Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα δημοσιεύματα του ελληνικού Τϋπου, “ζεστό” χρήμα δίνει η Ρωσία στην Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει άμεση ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. 300px-Moscow_Kremlin_from_Kamenny_bridge

Αυτό το επιβεβαίωσε με επίσημη ανακοίνωσή του και το Κρεμλίνο, δηλώνοντας έτοιμο, με αφορμή την χρηματοδότηση κατασκευής του “Ελληνικού Αγωγού” (Greek Stream), να δώσει προκαταβολές για την κατασκευή του έργου και βέβαια να χρηματοδοτήσει τις ελληνικές εταιρείες για να το κατασκευάσουν!
Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, που επιβεβαιώνει την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Τσίπρα, υπογραμμίζονται τα εξής: “Στο πλαίσιο κατασκευής συστήματος μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου Προέδρου με τον Ελληνα Πρωθυπουργό επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς να εξετάσει το ζήτημα παροχής άμεσης χρηματοδότησης σε ελληνικές δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, που θα ενεργοποιηθούν στο έργο αυτό».

Η Ελλάδα θα εκδώσει corporate bonds για το έργο του αγωγού, τα οποία θα αγοράσουν μεγάλες ρωσικές τράπεζες, όπως η “Vnestor Economy Bank”, η “VTB”, και η “Gazprom Bank”

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης, ότι “συζητήθηκαν και οι περαιτέρω διμερείς επαφές σε διάφορα επίπεδα” και όπως ανέφεραν πηγές του Μαξίμου δόθηκε στην ελληνική πλευρά η διαβεβαίωση, πως “ότι χρειαστεί η Ελλάδα, θα το έχει”, εννοώντας, ότι σε περίπτωση ρίξης με τους δανειστές, θα υπ’αρξει μηχανισμός άμεσης χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με αναλυτές, η Ρωσία δεν επιθυμεί την ρήξη μεταξύ Ελλάδος και δανειστών, όπως ανέφερε, άλλωστε πηγή του Μαξίμου, τονίζοντας, ότι “απλώς οι Ρώσοι δηλώνουν παρόντες σε περίπτωση, που υπάρξει εκβιασμός για αποδοχή θέσεων, που αντιβαίνουν στην απόφαση της σημερινής Κυβέρνησης, να μην δεχθεί το Μνημόνιο και τις δεσμεύσεις των προηγούμενων Κυβερνήσεων, οι οποίες έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα από τον κυρίαρχο ελληνικό λαό”.
To σχέδιο προβλέπει την έκδοση από την Ελλάδα corporate bonds για το έργο του αγωγού, τα οποία θα αγοράσουν μεγάλες ρωσικές τράπεζες, όπως η “Vnestor Economy Bank”, η “VTB”, η “Gazprom Bank” και άλλες.

Η Ελλάδα και η Ρωσία έχουν φτάσει στην τελική ευθεία για την σύναψη της σύμβασης του ομολόγου

Οι πληροφορίες αναφέρουν, πως η Ελλάδα και η Ρωσία έχουν φτάσει στην τελική ευθεία για την σύναψη της σύμβασης του ομολόγου.
Για τον σκοπό αυτό και για τις περαιτέρω συζητήσεις για τον αγωγό φυσικού αερίου βρισκόταν στην Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες ο Υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, αρμόδιος για τις οικονομικές σχέσεις Σεργκέϊ Στόρτσακ.
Ο ίδιος έχει και έναν ρόλο συντονιστή της ρωσικής Κυβέρνησης με τις τράπεζες, ενώ εκπροσωπεί και την Ρωσία στο Fund (τύπου ΔΝΤ), που δημιουργούν οι χώρες που αποκαλούνται και BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

Το ελληνικό τμήμα του αγωγού θα μπορούσε να το κατασκευάσει “ρωσο-ευρωπαϊκό κονσόρτσιουμ”

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, που αναφέρθηκαν στην είδηση της τηλεφωνικής συνομιλίας Πούτιν-Τσίπρα, μεταδίδουν επίσης πληροφορίες για το σχέδιο του αγωγού, που αναμένεται να μεταφέρει περί τα 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου προς τα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας, με τα 43 δισεκατομμύρια κυβικά περίπου εξ αυτών να είναι ελεύθερα προς πώληση στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές. Το “ΡΙΑ-Νόβοστι” σημειώνει, ότι το ελληνικό τμήμα του αγωγού θα μπορούσε να κατασκευάσει “ρωσο-ευρωπαϊκό κονσόρτσιουμ” και για την υλοποίησή του έργου “σχεδιάζεται να προσελκυστούν 2 δισεκατομμύρια ευρώ”.
Συνολικά το ρωσικό Υπουργείο Οικονοομικών διά του Υπουργού Α.Σιλουάνωφ έχει διαβεβαιώσει την ελληνική πλευρά, ότι “υπάρχει ένα κονδύλιο ύψους μέχρι 10 δισεκατομμυρίων ευρώ σε πρώτη φάση” για την ανακούφιση της ελληνικής οικονομίας ως προκαταβολή για το έργο.
Η διαβεβαίωση της Ρωσίας έρχεται σε μία πολύ δύσκολη στιγμή της διαπραγμάτευσης και σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί ως όπλο της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να πείσει τους δανειστές, ότι υπάρχουν και άλλες πηγές χρηματοδότησης για την χώρα μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ