Δύο βιβλία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο από τη σειρά «διαβάζω ιστορίες»

Βοήθεια, αχινός!
Συγγραφέας: Ιωάννα Μπαμπέτα
Εικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2017
Ηλικία: από 6 ετών

Ήταν από εκείνες τις ημέρες που ο ήλιος κάλυπτε τον ουρανό και γέμιζε χαμόγελα τα πρόσωπα όλων. Ήταν η μέρα που η μικρή Αλίκη μαζί με τη μαμά της πήγαν στη θάλασσα να δροσιστούν. Ήταν η ίδια μέρα που ο μικρός αχινός τέντωσε τα αγκάθια του και άφησε το κύμα να τον παρασύρει απολαμβάνοντας το δροσερό νερό. Αλλά ξαφνικά κάτι τάραξε την ηρεμία όλων. Η Αλίκη πάτησε τον μικρό αχινό. «Βοήθεια» φώναξαν και οι δύο με μια φωνή. Η Αλίκη είχε πέντε γυαλιστερά αγκάθια στην πατούσα της και ο αχινός πέντε λιγότερα αγκάθια. Το αποτέλεσμα ήταν να σημάνει συναγερμός μέσα και έξω από τη θάλασσα. Η μαμά πήρε την Αλίκη αγκαλιά και την έβαλε κάτω από την ομπρέλα και τις έδωσε μία δροσερή πορτοκαλάδα καθώς συζητούσε με άλλους παραθεριστές πώς αφαιρούνται τα αγκάθια. Ο μικρός αχινός, από την άλλη, βρισκόταν σε έναν κουβά γεμάτο νερό μη γνωρίζοντας τι του επιφύλασσε η μοίρα.
Ένα πολύ όμορφο βιβλίο που μας δείχνει ξεκάθαρα πως κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές και πως είναι πολύ εγωιστικό να αγνοούμε την μία από τις δύο. Μια πράξη μπορεί να έχει δύο οπτικές, γι’ αυτό καλό θα είναι να είμαστε προσεχτικοί και ανοιχτοί στο να τις λαμβάνουμε υπόψη.
Οι εικόνες τις Ρένιας Μεταλληνού άκρως καλοκαιρινές. Με φωτεινά χρώματα και εικόνες γεμάτες κίνηση αγκαλιάζει αρμονικά το κείμενο.
Το παιχνίδι των δοντιών
Συγγραφέας: Ρία Φελεκίδου
Εικονογράφηση: Γεωργία Στύλου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2018
Ηλικία: από 7 ετών

Ο Αμπντούλ και η οικογένειά του μια κρύα νύχτα φτάνουν με βάρκα στην Ελλάδα. Όταν πάτησαν στη στεριά μετρήθηκαν – ευτυχώς ήταν όλοι τους εκεί, και οι τέσσερις. Ταλαιπωρημένοι, κουρασμένοι, φοβισμένοι, μούσκεμα αλλά ζωντανοί. Ήταν πρόσφυγες σε μια ξένη χώρα. Όλα ήταν ξένα.
Κάποιοι άνθρωποι τους έδωσαν στεγνά ρούχα και μια σκηνή αλλά αυτά δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν το κρύο που ένιωθαν στο κορμί τους. Τα δόντια τους ανεβοκατέβαιναν συνεχώς, το κορμί τους έτρεμε ολάκερο. Κάποια στιγμή ο μπαμπάς των δύο αγοριών μετέτρεψε το χτύπημα των δοντιών σε μουσική, σε νανούρισμα και τότε γεννήθηκε το παιχνίδι των δοντιών. Ο Αμπντούλ, ο Ακράμ και ο μπαμπάς έπαιζαν: μαντέψτε ποιο είναι το τραγούδι – και τότε το χτύπημα των δοντιών γινόταν παιχνίδι και το κρύο πιο γλυκό. Μερικές φορές ο Αμπντούλ καλούταν να παίξει μόνος και τότε δεν ήταν το ίδιο διασκεδαστικό αφού δεν είχε κάποιον να μαντεύει το τραγούδι του.
Η Ρία Φελεκίδου μας χαρίζει μια διαφορετική ιστορία μετανάστευσης. Μαζί με τον Αμπντούλ ο αναγνώστης βιώνει την αγωνία, τον πόνο και το κρύο αλλά συνάμα και την ελπίδα. Εύστοχο το εύρημα του παιχνιδιού των δοντιών γιατί ελαφραίνει τον πόνο, το κρύο αλλά ταυτόχρονα αφήνει ένα πικρόγλυκο συναίσθημα που συγκινεί.
Με εικόνες που εκπέμπουν ηρεμία και συναίσθημα, η Γεωργία Στύλου ντύνει αρμονικά το κείμενο.
Η φλύαρη πριγκίπισσα
Συγγραφέας: Παναγιώτα Στρίκου-Τομοπούλου
Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2017
Ηλικία: από 4 ετών

Κάποτε υπήρχε μια πριγκίπισσα όμορφη και καλή αλλά με ένα και μοναδικό ελάττωμα. Μιλούσε ασταμάτητα. Μιλούσε στους αυλικούς, στους υπηρέτες, στους φίλους και στους περαστικούς. Κανείς δεν γλίτωνε από την φλυαρία της. Και για διάλογο, ούτε λόγος. Κανείς δεν προλάβαινε να πάρει σειρά. Έδενε τη μία λέξη μετά την άλλη και η μία πρόταση ακολουθούσε την άλλη. Πηδούσε από το ένα θέμα στο άλλο, σαν να ήταν επαγγελματίας ζογκλέρ. Μέχρι που γνώρισε έναν σπουδαίο πραματευτή που της έδωσε ένα βιβλίο, και μετά ένα άλλο και μετά ένα ακόμα και μετά… η ζωή της άλλαξε και οι λέξεις έγιναν εικόνες, μουσικές, τριαντάφυλλα και τούρτες λαχταριστές.
«Η φλύαρη πριγκίπισσα» είναι μια ιστορία που σίγουρα θα απολαύσετε. Μια ιστορία που μας τονίζει τη δύναμη του διαλόγου και της σιωπής. Το βιβλίο ανήκει στη σειρά «μικρές καληνύχτες» και μπορείτε και ακούσετε την αφήγηση της ιστορίας σε QR code. Η Ναταλία Καπατσούλια με υπέροχες εικόνες και χρώματα αγκαλιάζει την ιστορία.

Η Παπουτσωμένη γάτα
Συγγραφέας: Λίνα Σωτηροπούλου
Εικονογράφηση: Ράνια Βαρβάκη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2018
Ηλικία: από 4 ετών

Μια γάτα, ονόματι Πέπη, είναι η ηρωίδα μας εδώ. Είναι μια γάτα πολύ φινετσάτη. Της αρέσουν τα λούσα, τα στολίδια και όλα τα μπιχλιμπίδια. Ιδιαίτερη αδυναμία έχει στις γόβες, στις μπότες με τακούνια, στα καπέλα και στα φουστάνια με δαντέλες και φραμπαλάδες. Για να βγει από το σπίτι της στολίζεται και καθρεφτίζεται με τις ώρες. Μια μέρα όταν γνώρισε τον γάτο με τις κόκκινες γυαλιστερές μπότες, έμεινε αποσβολωμένη. Και όταν της έκανε πρόταση να πάνε μια εκδρομή, με χαρά δέχτηκε. Έτσι, στολίστηκε και φόρεσε τα καλά της, τα πιο φανταχτερά της και τον συνάντησε. Μόνο που τα ρούχα της αποδείχτηκαν ακατάλληλα για περιπέτεια. Τη δυσκόλεψαν στο να διασχίσει το ποτάμι, να τρέξει και να παίξει. Τι ρούχα θα φορέσει άραγε η Πέπη στην επόμενη τους εξόρμηση; Θα είναι κατάλληλα;
Μια ακόμη ιστορία από τη σειρά «μικρές καληνύχτες» που μας ταξιδεύει με παιχνιδιάρικη διάθεση. Μια ιστορία που τοποθετεί, θα έλεγα, τα λούσα, τα στολίδια και την πολλή φροντίδα της εικόνας στην πραγματική τους διάσταση.
Οι εικόνες της Ράνιας Βαρβάκη, μαγικές. Γεμάτες χρώματα και λεπτομέρειες ντύνουν την ιστορία.
από την Τζένη Κουτσοδημητροπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ