Τελέσθηκαν το Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Νοεμβρίου τα Εγκαίνια του νεόδμητου Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος & Αγ. Παρασκευής στο Harrow – ΒΔ Λονδίνου. Τα Εγκαίνια τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας κ. Γρηγόριος, με τη συμμετοχή του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κιτίου κ. Χρυσοστόμου (ο οποίος προσέφερε το ποσό των 10.000 Ευρώ εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου), πολλών Ιερέων από την Ελλάδα και το Λονδίνο, και βέβαια με την παρουσία πλήθους μελών της Κοινότητας και λοιπών προσκυνητών.
Mε την ευκαιρία των Εγκαινίων του νεόδμητου Ιερού Ναού η εν λόγω Κοινότητα υποδέχθηκε την τίμια Κάρα της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος και Αθληφόρου Παρασκευής, η οποία μεταφέρθηκε στο Λονδίνο από την Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη των Αθηνών, όπου και φυλάσσεται.
Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος κ. Γρηγόριος έφερε στον Ιερό Ναό ιερά λείψανα και ανέγνωσε τις σχετικές ευχές, χοροστατώντας επίσης και στον Αρχιερατικό Εσπερινό. Στην εν λόγω Ακολουθία, η οποία ήταν η εναρκτήρια Ακολουθία των Εγκαινίων, με την συμμετοχή πολλών Άγγλων και Αγγλοφώνων προσκεκλημένων, παρευρέθηκαν μεταξύ των άλλων και οι εξής επίσημοι προσκεκλημένοι: His Eminence Archbishop Elisey of Sourozh, Mr. Vnukov – Representative of the Russian Ambassador in London, Mr. Anthony Packer – Honorary Consul of Lithuania in Wales, The Worshipful The Mayor of Harrow Cllr Nizam Ismail, The Worshipful The Mayor of Brent Cllr Michael Adeyeye, The Rt. Hon. Bob Blackman MP, The Rt. Hon. Barry Gardiner MP, κ. Ευάγγελος Ευαγγελίδης – Δήμαρχος Αραδίππου, Rev’d Dr. William Taylor – εκπρόσωπος του Αγγλικανού Επισκόπου Λονδίνου, Monsignor Marcus Stock – εκπρόσωπος του Ρ/Καθολικού Αρχιεπισκόπου του Westminster, πολλοί άλλοι ετερόδοξοι κληρικοί, εκπρόσωποι της τοπικής Αστυνομίας, Δημοτικοί Σύμβουλοι της περιοχής, ο κ. Πανίκος Χατζηπαντελή – Λογιστής της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, ο κ. Σάββας Παυλίδης – Ομότιμος Επιθεωρητής και τ. Προϊστάμενος ΚΕΑ και οι Μηχανικοί που σχεδίασαν τον Ιερό Ναό, κ. Μιχάλης Νεοκλέους, κ. Αντώνης Σαββίδης, κ. Χρήστος Παπαλοΐζου και κ. Ryan.
Ο Ιερατικώς Προϊστάμενος, Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας, προσφώνησε τους προσκεκλημένους, αναφέροντας μεταξύ άλλων και τα εξής λόγια:
“ὡς φοβερὸς ὁ τόπος οὗτος· οὐκ ἔστι τοῦτο ἀλλ᾿ ἢ οἶκος Θεοῦ, καὶ αὕτη ἡ πύλη τοῦ οὐρανοῦ” (Γεν. 28, 17).
Μας αξίωσε ο Άγιος Θεός μας, δια πρεσβειών των Προστατών Αγίων μας, Παντελεήμονος του Ιαματικού και Παρασκευής της Αθληφόρου, και βέβαια με την σύμφωνη γνώμη και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου και Ποιμενάρχου μας κ.κ. Γρηγορίου, και οπωσδήποτε με την ευγενική και γενναιόδωρη συνδρομή των Αρχόντων, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Εκκλ. Συμβουλίου κ. Παντελή Δημοσθένους, και των μελών και φίλων της Κοινότητάς μας, να ολοκληρώσουμε το ιερό και ιστορικό αυτό έργο και να οικοδομήσουμε εκ θεμελίων τον περικαλλή αυτό Ναό, ο οποίος αποτελεί ορόσημο και οδόσημο για την Κοινότητα, την Ομογένεια και την φιλόξενη τοπική κοινωνία του Harrow – ΒΔ Λονδίνου.
Ο σύγχρονος άγιος και ιδρυτής της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ Αγγλίας Αρχιμανδριτης Σωφρόνιος Σαχάρωφ, είπε σε ένα κληρικό πνευματικό του παιδί καθώς κοίταζαν ένα ναό που είχε αρχίσει να κτίζεται στους χώρους της Μονής: «Είναι δύσκολο να κτίζεις ναό σήμερα. Θα ξεσηκωθούν όλα τα δαιμόνια». Και συνέχισε με ένα ανέκδοτο που είχε ακούσει στη Ρωσία. «Κάποιος πήγε στην κόλαση αλλά όμως ήθελε να υπάρχει εκεί ναός για να προσεύχεται. Παρά την αμαρτωλότητά του αγαπούσε τον Θεό και ήθελε να προσεύχεται. Άρχισε να μετρά τον χώρο για να κάνει θεμέλια. Ένας διάβολος τον ρώτησε τι κάνει; Εκείνος απάντησε: «Θέλω να κτίσω ιερό ναό για να προσεύχομαι». Ανησύχησε ο διάβολος γιατί δεν ήταν δυνατόν να κτιστεί ναός στην κόλαση και προσπάθησε να τον εμποδίσει. Δεν το κατόρθωσε και φώναξε και άλλους δαίμονες. Ούτε αυτοί μπόρεσαν. Το ανέφεραν στον αρχηγό τους. Και τότε συγκεντρώθηκαν πολλοί δαίμονες και τον έβγαλαν έξω από την κόλαση για να μην κτίσει ναό». Και συνέχισε ο Γέροντας: «Έτσι και εμείς κτίζουμε ναούς για να μετατρέψουμε την κόλαση σε παράδεισο και εάν δεν το κατορθώσουμε αυτό τότε θα επιτύχουμε να μην μας δεχτεί ο διάβολος στην κόλαση».
Αυτές τις ημέρες έχουμε τη μέγιστη χαρά και ευλογία να φιλοξενούμε στο ναό μας και την τιμία Κάρα της Αγίας Παρασκευής, τη ευγενική φροντίδα κι χορηγεία του Κτήτωρος του Ναού μας κ. Πανίκου Ηροδότου. Την Κάρα μετέφερε από την Ι.Μ. Πετράκη ο Αρχιμ. Κωνσταντίνος Σκαρτούλης με την συνοδεία του και τους ευχαριστούμε πολύ.
Καλωσορίζουμε ευγνωμόνως τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο που κατέφθασε από την Εσταυρωμένη Μεγαλόνησο Κύπρο για να λαμπρύνει με την παρουσία του τις τελετές των Εγκαινίων του Ναού μας. Επίσης, καλωσορίζουμε τους αγαπητούς και πολυσέβαστους αδελφούς και συλλειτουργούς που ήλθαν ειδικά από την Ελλάδα για να μοιραστούν μαζί μας τη χαρά του Εγκαινισμού αυτού. Είναι ο σεβαστός Γέροντάς μου π. Ηλίας Αλευράς και ο Εφημέριος της πατρικής μου Ενορίας π. Γεώργιος Μητροσύλης, από το ιστορικό Ναύπλιο, με τη συνοδεία τους. Ακόμα ο ομογάλακτος αδελφός μου π. Γεώργιος Αντζουλάτος και ο σεβαστός μου π. Γεώργιος Θραψανάκης από την Αθήνα, με τις καλές τους οικογένειες.
Καλωσορίζουμε, επίσης, όλους τους αδελφούς κληρικούς και τους ευλαβείς προσκυνητές που κατέφθασαν από διάφορες άλλες Κοινότητες και περιοχές του Λονδίνου για να συμπροσευχηθούν μαζί μας και να λάβουν την ευλογία των Ιαματικών Αγίων μας…
“How awesome is this place! This is none other than the house of God; this is the gate of heaven” (Gen. 28, 17).
By the Grace of God and the prayers of our Patron Saints, Panteleimon & Paraskevi, with the blessing of His Eminence our Archbishop Gregorios and with the very hard and dedicated work of the Leaders and members of our Community, as well as with the generous contributions of all our donors and benefactors, we managed to build from scratch this magnificent place of worship. Tonight and tomorrow it will be blessed and consecrated in order to be offered to our faithful for worship, for the ultimate goal of the Glorification of our Holy God and for the deification of His people.
Our Community was founded in 1975. It used three different Church buildings until this dream was eventually realised. The last of the three buildings, the ex-Anglican Holy Spirit Mission Church, which was purchased by our Community in 1994 had to be sacrificed. In its foundations we discovered a message from the Fr. Frank Johnson the first Vicar of the local Anglican Parish of St. Mary. This letter will be gratefully offered to the present Vicar and good friend of our Community, Fr. Edward Lewis, Chaplain to Her Majesty Queen Elisabeth.
His Beatitude Patriarch Kyrill of Moscow and All Russia had recently said -at a consecration of a Church- that “today we build Churches not because we are rich. Our people had never constructed places of worship from their abundance. Our Cathedral of Christ the Saviour in Moscow was built during the 1990’s, when our people were suffering of many problems”. And he concluded by saying that, “because of the construction of new Churches it is possible to solve our financial problems, which stand as huge obstacles in the middle of our modern way of life”.
We, in our Community here in Harrow, strongly believe that the words of His Beatitude are truthful and of great spiritual value to us as well…
Welcome to you all and may the prayers and the blessings of our Patron Saints accompany all of us throughout our lives!!!
Σε όλους τους προσκεκλημένους προσφέρθηκαν πολύτιμα δώρα και ακολούθησε δεξίωση στους Κοινοτικούς χώρους. Κατόπιν συνεχίσθηκαν οι Ιερές Ακολουθίες, μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες, με την τέλεση του Ιερού Ευχελαίου, των Παρακλήσεων του Αγ. Παντελεήμονος και της Αγ. Παρασκευής και της Ακολουθίας της Μεταλήψεως.
Την επομένη το πρωΐ τελέσθηκε κατ’αρχάς ο Όρθρος και κατόπιν ο Σεβασμιώτατος Άγιος Θυατείρων, συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Κιτίου και τον Θεοφ. Επίσκοπο Τροπαίου κ. Αθανάσιο τέλεσε τα Ιερά Εγκαίνια. Κατά την διάρκεια των Εγκαινίων ο Σεβασμιώτατος και όλοι οι κληρικοί και ο ευλαβής λαός του Θεού πραγματοποίησαν λιτανεία γύρω από το Ναό και ανέγνωσαν Ευαγγελικά Αναγνώσματα.
Κατόπιν ενώπιον της κλειστής κεντρικής θύρας του Ναού ο Αρχιεπίσκοπος πρόσταξε αυτόν που ήταν πίσω από τη θύρα να την ανοίξει στο Βασιλιά της δόξης, λέγοντας τα λόγια του Δαυίδ «Άρατε πύλας οι άρχοντες ημών…», και από μέσα ακούστηκαν τα λόγια που οι Άγγελοι έλεγαν αναμεταξύ τους κατά την ανάληψη του Κυρίου: «Τις εστιν ούτος ο Βασιλεύς της δόξης». Αφού επαναλήφθηκε τρεις φορές αυτός ο διάλογος ο Αρχιεπίσκοπος εισήλθε θριαμβευτικά στο Ναό, τοποθετώντας τα Άγια Λείψανα στην Αγία Τράπεζα, ενώ ψάλλονταν το απολυτίκιο «Ως του άνω στερεώματος την ευπρέπειαν…».
Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος ράντισε τρείς φορές με Άγιο Μύρο τα Ιερά Λείψανα, ευχόμενος να είναι «αιωνία η μνήμη των κτητόρων του Αγίου Οίκου τούτου». Στη συνέχεια, αφού τα ασφάλισε σε ειδική θήκη, τα τοποθέτησε στο κέντρο της Αγίας Τράπεζας στην ειδική οπή που υπήρχε για το λόγο αυτό και ονομάζεται «φυτόν». Πάνω από τα Άγια Λείψανα έριξε μαρμαρόσκονη και έχυσε κηρομαστίχη. Το μίγμα αυτό αποτελείται από καθαρό κερί, μαστίχα, σμύρνα, αλόη, θυμίαμα, ρητίνη και λάδανο. Αυτά συμβολίζουν τα μύρα με τα οποία ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας άλειψε το Σώμα του Κυρίου, και τα έχυσε εκεί για τη στερέωση του εγκαινιαζόμενου Ναού.
Αφού σφραγίσθηκε το «φυτόν», ο Αρχιεπίσκοπος φόρεσε ένα λευκό χιτώνα που ονομάζεται σάβανο, σύμβολο της σινδόνης με την οποία τυλίχθηκε το Άγιο Σώμα του Κυρίου και ανέγνωσε μια ευχή παρακαλώντας το Θεό να στείλει το Πανάγιο Πνεύμα και να αγιάσει τον Οίκο τούτο. Πολλές και διάφορες άλλες συμβολικές πράξεις τελέσθηκαν στη συνέχεια. Με λευκά σαπούνια πλύθηκε η Αγία Τράπεζα και με σφουγγάρια στεγνώθηκε, ενώ ψάλλονταν ο 43ος ψαλμός «Ως αγαπητά τα σκηνώματά Σου, Κύριε των δυνάμεων». Η τελετή θύμιζε βάπτισμα. Η Αγία Τράπεζα εικονίζει το Σωτήρα και δέχθηκε τα του βαπτίσματος όπως Εκείνος. Στη συνέχεια ραντίσθηκε πάλι η Αγία Τράπεζα με ειδικά αρώματα, ενώ ψάλλονταν το «Ραντιείς με υσσώπω και καθαρισθήσωμαι…» και αφού ο Αρχιεπίσκοπος δόξασε τον Θεό σταύρωσε την Αγία Τράπεζα με Άγιο Μύρο, το οποίο φέρνει τη Χάρη του Θεού στη γη. Είναι η δύναμη του Θυσιαστηρίου, η οποία ενεργοποιείται με τη χάρη των Ιερών Λειψάνων.
Κατόπιν καθαγιάσθηκαν πάνω στην Αγία Τράπεζα Ιερά Αντιμήνσια. Η λέξη Αντιμήνσιο προέρχεται από την ελληνική λέξη «αντί» και τη λατινική λέξη «Μένσα», που σημαίνει Τράπεζα. Το κάθε Αντιμήνσιο μόλις καθαγιασθεί από τον Αρχιεπίσκοπο είναι μια μικρή Αγία Τράπεζα. Είναι απαραίτητο σε κάθε Λειτουργία. Μάλιστα με το Αντιμήνσιο μπορεί να τελεστεί σε έκτατες περιπτώσεις η Θεία Λειτουργία και εκεί όπου δεν υπάρχει Ναός.
Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος τοποθέτησε τις εικόνες των τεσσάρων Ευαγγελιστών αποτυπωμένες σε λινό ύφασμα στις τέσσερεις γωνίες της Αγίας Τραπέζης, επειδή με τα Ευαγγέλιά τους συνέβαλαν στη στερέωση της Εκκλησίας. Κατόπιν σκέπασε την πλάκα της με ένα λευκό ύφασμα που ονομάζεται «κατασάρκιο». Αυτό το ύφασμα ποτέ δεν βγαίνει από την Αγία Τράπεζα. Πάνω από αυτό τοποθετήθηκαν τα επίσημα καλλύματα, ενώ ψάλλονταν ο 62ος ψαλμός «Ο Κύριος εβασίλευσεν, ευπρέπειαν ενεδύσατο…».
Ακολούθως ο Αρχιεπίσκοπος κρατώντας στα χέρια του ένα καλάμι στο άκρο του οποίου υπήρχει σφουγγάρι με κηρομαστίχη και Άγιο Μύρο, σχημάτισε το μονόγραμμα του Χριστού (ΧΡ) στα διάφορα σημεία του Ναού. Κατόπιν άναψε την Κανδήλα και ευλόγησε, ψάλλοντας τον πρώτο στίχο της δοξολογίας «Δόξα Σοι τω δείξαντι το Φως…». Στη συνέχεια έβγαλε το σάβανο που φορούσε σε όλη τη διάρκεια της τελετής και φόρεσε τα υπόλοιπα Αρχιερατικά του άμφια. Αυτό το σάβανο τεμαχίσθηκε σε πολλά μικρά κομματάκια, εμβαπτίσθηκε μέσα στην κηρομαστίχη που περίσσεψε και μοιράσθηκε στους πιστούς, μαζί με εικόνες των Αγίων Παντελεήμονος και Παρασκευής. Αμέσως μετά τελέσθηκε η πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον νεο-εγκαινιασθέντα Ιερό Ναό.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Παντελής Δημοσθένους καλωσόρισε με θερμά λόγια όλους για τη συμμετοχή τους στις τελετές των Εγκαινίων και προσέφερε δώρα στους Αρχιερείς, στον Γεν. Πρόξενο της Κύπρου κ. Γεώργιο Γεωργίου, στον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνορθοδόξων Κοινοτήτων κ. Μάριο Μηναΐδη, στο Μεγάλο Ευεργέτη κ. Στέφανο Στεφάνου και σε εκλεκτούς προσκεκλημένους. Προσέφερε, επίσης, διπλώματα και δώρα στους χορηγούς (Ευεργέτες, Αναδόχους, Κλειδούχους και Δωρητές) των Εγκαινίων.
Ο Κτήτωρ του Ιερού Ναού κ. Πανίκος Ηροδότου έλαβε τον λόγο και είπε τα εξής:
Το κτίσιμο ενός ναού σε οποιονδήποτε χώρο και σε οποιανδήποτε εποχή είναι αιτία χαράς για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς και ένδειξη της ευσέβειάς τους. Δείχνει την ευγνωμοσύνη των ανθρώπων προς τον Θεό και δηλώνει την αναγνώριση της κυριότητάς του σ’ όλη τη γη.
Ένας Ορθόδοξος ναός σηματοδοτεί όλα τα στάδια της ζωής των πιστών. Εκεί θα εκκλησιαστούν σε ηλικία 8 ημερών. Εκεί θα δεχτούν ευχές και στις 40 μέρες της ζωής τους. Εκεί θα βαπτιστούν, θα κοινωνούν, θα ευλογήσουν τον γάμο τους, θα βαπτίσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Απ’ εκεί και θα κηδευτούν και θα προπεφθούν στην ουράνια βασιλεία του Θεού. Μα εκεί και θα μαζεύονται οι συγγενείς για τα μνημόσυνά τους και η Εκκλησία θα τελεί τη Θεία Λειτουργία υπέρ των ψυχών τους.
Είναι γι’ αυτό το λόγο που νιώθουμε σήμερα μιαν ιδιαίτερη, διπλή, συγκίνηση. Συγκινούμαστε ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί γιατί κτίσαμε ένα ναό Ορθόδοξου ρυθμού για να λατρεύουμε το Θεό όπως και οι πατέρες μας, αλλά και ως Έλληνες της Διασποράς γιατί δημιουργήσαμε ένα κέντρο συντήρησης της εθνικής ταυτότητάς μας, που θα διαλαλεί την παρουσία και την ιδιαιτερότητά μας στον ξένο τόπο.
Χαιρόμαστε, λοιπόν, που το τιτάνιο αυτό έργο ήχθη εις πέρας. Κι ευχαριστούμε τον Θεό που ευλόγησε τις προσπάθειες της ενορίας αυτής, καθώς και τον άγιο μεγαλομάρτυρα και ιαματικό Παντελεήμονα και την αγία Οσιοπαρθενομάρτυρα Παρασκευή, που με τις πρεσβείες τους στον Θεό μας οδήγησαν στην ώρα αυτή. Συγχαίρω όλους όσους συνέβαλαν στην μεγάλη αυτή προσπάθεια. Τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κύριο Γρηγόριο, το εκκλησιαστικό συμβούλιο και ιδιαίτερα τον Πρόεδρό του, τον κύριο Παντελή Δημοσθένους, που ήταν και είναι η ψυχή όλης της προσπάθειας, τον εφημέριο του ναού καθώς κι όλους τους ενορίτες. Είμαι σίγουρος ότι ο Θεός θα τους ανταποδώσει στο πολλαπλάσιο ό,τι έπραξαν.
Όσον αφορά εμένα, πέραν από την, κατά δύναμη, βοήθειά μου προς τον ναό αυτό, που αφιερώνεται απ’ εδώ και εμπρός και προς τιμή της προστάτιδός μου Αγίας Παρασκευής, δηλώνω ότι θα βρίσκομαι πάντα παρών. Η μεγάλη εκτίμησή μου προς τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κύριο Γρηγόριο, καθώς και προς το εκκλησιαστικό συμβούλιο της κοινότητας εδώ, θα με κρατούν δίπλα τους και ηθικά και υλικά.
Μεταφέρω, με την ευκαιρία αυτή, και τους χαιρετισμούς του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κυρίου Γεωργίου που λόγω άλλων υποχρεώσεων δεν βρίσκεται μαζί μας. Η υπόσχεσή του είναι ότι θα μας επισκεφθεί με την πρώτη ευκαρία για να τελέσει, με την άδεια του Σεβασμιωτάτου, τη Θεία Λειτουργία στην ενορία αυτή που υπηρέτησεν ως ιερεύς.
Η σημερινή ακολουθία δεν είναι απλώς μια ωραία και πολύωρη τελετή. ’Εχει σπουδαιότατη σημασία και για το ναό μας και για όλους μας. Ο ναός μας από απλό κτίσμα γίνεται τόπος άγιος. Η Αγία του Τράπεζα γίνεται φρικτό Θυσιαστήριο, νέος Γολγοθάς, όπου σε κάθε Θεία Λειτουργία θα θυσιάζεται ο Χριστός για τη σωτηρία του κόσμου. Το άγιο μύρο που κάλυψε την Αγία Τράπεζα και τα άλλα μέρη του ναού, φέρει σ’ όλους τα ποικίλα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Και τα άγια λείψανα που εμφυτεύτηκαν στην Αγία Τράπεζα μας μεταφέρουν τις ευλογίες των αγίων μας.
Παράλληλα η σημερινή μέρα συνιστά σταθμό για όλους μας. Ὀπως ακούσαμε στα τροπάρια της ακολουθίας των εγκαινίων, τα εγκαίνια του ναού μας γίνονται αφορμή για να εγκαινιάσουμε ένα νέο τρόπο ζωής, μακριά από μικρότητες και αμαρτωλές πράξεις, στοχεύοντας στη βασιλεία των ουρανών, της οποίας πρότυπο είναι και ο ναός που εγκαινιάζουμε.
Ευχηθείτε, Σεβασμιώτατε, να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε αυτόν τον νέον τρόπον ζωής από σήμερα. Είθε οι πρεσβείες των αγίων μας, του Αγίου Παντελεήμονος και της Αγίας Παρασκευής να μας ενισχύουν σ’ αυτή την προσπάθειά μας.
Οι πιστοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί ήσκησαν ευλαβικά το επιβεβλημένο καθήκον τους, και συμπροσευχήθηκαν ευλογούμενοι στην πνευματική αυτή πανδαισία, στηρίζοντας συνάμα ηθικά και υλικά το πολύπτυχο έργο της Κοινότητάς μας στο ΒΔ Λονδίνο, που ζωογονεί και τροφοδοτεί ολόκληρη την εγκόσμια πορεία μας και ανοίγει ασφαλώς τις πύλες της αιωνιότητας.