-Σε λίγες ημέρες ο «Νέος Κόσμος» θα εγκαινιάσει τη νέα του ηλεκτρονική σελίδα, που θα επιτρέπει την πλοήγηση και από το κινητό, προκειμένου να εδραιώσει τη σχέση εμπιστοσύνης του και με το νεότερο αναγνωστικό κοινό!

Μια διαφορετική επέτειο γιόρτασαν προ ημερών οι Ελληνες της Μελβούρνης. Η «εφημερίδα τους», ο «Νέος Κόσμος», έκλεισε τα 60 χρόνια κυκλοφορίας σε πείσμα των διαδικτυακών καιρών. «Υφίσταται μια προσωπική σχέση μεταξύ των αναγνωστών και του εντύπου μας», λέει με νόημα στην «Καθημερινή» ο αρχισυντάκτης του «Νέου Κόσμου» Σωτήρης Χατζημανώλης, λίγο προτού στείλει στο πιεστήριο το επετειακό φύλλο της εφημερίδας. Οι αναγνώστες της έντυπης έκδοσης, που κυκλοφορεί τρεις φορές την εβδομάδα, ως επί το πλείστον άνω των 50, δεν διστάζουν να στέλνουν γράμματα και να τηλεφωνούν στα γραφεία της εφημερίδας σχολιάζοντας όσα διαβάζουν. Εσχάτως, την κριτική τους είχε μονοπωλήσει η αρθρογραφία σχετικά με το δημοψήφισμα για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. «Τηλεφωνούσαν για να εκφράσουν τη διαφωνία τους, αλλά δεν σταματούσαν να μας αγοράζουν», αναφέρει υπομειδιώντας ο κ. Χατζημανώλης. Η εφημερίδα ιδρύθηκε το 1957 από τον Δημήτριο Γκόγκο, αρχικά ως ένα ριζοσπαστικό έντυπο. «Σε αντίθεση με τις προϋπάρχουσες εφημερίδες, ο “Νέος Κόσμος” προέτρεπε τους Ελληνες εργάτες να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους», εξιστορεί ο κ. Χατζημανώλης, που ανέλαβε το τιμόνι της εφημερίδας το 1992. «Ο ελληνικός πληθυσμός ήταν κατά το μάλλον ή ήττον συντηρητικός, αλλά τελικά η εφημερίδα μας τον κέρδισε». Αλλωστε, η εφημερίδα τότε ανέπτυξε παράλληλα και κοινωνική δράση, οργανώνοντας συσσίτια, αλλά και αναλαμβάνοντας συχνά τον ρόλο του… διαμεσολαβητή σε θέματα γραφειοκρατίας.

Τον ρόλο αυτό ο «Νέος Κόσμος» δεν τον αποποιήθηκε εντέλει ποτέ. «Τα τελευταία χρόνια, με την αθρόα άφιξη Ελλήνων, μετατραπήκαμε και πάλι σε σημείο αναφοράς», διευκρινίζει ο αρχισυντάκτης. «Σε εμάς απευθύνονται για πληροφορίες και εμείς αναδεικνύουμε τα κακώς κείμενα της νομοθεσίας, τις ευκαιρίες αλλά και τους κινδύνους για τους υποψήφιους μετανάστες». Σε λίγες ημέρες ο «Νέος Κόσμος» θα εγκαινιάσει τη νέα του ηλεκτρονική σελίδα, που θα επιτρέπει την πλοήγηση και από το κινητό, προκειμένου να εδραιώσει τη σχέση εμπιστοσύνης του και με το νεότερο αναγνωστικό κοινό. Η 60χρονη εφημερίδα δεν είναι, ωστόσο, το μοναδικό ελληνόφωνο μέσο: στη Μελβούρνη κυκλοφορούν «Τα ΝΕΑ» και στο Σίδνεϊ ο «Ελληνικός Κήρυκας».

Οδηγώντας από την δουλειά στο σπίτι, οι Ελληνοαυστραλοί και «νεοφερμένοι» Ελλαδίτες ενημερώνονται στα ελληνικά από τον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό SBS για την τρέχουσα επικαιρότητα στις δύο πατρίδες τους. «Στο δίωρο πρόγραμμά μας, από τις 4 έως τις 6 μ.μ., παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο, όπως και παροικιακά θέματα», σημειώνει ο δημοσιογράφος Πάνος Αποστόλου. Το SBS, που λειτουργεί όπως η Deutsche Welle και το ΒΒC, δίνει «βήμα» σε όλες τις εθνικότητες που ζουν στην Αυστραλία ανάλογα με τον καταμετρημένο πληθυσμό τους. Το ελληνικό πρόγραμμα, χάρη στην ακμάζουσα αριθμητικά κοινότητα, διατηρεί το δικαίωμα δίωρης εκπομπής, τη στιγμή που άλλα προγράμματα καταργούνται, όπως το κροατικό, άλλα μειώνονται, όπως το γερμανικό, και άλλα… παγιώνουν την παρουσία τους, όπως το 24ωρο πλέον αραβικό πρόγραμμα.

Ανταποκριτές παντού

Το δημοσιογραφικό επιτελείο κάνει εκτενή ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και ζωντανές συνδέσεις με ανταποκριτές σε όλο τον κόσμο. «Το κοινό ενδιαφέρεται ακόμα και για θέματα εσωτερικής πολιτικής της Ελλάδας», προσθέτει ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Λογοθέτης. Τις Τρίτες στο στούντιο βρίσκεται ένας κηπουρός, που χάρη στην τεχνογνωσία του κάνει χιλιάδες ακροατές να προσηλώνονται στον δέκτη τους, ενώ εξίσου δημοφιλείς θεματικές είναι η υγιεινή διατροφή, η νομική συμβουλευτική και ο «οδηγός εγκατάστασης».

Πηγή: “Καθημερινή”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ