Αγαπητοί φίλοι,

1/ Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015 το Χορευτικό Συγκρότημα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (καλλιτεχνικός διευθυντής/επικεφαλής η Τατιάνα Τσόρναγια) συμμετείχε σε εορταστική συναυλία που διοργάνωσε η Ένωση Σέρβων Μόσχας στις εγκαταστάσεις τηςΠρεσβείας της Σερβίας, αφιερωμένη στον Άγιο Σάββα της Σερβίας και στο Νομοκανόνα του. Ο Νομοκανόνας που έγραψε ο Σάββας το 1219 αποτέλεσε το πρώτο σύνταγμα της Σερβίας. foto1

Ο Νομοκανόνας ρύθμισε μεγάλο μέρος των κοινωνικών, εκκλησιαστικών αλλά και αστικών υποθέσεων. Στο μέρος του Νομοκανόνα το οποίο αφορούσε το εκκλησιαστικό δίκαιο χρησιμοποίησε σαν βάση δημιουργίας : Την Σύνοψη του Στεφάνου της Εφέσου, τον Νομοκανόνα του Ιωάννη Σχολαστικού, τους κανόνες των Αγίων Αποστόλων, τους κανόνες των Αγίων Πατέρων, τις αποφάσεις των Οικουμενικών συνόδων και τον Μωσαϊκό Νόμο (3. και 5. βιβλίο του Μωυσή). Στο μέρος το οποίο αφορούσε το αστικό δίκαιο χρησιμοποίησε σαν βάση δημιουργίας : Αποσπάσματα από των κώδικα Νόμων του Ιουστινιανού «Νεαραί» και άλλους κώδικες της Ιουστινιάνιας Νομοθεσίας, την Επιτομή Νόμων του Ιωάννη Σχολαστικού,την Collectio tripartita, το «Πρόχειρον» (αστικοί νόμοι) του 879 και Επιτομή Βυζαντινών Νόμων που αφορούσαν το αστικό και ποινικό Δίκαο. Έτσι με τον Νομοκανόνα που έγραψε ο Σάββας που ήταν μια μίξη του Ρωμαϊκού και Βυζαντινού Δικαίου, η Σερβία έγινε πλέον συνιστώσα του ευρωπαϊκο-χριστιανικού πολιτισμού.

«Άθως. Παραδόσεις ορθόδοξων λαών: Ελλάδα, Σερβία, Γεωργία.»

Την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015 στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Ορθόδοξου Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Σπουδών «Άγιος Τύχων» της Μόσχας, στα πλαίσια της προσφάτως (08.12.2014) εγκαινιασθείσης Ελληνο-Ρωσικής Λέσχης, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Άθως. Παραδόσεις ορθόδοξων λαών: Ελλάδα, Σερβία, Γεωργία.» Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης (επισυνάπτεται αναλυτικά) συμμετείχε και ο Πατέρας Μιχαήλ (Μακρίδης) από την Αθωνική Πολιτεία, ο οποίος κατέθεσε τα προσωπικά του βιώματα και εμπειρίες από τον Πατέρα Παϊσιο τον Αγιορείτη, ο οποίος πρόσφατα (13/01/2015) κατατάχθηκε στο Αγιολόγιο της Ορθοδοξης Εκκλησίας.

«Οι δύο πατρίδες του Γεωργίου Κωστάκη»

Την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015 στην Κρατική Γκαλερί «Τρετιακόβ» πραγματοποιήθηκε, με τη στήριξη ενημέρωσης του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, εορταστική εκδήλωση με την ευκαιρία τελετής λήξης της έκθεσης, αφιερωμένης στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Έλληνα συλλέκτη Γεωργίου Κωστάκη: «Οι δύο πατρίδες του Γεωργίου Κωστάκη».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιέλαβε:

16.00-17.15, confertnce hall (3rs floor)

Γεώργιος Κωστάκης – «Ο ιεραπόστολος» της ρωσικής πρωτοποριακής τέχνης. – Παρουσίαση από τους ιστορικούς της τέχνης Ιρίνα Πρόνινα και Λιουμπόβ Πτσόλκινα (επιμελητές της έκθεσης)

«Μοιράστηκε την τύχη του λαού του». Από την ιστορία της ελληνικής ομογένειας στη Ρωσία κατά τον 20ο αι. – Παρουσίαση από το Γεώργιο Ηλιάδη , γενικό γραμματέα ελληνικών σωματείων χωρών Κ.Α.Κ.

Оι οικογενειακές παραδόσεις του οίκου «Κωστάκη» – Παρουσίαση από το Μιχαήλ Κωστάκη (ανηψιό του Γεωργίου Κωστάκη)

Παρουσίαση του βιβλίου, αφιερωμένου στο Γεώργιο Κωστάκη, «Πρωτοπόρος. Μέγας συλλέκτης» – Παρουσίαση από το συγγραφέα του βιβλίου Ηλία Ηλιάδη

Μουσικό πρόγραμμα από το νεαρό, πολυβραβευμένο Έλληνα πιανίστα Νίκο Σαββίδη

17.15-19.30, αίθουσα № 60 (3rd floor)

Επίσκεψη στην έκθεση «Γεώργιος Κωστάκης. «Η έξοδος από την Ε.Σ.Σ.Δ. επιτρέπεται…» , αφιερωμένη στην επέτειο των 100 χρόνων του συλλέκτη».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η πρέσβειρα της Ελλάδας στη Μόσχα Δανάη-Μαγδαληνή Κουμανάκου, η γενική πρόξενος της Ελλάδας σρτη Μόσχα Ελένη Μιχαλοπούλου, καθώς και πλήθος Ελλήνων και Φιλλλήνων.

3η Διαδικτυακή Ολυμπιάδα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας

Το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015 στη Φιλολογική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας «Lomonosov» πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης των νικητών και συμμετεχόντων στην 3η Διαδικτυακή Ολυμπιάδα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας για μαθητές μέσης εκπαίδευσης, που διοργανώθηκε από την Έδρα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας της Φιλολογικής Σχολής του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας «Lomonosov».

Στην τελετή απονομής βραβείων παρέστη και η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) Δώρα Γιαννίτση, η οποία προέβη σε σύντομη ενημέρωση των δράσεων του Κέντρου, αναφέρθηκε στον εν ενεργεία διαγωνισμό έκθεσης φωτογραφίας «Ελλάδα – στιγμές προσωπικής ευτυχίας», αλλά και στο θεατρικό εργαστήρι του Κ.Ε.Π., καθώς και δώρισε στους συμμετέχοντες και νικητές βιβλία και αναμνηστικά δώρα.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια στους διοργανωτές της ΟΛΜΠΙΑΔΑΣ για την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους και το εξαιρετικό έργο τους, καθώς και σε όλους τους συμμετέχοντες, που έγιναν κοινωνοί των ελληνικών γραμμάτων και του ελληνικού πολιτισμού.

Αναλυτική ενημέρωση για τα αποτελέσματα της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ δύνασθε να αντλήσετε στην παραπομπή http://www.philol.msu.ru/~olymp/ (καθώς και σε συνημμένο αρχείο).

 

Με εκτίμηση

Δώρα Γιαννίτση,

διευθύντρια Κ.Ε.Π.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ