Με το σκεπτικό, ότι καταργεί την εθνική και λαϊκή Κυριαρχία, αλλά και βασικά Ανθρώπινα Δικαιώματα, η CETA καταψηφίστηκε ήδη στο Κοινοβούλιο της Βαλλωνίας, και ξεσηκώνει εκατομμύρια Ευρωπαίων και Καναδών εναντίον της!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως υποστηρίζουν ειδικοί πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές σε ευρωπαϊκά θέματα, η «Περιεκτική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία» (CETA) μεταξύ Καναδά και Ε.Ε. δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί εύκολα, καθώς έχει ήδη ξεσηκώσει τεράστιες λαϊκές διαδηλώσεις καταδίκης και απόρριψής της, στην Γερμανία, στην Βρετανία, στην Γαλλία και στο Βέλγιο.
Οι μαζικές κινητοποιήσεις των πολιτών της Ε.Ε., εναντίον της Συμφωνίας αυτής, την οποία οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών διαπραγματεύονταν με τους εκπροσώπους των υπερατλαντικών συμφερόντων επί πέντε ολόκληρα χρόνια και που προωθείται η επικύρωσή της από τα 28 εθνικά Κοινοβούλια με πρόφαση την ενίσχυση των εξαγωγών και τον πολλαπλασιασμό των θέσεων εργασίας, οφείλονται στο ότι πολλοί στην Ευρώπη αρχίζουν να ενημερώνονται, πως αυτή η Συμφωνία, που είναι πρόγευση της Διατλαντικής ΤΤΙΡ, προωθεί την κατάλυση της κρατικής κυριαρχίας, των κυβερνητικών εξουσιών, της Δημοκρατίας και στοιχειωδών κοινωνικών δικαιωμάτων.
Κορυφαία στελέχη της Ε.Ε. ανησυχούν ιδιαίτερα, επειδή η προώθηση της επικύρωσης από τα εθνικά Κοινοβούλια δεν πρόκειται να προχωρήσει ανεμπόδιστα, αφού ήδη “σκάλωσε” στην άρνηση της Βουλής της Βαλλωνίας (του γαλλόφωνου τμήματος της Βελγικής Ομοσπονδίας), που με πληθυσμό 3,5 εκατομμυρίων, απέρριψε την επικύρωσή της.aac86-europe-map
Η Συμφωνία CETA, που περιλαμβάνει 1.600 περιπου σελίδες, επικρίνεται ήδη από πολλούς, ότι περιέχει σειρά δυσνόητων και αινιγματικών διατάξεων και ότι είναι εξ ίσου ολέθρια -αν όχι χειρότερη-, από την Συμφωνία ΤΤΙΡ, την οποία η Ε.Ε. πρόκειται να θέσει στην κρίση των Κοινοβουλίων μετά τις εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία.

“Η Συμφωνία CETA καταλύει τις κρατικές εξουσίες στην λήψη μέτρων προστασίας της υγείας, των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των πολιτών”

Σημειώνεται, ότι μετά από σχετική δημοσκόπηση, που έγινε για την ΤΤΙΡ, προέκυψε, ότι το 97% των 150.000 απαντήσεων ήταν εχθρικές προς την Συμφωνία αυτή.
Σύμφωνα με τους επικριτές της CETA, ακριβώς όπως και η ΤΤΙΡ, έτσι και η Συμφωνία CETA «κλειδώνει» τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών και αποκλείει την ανακρατικοποίησή τους, όπως της ύδρευσης στο Παρίσι, ή των σιδηροδρόμων στη Βρετανία, καθιστώντας αδύνατη την ανάκτηση του ελέγχου βασικών κοινωνικών υπηρεσιών από το Δημόσιο.
Οι επικριτές της Συμφωνίας υποστηρίζουν ακόμη, ότι, όπως η ΤΤΙΡ, έτσι και η CETA καταλύει τις κρατικές εξουσίες στην λήψη μέτρων προστασίας της υγείας, των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των πολιτών.
Με ευρύτατη και ασαφή ερμηνεία των όρων για επενδύσεις και απαλλοτριώσεις, παρέχει το δικαίωμα σε πολυεθνικές εταιρείες να παραπέμπουν την Κυβέρνηση σε «ειδικό (εξωθεσμικό) δικαστήριο» δικηγόρων, εξουσιοδοτημένο με την συμφωνία να επιδικάζει συντριπτικά πρόστιμα, για την «απώλεια προσδοκωμένων μελλοντικών κερδών».
Κατά τους επικριτές της CETA, η Συμφωνία αυτή καταργεί έτσι την εθνική κυριαρχία κατά την δυνατότητα του κράτους να απαγορεύσει την εισαγωγή τροφίμων ή άλλων καταναλωτικών ειδών, που αυτό κρίνει επιβλαβή για την υγεία ή την ασφάλεια των πολιτών του, ή να παρέμβει κανονιστικά στην λειτουργία των τραπεζών, προκειμένου να προστατεύσει την περιουσία των πολιτών και την οικονομία, ή να προστατεύσει τα δάση, την γη, τον υδροφόρο ορίζοντα και τον βιότοπο μιάς χώρας.

“Αν και η CETA πλασάρεται ως εμπορική Συνθήκη, ελάχιστες από τις διατάξεις της έχουν σχέση με το εμπόριο, αφού αποτελούν μεθόδευση κατάλυσης της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας από την εξουσία των πολυεθνικών επιχειρησιακών συγκροτημάτων

Η CETA, όπως υποστηρίζουν οι επικριτές της, καταλύει, ακόμη, κάθε δυνατότητα ρυθμιστικής παρέμβασης του κράτους ή οργανώσεων για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις.
Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι επικριτές της, ό,τι δεν εξαιρείται σαφώς στο κείμενο της Συμφωνίας, θεωρείται, ότι καλύπτεται από αυτήν. Δηλαδή, εάν οι υπογράφουσες Κυβερνήσεις και τα Κοινοβούλια δεν ανακαλύψουν έναν υποκρυπτόμενο κίνδυνο στις 1.600 σελίδες της, έχουν δεσμευτεί με πρόσθετα δεσμά. Μια Κυβέρνηση λ.χ. μπορεί να ανακαλύψει ότι δεν μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες της από παρασιτοκτόνα της Μπάγιερ, της Ντυπόν, της BASF ή της Sergenta, που προκαλούν τερατογενέσεις, αυτισμό και άλλες εγκεφαλικές βλάβες, ή τον υδροφόρο ορίζοντα εδαφικών τμημάτων της χώρας από θανατηφόρα τοξικά απόβλητα ορυχείων ή πετρελαϊκής ρωγμάτωσης του υπεδάφους!
Συνοπτικά, όπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές και άλλοι μελετητές της Συμφωνίας, αν και η CETA πλασάρεται ως εμπορική Συνθήκη, ελάχιστες από τις διατάξεις της έχουν σχέση με το εμπόριο. Αποτελούν μεθόδευση κατάλυσης της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας από την εξουσία των πολυεθνικών επιχειρησιακών συγκροτημάτων.
Γι’ αυτόν τον λόγο εκατομμύρια ανθρώπων στην Ευρώπη και στον Καναδά έχουν εξεγερθεί εναντίον αυτής της επιχείρησης υφαρπαγής των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καλούν σε καθολική εξέγερση εναντίον της προγραμματισμένης αντικατάστασης των διασωζόμενων υπολειμμάτων του κοινωνικού συμβολαίου πολιτισμένης ανθρώπινης διαβίωσης με την βαρβαρότητα ενός Οργουελικού «νέο-φιλελευθερισμού».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ