Φόρο τιμής απέτισε σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στα θύματα του Μικρασιατικού Ολοκαυτώματος, με τις εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, στις οποίες συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, μετά το πέρας της οποίας ο κ. Τζιτζικώστας απηύθυνε κεντρική ομιλία, ενώ ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον αδριάντα του Χρυσοστόμου Σμύρνης.

«Με μεγάλο σεβασμό και πόνο, από το ανοιχτό τραύμα που άφησε ο ξεριζωμός από τις πατρογονικές εστίες,τιμούμε σήμερα τη μνήμη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.Ένα εκατομμύριο άνθρωποι ήταν τα αθώα θύματα, που βίωσαν μια πρωτοφανή σε βαρβαρότητα επιχείρηση θρησκευτικής και εθνικής καθαρότητας.Οι κτηνωδίες που έλαβαν χώρα και κυρίως η Σφαγή της Σμύρνης συγκλόνισε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο.Η κοινή γνώμη σε ολόκληρη την Ευρώπη σάστισε μπροστά στα μαύρα, αποτρόπαια γεγονότα που μετέφεραν τα δημοσιεύματα του τύπου.Όμως, περισσότερο από τις ανταποκρίσεις και τις ψυχρές επισημάνσεις των διπλωματών, το τρομερό τοπίο εκείνων των ημερών αποκαλύπτεται μέσα από τις μαρτυρίες όσων το έζησαν. Μαρτυρίες συγκλονιστικές, που φανερώνουν το μέγεθος της φρίκης του Μικρασιατικού Ολοκαυτώματος», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε τη Μικρασιατική Καταστροφή ως «τη μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του ελληνικού έθνους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», διότι όπως υπογράμμισε «για πρώτη φορά, ο ελληνικός κόσμος περιορίστηκε στα γεωγραφικά όρια της Ελλάδας».

Ο κ. Τζιτζικώστας ανέλυσε τη μεγάλη σημασία που έχει για τον Ελληνισμό ο μικρασιατικός χώρος και επισήμανε ότι «όσοι Έλληνες γλίτωσαν από τις θηριωδίες μετέφεραν ζεστά μέσα στην ψυχή τους το τεράστιο ιστορικό και πολιτιστικό οικοδόμημα και την αστείρευτη κληρονομιά της ελληνικής κοιτίδας της Μικράς Ασίας.Μάλιστα δεν συμμετείχαν μόνο στην οικοδόμηση της σύγχρονης Ελλάδας και στη διαμόρφωση της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας, αλλά αποτέλεσαν και τον κορμό για τη θεμελίωση ενός ομογενοποιημένου κράτους. Οι δυσκολίες πολλές. Οι συνθήκες διαβίωσης συχνά άθλιες. Το ελληνικό κράτος πολλές φορές αδιάφορο. Όμως το προσφυγικό στοιχείο αποδείχθηκε ανώτερο των περιστάσεων και των δυσχερειών και τελικά προσέφερε πολλά περισσότερα από όσα η ίδια η Ελλάδα του παρείχε».

Ο Περιφερειάρχης στην ομιλία του έστειλε σαφές μήνυμα μνήμης και τιμής στους Έλληνες της Μικράς Ασίας, τονίζοντας ότι η ανεκτίμητη συνεισφορά τους δεν θα ξεχαστεί:«Στέλνουμε παντού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στους γείτονές μας στην ανατολή αλλά και στο βορρά, το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η μνήμη δε θαμπώνει και η Ιστορία, όσο κι αν προσπαθήσουν κάποιοιδεν παραποιείται, δεν παραχαράσσεται, δεν πλαστογραφείται».

Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε από την Τουρκία την αναγνώριση των εγκλημάτων που διαπράχτηκαν στη Μικρασιατική Καταστροφή και μια ειλικρινή συγνώμη. Το μήνυμά του ήταν: «Η Ελλάδα επιθυμεί πάντα την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα.Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη εγγύηση για το μέλλον, απότην αναγνώριση –έστω και καθυστερημένα– των γεγονότων που έχουν συμβεί στο παρελθόν.Το πιο σημαντικό βήμα, η πιο βαθιά θεμελίωση ενός κοινού μέλλοντος, απαιτεί σήμερα την αναγνώριση από την Τουρκία, των εγκλημάτων που διαπράχτηκαν. Την αναγνώριση και μια ειλικρινή συγγνώμη. Όχι για να ξεχάσουμε, όχι για να αλλάξουμε την Ιστορία ή τα βιβλία στα σχολεία μας. Εξάλλου, πράξεις φρίκης και βαρβαρότητας σαν κι αυτές που έλαβαν χώρα το ’22 θα αποτελούν ντροπή και όνειδος για ολόκληρη την ανθρωπότητα και την Ιστορία της. Ζητάμε την αναγνώριση και τη συγγνώμη για να θωρακίσουμε το μέλλον που θα μοιραστούμε ως γείτονες και πρωτίστως για τη δικαίωση της μνήμης των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.Τους Έλληνες που η πατρίδα και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τιμούν κάθε χρόνο και θα συνεχίσουν πάντα να τιμούν».

Γραφείο Τύπου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ