-Αποκλείσθηκε η Ελλάδα από την συμμετοχή στην Διάσκεψη, γεγονός, που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις και διπλωματικά διαβήματα εκ μέρους της Αθήνας.
-Κατηγορίες από τους Αυστριακούς, ότι «η ελληνική πλευρά δεν έχει δείξει έως τώρα προθυμία για μείωση της προσφυγικής ροής, αλλά ενδιαφερόταν μόνον για την κατά το δυνατό γρήγορη παραπέρα μεταφορά των προσφύγων».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μία «στενή συμμαχία» ανάμεσα στους Υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων για δραστική μείωση της προσφυγικής ροής, συμφωνήθηκε κατά την Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, αποκλείοντας την Ελλάδα, κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις και διπλωματικά διαβήματα της Αθήνας.
Στην Διάσκεψη, την οποία συγκάλεσαν εξωθεσμικά η Αυστριακή Υπουργός Εσωτερικών του συγκυβερνώντος – με τους Σοσιαλδημοκράτες – συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Γιοχάνα Μικλ-Λάϊτνερ και ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς (του Λαϊκού Κόμματος, συμφωνήθηκε η λήψη από κοινού μέτρων για μία σημαντική μείωση της συνεχιζόμενης προσφυγικής ροής κατά μήκος της αποκαλούμενης διαδρομής των Βαλκανίων στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης. Κάτι που σημαίνει απλά, ότι το «στοπ» πρέπει να μπει στην χώρα μας.hofburg-heldenplatz-vienna-austria-1454465
Όπως ανέφερε η κ. Γιοχάνα Μικλ-Λάϊτνερ, οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, μαζί με εκείνους από τις δυτικοβαλκανικές χώρες Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία, συντόνισαν τις παραπέρα ενέργειές τους στην προσφυγική πολιτική, με σκοπό μία κοινή στάση και μία από κοινού άσκηση πίεσης για μία ευρωπαϊκή λύση, κατά την αυριανή Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η συνέχιση του ταξιδιού στην διαδρομή των Βαλκανίων θα καθίσταται δυνατή, μόνον για εκείνους, που έχουν ανάγκη προστασίας και η διάκριση, ως προς το ποιός ανήκει σε αυτή την ομάδα, θα είναι στην δικαιοδοσία των επί μέρους χωρών, ενώ εκείνοι, που θα εισέρχονται με πλαστά έγγραφα, θα απωθούνται»

Στο κοινό ανακοινωθέν, που υπογράφηκε κατά την Διάσκεψη της Βιέννης, τονίζεται μάλιστα, πως «θα πρέπει να μειωθεί δραστικά η μεταναστευτική ροή κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων», ενώ η ίδια, η Αυστριακή Υπουργός Εσωτερικών, έκανε λόγο για την ανάγκη διακοπής των μεταναστευτικών ροών, και ανακοίνωσε, ότι συμφωνήθηκε η «πλήρης και εξ ολοκλήρου υποστήριξη της Μακεδονίας», καθώς επίσης, ότι θα υπάρξει αύξηση σε 20, του αριθμού των Αυστριακών Αστυνομικών στα σύνορά των Σκοπίων με την Ελλάδα.
Σύμφωνα πάντα με την κ. Μικλ-Λάϊτνερ, η συνέχιση του ταξιδιού στην διαδρομή των Βαλκανίων θα καθίσταται δυνατή, μόνον για εκείνους, που έχουν ανάγκη προστασίας και η διάκριση, ως προς το ποιός ανήκει σε αυτή την ομάδα, θα είναι στην δικαιοδοσία των επί μέρους χωρών, ενώ εκείνοι, που θα εισέρχονται με πλαστά έγγραφα, θα απωθούνται. Στην Διάσκεψη συμφωνήθηκαν, επίσης, κοινοί κανόνες για την καταγραφή των προσφύγων.
Από την πλευρά του, ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, τόνισε εκ νέου στην συνέντευξη Τύπου, πως όλες οι χώρες, που συμμετείχαν στην Διάσκεψη, θα προτιμούσαν μία κοινή ευρωπαϊκή λύση, εξαιτίας, όμως, της έλλειψης μιας τέτοιας, είναι αναγκασμένες για λύσεις σε εθνικό επίπεδο.
Νωρίτερα, συνεχίζοντας την τακτική των τελευταίων εβδομάδων και μηνών με τις φραστικές επιθέσεις και τις απειλές του εναντίον της Ελλάδας, ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, κατηγόρησε την Ελλάδα για έλλειψη βούλησης να συνεργαστεί για τον περιορισμό της προσφυγικής κρίσης, μιλώντας κατά την έναρξη της λεγόμενης Διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια, στην οποία, ο ίδιος και η Αυστριακή Υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάϊτνερ, συγκάλεσαν εξωθεσμικά τούς ομολόγους τους από εννέα χώρες των Βαλκανίων.

«Η ελληνική πλευρά δεν έχει δείξει έως τώρα προθυμία για μείωση της προσφυγικής ροής, αλλά ενδιαφερόταν μόνον για την κατά το δυνατό γρήγορη παραπέρα μεταφορά των προσφύγων»

Απορρίπτοντας τις αντιδράσεις της Ελλάδας στην μη πρόσκλησή της στην Διάσκεψη, που εκφράστηκαν, μάλιστα, τόσο με διάβημα διαμαρτυρίας, όσο και με έντονη κριτική από τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς διατεινόταν, με μεγάλη δόση ειρωνείας, πως «δεν πιστεύω, ότι στην Ευρώπη μας λείπουν κοινές εκδηλώσεις, αλλά λείπει η βούληση να περιορίσουμε σαφώς την προσφυγική ροή».
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, «η ελληνική πλευρά δεν έχει δείξει έως τώρα προθυμία για μείωση της προσφυγικής ροής, αλλά ενδιαφερόταν μόνον για την κατά το δυνατό γρήγορη παραπέρα μεταφορά των προσφύγων».
Όπως τόνισε ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, η Αυστρία συνεχίζει να έχει ως στόχο μία ευρωπαϊκή λύση, ωστόσο, κατά την άποψή του, δεν διαγράφεται στον ορίζοντα μία τέτοια κοινή ευρωπαϊκή λύση και ως εκ τούτου η Αυστρία υποστηρίζει μία λύση σε εθνικό επίπεδο, την οποία θέλει να συντονίσει σε περιφερειακό επίπεδο με τις εμπλεκόμενες χώρες.
Απευθυνόμενος δε προς την Γερμανία, ο Σεμπάστιαν Κουρτς επανέλαβε, πως αναμένει μία πλήρους σεβασμού στάση της και κατανόηση, για το ότι η Αυστρία είναι υπερβεβαρημένη (με το προσφυγικό).

«Χωρίς την συμμετοχή της Ελλάδας είναι αδύνατο να υπάρξει κοινή λύση. Το κλείσιμο των συνόρων των Σκοπίων θα ήταν μία μεγάλη επιβάρυνση για την Ελλάδα, που δεν πρέπει να αφεθεί στο έλεος του Θεού»

Χωρίς την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει κοινή λύση του προσφυγικού, υποστήριξε πάντως ο Υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς, ασκώντας, εμμέσως πλην σαφώς, κριτική στην Αυστρία για την μη πρόσκληση της Ελλάδας, λίγο πριν από την έναρξη της Διάσκεψης στην Βιέννη.
Ο κ. Στεφάνοβιτς εκτίμησε, μάλιστα, ότι το κλείσιμο των συνόρων από την πλευρά των Σκοπίων θα προκαλέσει μεγάλη πίεση στην Ελλάδα.
«Ως άνθρωπος, που ζει σ’ αυτό το μέρος του κόσμου, υποστηρίζω, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της. Χωρίς την συμμετοχή της Ελλάδας είναι αδύνατο να υπάρξει κοινή λύση. Το κλείσιμο των συνόρων των Σκοπίων θα ήταν μία μεγάλη επιβάρυνση για την Ελλάδα, που δεν πρέπει να αφεθεί στο έλεος του Θεού», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, προσερχόμενος στην Διάσκεψη για το προσφυγικό.
Υπογράμμισε δε, ότι «οι παρεξηγήσεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν είχαν κληθεί και εκπρόσωποι της Ελλάδας στην σημερινή διάσκεψη».
Αντίθετη άποψη εξέφρασε η Υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάϊτνερ, η οποία ανέφερε, ότι η σημερινή διάσκεψη είχε στόχο να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα.
Η Υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, υποδεχόμενη τον Σέρβο ομόλογό της, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο του σερβικού πρακτορείου ειδήσεων «Τανγιούγκ» τα εξής: «Η άποψη της κοινής ευρωπαϊκής λύσης βρίσκεται για την ώρα σε αδιέξοδο και απαιτείται η λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο. Απαιτείται, επίσης, μία συμμαχία με τις βαλκανικές χώρες για να ασκηθούν πιέσεις στην Ελλάδα ώστε να επιβάλλει, επιτέλους, την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Θα γίνει νέα συνάντηση των αρχηγών της Αστυνομίας των τεσσάρων χωρών των δυτικών Βαλκανίων και της Αυστρίας, την ερχόμενη Παρασκευή στο Βελιγράδι, στην οποία θα προσκληθεί και η Ελλάδα»

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη, που παρεχώρησε ο Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς στην αυστριακή εφημερίδα «Στάνταρντ», την οποία και αναμεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ, αναφέρει, ότι η Σερβία είναι αναγκασμένη να συμπεριφερθεί ανάλογα με την πολιτική της Αυστρίας και της Γερμανίας, επιτρέποντας μόνον την είσοδο προσφύγων, που μπορούν να δεχθούν οι δύο αυτές χώρες.
«Αν η Αυστρία και η Γερμανία δεν κλείσουν τα σύνορα, τότε δεν θα τα κλείσουμε και εμείς» ανέφερε ο Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς και εξήγησε, ότι η Σερβία δεν επιτρέπει την είσοδο των Αφγανών, διότι δεν τους δέχεται η Κροατία.
«Η Σερβία δεν επιθυμεί να αποτελέσει κέντρο συγκέντρωσης όλων των ανεπιθύμητων μεταναστών» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να διαμορφωθεί και συγκεκριμένη ευρωπαϊκή στρατηγική, διότι όλοι αυτοί οι «ανεπιθύμητοι» θα συγκεντρώνονται στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια, ενώ αυτό, όπως είπε, δεν αποτελεί λύση.
Ο Υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας ανήγγειλε, τέλος, νέα συνάντηση των αρχηγών της Αστυνομίας των τεσσάρων χωρών των δυτικών Βαλκανίων και της Αυστρίας, την ερχόμενη Παρασκευή στο Βελιγράδι, στην οποία θα προσκληθεί και η Ελλάδα…

«Ενδεχόμενη εθνική λύση μόνον εμπόδια μπορεί να φέρει»

Την ώρα, ωστόσο, που οι «9» «τίναζαν στον αέρα» την Ευρώπη, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τάσσονταν κατά των εθνικών λύσεων, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Ενδεχόμενη εθνική λύση μόνο εμπόδια μπορεί να φέρει», σημείωσε χαρακτηριστικά κατά την διάρκεια της ομιλίας του. Αναφερόμενος στις τελευταίες αποφάσεις της Αυστρίας, είπε, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε «διαμάχη» με την Αυστρία, ωστόσο, αρνήθηκε, πως υπάρχει συντονισμένη δράση εναντίον της, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες προσπάθειές της. «Καταβάλλουμε προσπάθειες, έτσι ώστε να υπάρξει μια λύση σε αυτό το ζήτημα», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενημερώνοντας την ολομέλεια για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, υπογράμμισε την σημασία της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης με την Τουρκία, έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αφίξεων.
Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε, ότι η ειδική συνάντηση των Αρχηγών των κρατών και των Κυβερνήσεων της ΕΕ με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 7 Μαρτίου, στην οποία, όπως ανέφερε, θα κριθεί «το μέλλον της Ζώνης Σένγκεν».
Επιπλέον, ο κ. Τουσκ επεσήμανε, πως πρέπει να αποφευχθεί η σύγκρουση των διαφορετικών σχεδίων, το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να είναι μόνον ο «διχασμός». «Δεν υπάρχει σχέδιο Α, Β, Γ. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», είπε, ωστόσο προσέθεσε, ότι «ευρωπαϊκή προσέγγιση δεν είναι μόνον οι αποφάσεις, που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες, αλλά και οι αποφάσεις, που λαμβάνονται στις πρωτεύουσες».

«Πρέπει να βελτιώσουμε τον συντονισμό, να συνεργαζόμαστε και τέλος να σεβαστούμε τους κανόνες και τους νόμους, που έχουμε ψηφίσει από κοινού»

«Πρέπει να βελτιώσουμε τον συντονισμό, να συνεργαζόμαστε και τέλος να σεβαστούμε τους κανόνες και τους νόμους, που έχουμε ψηφίσει από κοινού», σημείωσε επίσης ο Ντόναλντ Τουσκ, συμπληρώνοντας, ότι οι κοινές αποφάσεις αφορούν, τόσο την μετεγκατάσταση, όσο και την επαναφορά σε μία κατάσταση, όπου όλα τα κράτη-μέλη σέβονται τον Κώδικα Συνόρων της Συνθήκης Σένγκεν.
Για όλα αυτά, συνέχισε, θα χρειαστεί μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις, επενδύοντας στην διάσωση της Ζώνης Σένγκεν και όχι στην κατάρρευσή της.
Τέλος, επεσήμανε, ότι η ΕΕ βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της και έκανε έκκληση να μην σταματήσει κανείς τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.
Αναφορικά με την συμφωνία, που επιτεύχθηκε με το Ηνωμένο Βασίλειο, για την αποφυγή του Brexit, οι δύο Πρόεδροι αναφέρθηκαν στην δυσκολία των διαπραγματεύσεων, οι οποίες, όμως, κατέληξαν σε μια δίκαιη λύση. «Η ετυμηγορία ανήκει τώρα στους Βρετανούς πολίτες» δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, ενώ ανέφερε, ότι, αν αυτή είναι αρνητική, τότε το μέλλον της ΕΕ θα αλλάξει για πάντα «επί τα χείρω». Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε από την πλευρά του την πεποίθηση, ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος θα είναι θετικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ