Σε 25 έως 40 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το ποσό της πρώτης χρηματοδότησης, με το οποίο μπορούν να αποπληρωθούν δόσεις, ώστε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ.
Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

«Χρυσές» ημέρες και επιστροφή στην μόνιμη ανάπτυξη υπόσχεται η Μόσχα με την είσοδο της Ελλάδας στην Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS, λίγες ώρες μετά την δήλωση του Ρώσου υφυπουργού Οικονομικών Sergei Storchak, ότι η αναπτυξιακή αυτή τραπεζα θα δανειοδοτούσε την Ελλάδα μετά την ένταξή της ή την αίτηση ένταξής της σε αυτή, για να βγει από το αδιέξοδο η χώρα.300px-Moscow_Kremlin_from_Kamenny_bridge
«Η αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS μπορεί να γίνει αντίβαρο του ΔΝΤ για την Ελλάδα και η χώρα να εισέλθει σε μόνιμη τροχιά ανάπτυξης και να μην νιώθει παρίας» αναφέρει σε ανάλυσή του ο Ρώσος οικονομικός αναλυτής Βασίλι Καλτασώφ, επικεφαλής του “Κέντρου Οικονομικών Μελετών του Ινστιτούτου Παγκοσμιοποίησης και Κοινωνικών Κινημάτων”, το οποίο χρηματοδοτείται από την ρωσική Κυβέρνηση.

«Η ένταξη ή ακόμα και η έναρξη διαδικασιών ένταξης της Ελλάδας στην τράπεζα των BRICS μπορεί να καταστεί αντίβαρο στην επώδυνη συνεργασία της Ελλάδας με το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα»

«Πρόκειται για μια νέα κίνηση, η οποία επιτρέπει στην Ελλάδα να αισθανθεί χώρα, που δεν είναι παρίας, αλλά είναι έτοιμη και ικανή για συνεργασία και το βασικότερο, χώρα, που αντιμετωπίζεται κατ΄ αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο οικονομολόγος στο ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό οργανισμό «Σπούτνικ», εκτιμώντας ωστόσο, ότι «η ένταξη ή ακόμα και η έναρξη διαδικασιών ένταξης της Ελλάδας στην τράπεζα των BRICS μπορεί να καταστεί αντίβαρο στην επώδυνη συνεργασία της Ελλάδας με το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Κατά τον Βασίλι Καλτασώφ, η Ελλάδα δεν χρειάζεται πρόσθετα δάνεια, αλλά κίνητρα ανάπτυξης.
«Δεν χρειάζεται να βοηθήσουμε την Ελλάδα με χρήματα. Χρειάζεται να βοηθήσουμε μέσω της αγοράς, με την πώληση των προϊόντων της, με τουριστικές ροές και αποκατάσταση της βιομηχανίας της, συμπεριλαμβανομένων των ναυπηγείων, τα οποία κυριολεκτικά ισοπεδώθηκαν από τους Έλληνες εφοπλιστές, που στράφηκαν στη Ν.Κορέα», εκτιμά ο Καλτασώφ.

«Για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ χρειάζεται μια συμφωνία, με την προσέλκυση επενδύσεων από τους BRICS, που θα φέρουν την ποθητή ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία»

Ο ίδιος θεωρεί, ότι «για την Ελλάδα χρειάζονται κίνητρα ανάπτυξης. Το χρέος και η έλλειψη χρημάτων προκαλούν μόνον εμπόδια στην πρόσβαση προς αυτά τα κίνητρα. Για την Ελλάδα είναι αντικειμενικά απαραίτητη η διαγραφή του χρέους, αλλά μπορεί να μην γίνει τώρα, διότι η σημερινή Κυβέρνηση δεν το θέλει και η κοινωνία φοβάται, ότι η διαγραφή του χρέους θα οδηγήσει στην εκδίωξη της Ελλάδας από την ΕΕ, πράγμα, που συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή, σε σχέση με σήμερα. Εκεί θα βοηθήσει η νέα τράπεζα. Να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη».
Επί της ουσίας ο Ρώσος αναλυτής περιγράφει τον αντικειμενικό σκοπό της Κυβέρνησης, αλλά εν τέλει και της ελληνικής κοινωνίας: Την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Και για αυτό χρειάζεται μια συμφωνία, με την προσέλκυση επενδύσεων από τους BRICS, που θα φέρουν την ποθητή ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία.
Άλλωστε, έχει γίνει κατανοητό, ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν τα χρήματα για να επενδύσουν και επιθυμούν την οικονομική υποτέλεια της χώρας, ώστε να πάρουν για ένα κομμάτι «ψωμί» τα περιουσιακά της στοιχεία και οι Έλληνες πολίτες να καταστούν δουλοπάροικοι, που θα δουλεύουν με μηνιαίο μισθό 200 ευρώ το πολύ.

«Είναι ένα μεγάλο βήμα, για την Τράπεζα των BRICS, ώστε να συμμετάσχουν σε αυτή, όχι μόνο αναπτυσσόμενες, αλλά και αναπτυγμένες χώρες»

Την ρωσική πρόταση προς την Ελλάδα, για να ενταχθεί στην τράπεζα των BRICS, την χαρακτηρίζει ως «εντυπωσιακή», ο βασικός αναλυτής του Κέντρου Οικονομικής Πρόγνωσης της GazpromBank, Γεγκόρ Σούσιν, με δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό «Κομερσάντ FM».
«Είναι ένα μεγάλο βήμα, για την Τράπεζα των BRICS, ώστε να συμμετάσχουν σε αυτή, όχι μόνο αναπτυσσόμενες, αλλά και αναπτυγμένες χώρες, πρόκειται, δηλαδή, για μια πολιτική κίνηση. Από την άλλη πλευρά για την Ελλάδα τώρα το ζήτημα χρηματοδότησης της οικονομίας της είναι αρκετά ευαίσθητο, καθώς το ΔΝΤ προβάλει αρκετά αυστηρές απαιτήσεις και τα προγράμματα χρηματοδότησης, που ετοιμάζει για την Ελλάδα η εναλλακτική του ΔΝΤ, Τράπεζα των BRICS, μπορούν να αποτελέσουν ορισμένη διαφορετική λύση, χωρίς να διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός της χώρας», είπε ο Γ.Σούσιν.

«Η ευρωζώνη και η Τράπεζα των BRICS δεν αποτελούν αντικρουόμενες δομές, καθώς η Τράπεζα αποτελεί κυρίως ένα είδος εναλλακτικής του ΔΝΤ»

Μάλιστα ο Ρώσος σχολιαστής επισημαίνει, ότι η ευρωζώνη και η Τράπεζα των BRICS δεν αποτελούν αντικρουόμενες δομές, καθώς η Τράπεζα αποτελεί κυρίως ένα είδος εναλλακτικής του ΔΝΤ για τις αναπτυσσόμενες χώρες, «καθώς η πολιτική του ΔΝΤ δεν τους ικανοποιεί πάντοτε και πρακτικά η διεύρυνση των μεριδίων των αναπτυσσόμενων χωρών στο ΔΝΤ έχει μπλοκαριστεί».
Αναφερόμενος στο ύψος του ποσού, στο οποίο θα ανέρχεται η χρηματοδότηση της Ελλάδας από αυτά τα προγράμματα, ανέφερε, ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει όσα χρήματα χρειαστεί για να αποπληρωθούν οι δόσεις μέχρι να επιστρέψει η ανάπτυξη. Αυτά υπολογίζονται σε 25-40 δισεκατομμύρια ευρώ, προσθέτοντας, ότι οι Έλληνες
μπορούν να δανειστούν και άλλα τόσα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα με αρνητικό επιτόκιο, κάνοντας πράξη ένα «ιδιότυπο» αλλά πραγματικό «κούρεμα» του χρέους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ