Ορθόδοξος Αρχιερατικός Εσπερινός τελέστηκε στα πλαίσια της εφετινής Συνόδου των Ορθοδόξων Επισκόπων της Γερμανίας στον ιστορικό ρωμαιοκαθολικό καθεδρικο ναό της Κολωνίας.
Όπως μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ, με αφορμή την εφετινή φθινοπωρινή γενική Σύνοδο των Ορθοδόξων Επισκόπων της Γερμανίας (OBKD), η οποία λαμβάνει χώρα στην Κολωνία από τις 27 έως τις 29 Νοεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου στον παγκοσμίως γνωστό ρωμαιοκαθολικό Καθεδρικό Ναό της Κολωνίας “Ντομ” η πρώτη Ορθόδοξη Αρχιερατική Εσπερινή Ακολουθία, ενώ στην συνέχεια ακολούθησε προσκύνημα της περίφημης Λειψανοθήκης, που περιέχει τα οστά των Τριών Μάγων.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία, που στον Ναό αυτόν τελέστηκε Ορθόδοξη Εσπερινή Λειτουργία και υπήρξε μεγάλη συμμετοχή Ορθοδόξων Χριστιανών, όχι μόνον Ελλήνων, αλλά και πιστών από διάφορες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.
Σημαντικό γεγονός θεωρούν πολλοί από αυτούς που παρέστησαν τα λόγια που απηύθυναν στο εκκλησίασμα μετά το πέρας του εσπερινού τόσο ο Μητροπολίτης Γερμανίας και Έξαρχος Κεντρώας Ευρώπης κ. Αυγουστίνος όσο και ο πρωτοπρεσβύτερος του Dom Γκερντ Μπάχνερ. Και οι δύο συμφώνησαν ότι στους δύσκολους καιρούς που περνούν οι πιστοί σήμερα η συνεργασία και η ενότητα των χριστιανικών εκκλησιών είναι αναγκαία όσο ποτέ. Να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος είναι ο Πρόεδρος της Συνόδου των Ορθοδόξων Επισκόπων Γερμανίας.
Η προαναφερθείσα λειψανοθήκη των Τριών Μάγων θεωρείται σπουδαίο έργο τέχνης και είναι η μεγαλύτερη λειψανοθήκη στον δυτικό κόσμο.
Ενημερωτικά αναφέρουμε, ότι, σύμφωνα με την επικρατέστερη παράδοση, οι Μάγοι με τα Δώρα, που έφθασαν στην Βηθλεέμ, καθοδηγούμενοι από το άστρο για να τιμήσουν τον νεογέννητο Χριστό, ήταν τρεις. Ο ένας εξ’ αυτών, που ονομαζόταν Μελχιώρ, ήταν γέροντας με κατάλευκα μαλλιά και γένια. Αυτός πρόσφερε το χρυσάφι ως δώρο στον Κύριο. Ο δεύτερος, που ονομαζόταν Γάσπαρ, ήταν νέος με ροδαλό πρόσωπο και αγένειος. Αυτός πρόσφερε το λιβάνι ως δώρο στον Κύριο. Ο τρίτος ονομαζόταν Βαλτάσαρ, είχε μελαχρινή επιδερμίδα και δασύτριχη γενειάδα. Αυτός πρόσφερε ως δώρο στον Κύριο το μύρο.
Η λάρνακα των Τριών Μάγων (γερμανικά Dreikönigsschrein) είναι μία λειψανοθήκη, που λέγεται, ότι περιέχει τα οστά των Τριών Μάγων. Η λάρνακα είναι μία επίχρυση και ωραία διακοσμημένη τριπλή σαρκοφάγος, που βρίσκεται τοποθετημένη επάνω στο αλτάριο (την αγία τράπεζα των Καθολικών) του Καθεδρικού Ναού της Κολωνίας. Η λειψανοθήκη θεωρείται ως έργο τέχνης, η κορύφωση της λεγόμενης τέχνης Μοζάν και είναι η μεγαλύτερη λειψανοθήκη στον δυτικό κόσμο.
Σύμφωνα με την δυτική παράδοση, τα λείψανα των Τριών Μάγων βρίσκονταν αρχικά στην Κωνσταντινούπολη, αλλά τα έφερε στο Μιλάνο το 344 ο Αρχιεπίσκοπος Μιλάνου Ευστόργιος Α’. Τα λείψανα του τα είχε εμπιστευθεί ο βυζαντινός Αυτοκράτορας Κώνστας Α’. Το 1164 τα ιερά λείψανα δωρήθηκαν στον Αρχιεπίσκοπο Κολωνίας από τον Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Φρειδερίκο Α΄ Βαρβαρόσα, που τα είχε ιδιοποιηθεί. Έκτοτε τα άγια λείψανα παραμένουν στην ιστορική γερμανική μεγαλούπολη του Ρήνου, που ιδρύθηκε κατά την ρωμαϊκή εποχή, ενώ ένα σταθερό και μεγάλο ανά τους αιώνες ρεύμα επισκεπτών από όλο τον κόσμο φθάνει στην Κολωνία για να τα προσκυνήσει.
Η λάρνακα σχεδιάστηκε εν μέρει από τον διάσημο Βέλγο μεσαιωνικό καλλιτέχνη και κοσμηματοποιό Νικόλαο του Βερντέν (Nicolas de Verdun), ενώ η διακόσμηση της λάρνακας ολοκληρώθηκε το 1225.
Το 1248 ξεκίνησε η κατασκευή του καθεδρικού ναού της Κολωνίας, με σκοπό να στεγάσει αυτά τα σημαντικά κειμήλια. Η ολοκλήρωσή του ναού διήρκεσε 632 χρόνια!
Ο Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Όθωνας Δ΄, γύρω στο 1199, δώρισε τρία χρυσά και διακοσμημένα με πολύτιμες πέτρες στεφάνια για τις κάρες των Τριών Μάγων.
Στις 20 Ιουλίου του 1864, η λάρνακα ανοίχθηκε, και ανακαλύφθηκαν τρεις σχεδόν πλήρεις σκελετοί, υφάσματα του 2ου-3ου αιώνα και νομίσματα του 12ου αιώνα.
Το “Ντομ”, δηλαδή ο καθεδρικός ναός της Κολωνίας, που αποτελεί το έμβλημα της πόλης (γερμ. Kölner Dom), είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο φημισμένα οικοδομήματα γοτθικού ρυθμού παγκοσμίως. Είναι ρωμαιοκαθολικός ναός με άγιο προστάτη τον Απόστολο Πέτρο. Το 1996 ανακηρύχθηκε από την UNESCO σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Έχει ύψος 157,38 μέτρα και είναι ο δεύτερος υψηλότερος ναός της Γερμανίας μετά τον καθεδρικό ναό του Ουλμ (161,53 μέτρα) και ο τρίτος παγκοσμίως. Μέχρι το 1884 ήταν το υψηλότερο κτίριο του κόσμου.
Το 2004 επισκέφθηκαν το “Ντομ” της Κολωνίας πάνω από έξι εκατομμύρια επισκέπτες απ΄ όλο τον κόσμο, δηλαδή περίπου 20.000 ημερησίως
Η τεράστια επιφάνεια της δυτικής πρόσοψης έχει, μαζί με τους δύο πύργους, εμβαδόν 7100 τ.μ. και είναι μέχρι σήμερα αξεπέραστη. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από τον ποταμό Ρήνο, στο βόρειο τμήμα των πρώην ρωμαϊκών τειχών της πόλης, δίπλα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας, το Μουσείο Λούντβιχ και το Ρωμαιογερμανικό Μουσείο, ενώ θεωρείται το μεγαλύτερο αξιοθέατο της Γερμανίας. Το 2001 τον επισκέφθηκαν πέντε εκατομμύρια, ενώ το 2004 πάνω από έξι εκατομμύρια επισκέπτες απ΄ όλο τον κόσμο, δηλαδή περίπου 20.000 ημερησίως.
Είναι επίσης ασυνήθιστος για το μεγαλείο, το μέγεθος και τον χρόνο, που διήρκεσε η κατασκευή του. Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε στις 15 Αυγούστου 1248, ενώ το πρεσβυτέριο εγκαινιάστηκε το 1322. Ο καθεδρικός ναός χτίστηκε σταδιακά μέχρι περίπου το 1520. Έπειτα παρέμεινε ημιτελής μέχρι τον 19ο αιώνα, οπότε συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του το 1880.
fotos: pc