζί της και την ελπίδα. Την ελπίδα ότι κάποια στιγμή κι άλλες πόλεις υπό ρωσική κατοχή θα απελευθερωθούν. «Τι αισθανόμαστε; Η Ουκρανία υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει» λέει η Ολένα. «Κανείς δεν θα μπορέσει να την κατακτήσει, να την συντρίψει. Ο λαός είναι δυνατός, ισχυρός και φιλικός. Θέλουν να μας χωρίσουν, αλλά μας ένωσαν, Είμαστε ενωμένοι όσο ποτέ άλλοτε».

Στο χθεσινοβραδινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε μεταξύ άλλων προς τους Ουκρανούς, ότι «όλοι μας νιώθουμε ότι η νίκη πλησιάζει, υπάρχουν πάντα άνθρωποι που πολεμούν και εργάζονται για τη δική μας νίκη» ευχαριστώντας όλους εκείνους, στρατιώτες, γιατρούς και διπλωμάτες που από την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, βρίσκονται στην υπηρεσία της Ουκρανίας. Παράλληλα έκανε λόγο και για εγκλήματα πολέμου, όπως έχουν καταγραφεί και σε άλλες ουκρανικές πόλεις που απελευθερώθηκαν.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/Reuters/dpa

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ