Πιέρ Μοσκοβισί, Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων: “Η Ελλάδα, βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών, θα παραμείνει υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα, εφ’ όσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής, που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη-μέλη, τον ΕΜΧΣ, τον ΕΜΣ ή το ΕΤΧΣ”!
-“Το πλαίσιο εποπτείας της Ελλάδας θα λάβει υπόψη του την κατάσταση της χώρας και τα πλέον ενημερωμένα στοιχεία για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες και προοπτικές της αγοράς εκείνη την χρονική στιγμή”!
Την επόμενη ημέρα της εξόδου από το Μνημόνιο και την επιτροπεία περιγράφει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση Έλληνα Ευρωβουλευτή, διευκρινίζοντας, ότι η Ελλάδα, βάσει των
ευρωπαϊκών κανονισμών θα παραμείνει «υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα, εφ’ όσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής, που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη-μέλη, τον ΕΜΧΣ, τον ΕΜΣ ή το ΕΤΧΣ».
Αναλυτικότερα, ή τοποθέτηση του κ. Μοσκοβισί περιλαμβάνεται στην απάντηση ερώτησης του Ευρωβουλευτή της “Λαϊκής Ενότητας”, κ. Νίκου Χουντή, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί για «την λειτουργία της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, δηλαδή, κάθε πότε θα γίνεται αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, από ποια θεσμικά όργανα κ.λπ., στην οποία θα ενταχθεί η Ελλάδα μετά το τέλος του 3ου Μνημονίου».
Ο Πιέρ Μοσκοβισί παραπέμπει τον Έλληνα Ευρωβουλευτή στο άρθρο 14 του Κανονισμού (Ε.Ε.) αριθ. 472/2013, το οποίο καθορίζει το πλαίσιο για την εποπτεία μετά το πρόγραμμα.
Όπως επισημαίνει ο κ. Χουντής, το άρθρο 14.1 του Κανονισμού 472/2013 προβλέπει, ότι «τα κράτη μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα, εφ’ όσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής, που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη-μέλη, τον ΕΜΧΣ, τον ΕΜΣ ή το ΕΤΧΣ», που υπολογίζεται (μέχρι σήμερα) στα 176 δισεκατομμύρια ευρώ.
” Το πλαίσιο εποπτείας της Ελλάδας θα λάβει υπόψη του την κατάσταση της χώρας και τα πλέον ενημερωμένα στοιχεία για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες και προοπτικές της αγοράς εκείνη την χρονική στιγμή”!
Στην σχετική ανακοίνωσή του, ο κ. Χουντής γράφει επίσης, ότι «η ουσία της εποπτείας, που θα πραγματοποιείται από την Κομισιόν και την ΕΚΤ, περιγράφεται στο άρθρο 14.3 του ίδιου Κανονισμού και θα αφορά την “οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση” της Ελλάδας και θα μπορεί να οδηγεί σε “διορθωτικά μέτρα”, για τα οποία, όμως, θα «ψηφίζουν μόνο τα μέλη του Συμβουλίου (σ.σ. Υπουργοί Οικονομικών) που εκπροσωπούν κράτη-μέλη με νόμισμα το ευρώ … χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ψήφος του μέλους του Συμβουλίου, που εκπροσωπεί το οικείο κράτος-μέλος».
Πέραν των διαδικασιών, που προβλέπονται στο άρθρο 14 του Κανονισμού 472/2013, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών υπογραμμίζει, ότι το πλαίσιο εποπτείας της Ελλάδας θα λάβει υπόψη του την «κατάσταση της χώρας και τα πλέον ενημερωμένα στοιχεία για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες και προοπτικές της αγοράς εκείνη την χρονική στιγμή», χωρίς να ξεκαθαρίζει, ωστόσο, εάν βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σενάρια, όπως οι πιστωτικές γραμμές (PCCL, Προληπτική Πιστωτική Γραμμή & ECCL, Ενισχυμένη Πιστωτική Γραμμή) του ESM, που συνοδεύονται με Μνημόνιο.