ΤΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΤΩΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ

Γράφει ο Γιάννης Δελόγλου

ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗ. Τα έργα του σηματοδοτούν την καλλιτεχνική αναβάθμιση της ζωγραφικής τέχνης με έναν πλούτο χρωμάτων που γίνονται δυνατότερα, αυξάνοντας το φως που δίνει ζωντάνια τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Η μίξη των χρωμάτων που είναι το μεγάλο μυστικό του διάσημου Έλληνα ζωγράφου Τώνη Μανιάτη, είναι οδηγός αναγνώρισης και θαυμασμού στα μάτια των ειδικών της τέχνης. Η παρασκευή τους γίνεται με τέτοια προσοχή που τη διακρίνουν οι ειδικοί επάνω στους πίνακες όλες τις ώρες της ημέρας, το ίδιο φωτεινές, το ίδιο ζωντανές, το ίδιο συναρπαστικές.

Άρχοντας λοιπόν σε ένα πεντασφράγιστο μυστικό ο Πελοποννήσιος καλλιτέχνης, κυριαρχεί στον καλλιτεχνικό χώρο της ζωγραφικής. Τα έργα του εντυπωσιάζουν τις τελευταίες δεκαετίες Γερμανούς, Γάλλος, Αμερικανούς, Άγγλους και Έλληνες φίλους της ζωγραφικής. Είναι σύνολα που ζωγραφίστηκαν στους φυσικούς τους χώρους. Έργα που εμπνεύστηκαν σε διάφορες περιοχές και καλλιτεχνήθηκαν επιτόπια παρά τις όποιες καιρικές συνθήκες.

Δουλειά που έγινε στις δαντελένιες ακτές της Ελλάδος, στην Προβάνς της Γαλλίας και τα άλση της Γερμανίας. Έργα που αντλήθηκαν μέσα από τη μακραίωνη Ελληνική ιστορία. Έργα που ο ίδιος πίστεψε και δεν μιμήθηκε. Πρωτοπόρος, πρωτεργάτης, παραγωγός και δημιουργός. Πολυτάλαντος και πολυσχιδής στη ζωγραφική ο Τώνης Μανιάτης που γεννήθηκε στα Λέικα της Καλαμάτας ανεβάζει τον πήχη της Ελληνικής τέχνης στην Κεντρική Ευρώπη.

Η αστείρευτη φαντασία του σε συνδυασμό με τις ομορφιές της φύσης δίνει σε κάθε πίνακα και μια ξεχωριστή σκηνή. Σκηνές μέσα από τους πίνακες του διακεκριμένου Μεσσήνιου καλλιτέχνη που θαύμασε το κοινό στις πολλές ατομικές του εκθέσεις σε Γερμανία, Αμερική, Ελλάδα, Γαλλία και Αγγλία. Πίνακες που θαύμασαν ειδικοί του χώρου κι σκλάβωσαν πολλούς Έλληνες διπλωμάτες Πρεσβειών και Γενικών Προξενείων που δήλωσαν κατά καιρούς ότι ο Τώνης Μανιάτης είναι αναμφισβήτητα ο μεγάλος πρέσβης του καλλιτεχνικού χώρου της Ελλάδας στην καρδιά της Κεντρικής Ευρώπης.

Αυτός ο δραστήριος, ο δυναμικός και πολυτάλαντος ζωγράφος που κέρδισε δίκαια πριν από μερικά χρόνια μέσα από την πέννα μου τον τίτλο ο «γιος του ήλιου» σκλαβώνει συνεχώς με τα αριστουργήματα του τις νέες γενιές που θέλουν να γίνουν μία από τις εννέα Μούσες, τις αρχαιοελληνικές θεότητες. Μία Μούσα σε ανάλογο έργο του που είχει την τύχη να γίνει στην πενηντάχρονη λαμπρή παρουσία του η Χαρούλα Δ., κοσμεί τώρα την πλούσια δουλειά, του ζωγράφου με το πηγαίο χαμόγελο και την καρδιά νεαρού υμνωδού. Άλλωστε οι εννέα Μούσες είναι ένα αριστουργηματικό έργο που ζωγράφισε ο διάσημος Γιάννης Μανιάτης και κατέκτησε το θαυμασμό του κόσμου.

Εραστής αυτού του λεπτού έργου, ζωγράφισε με πολλή λεπτότητα τη μεταφορά της Ολυμπιακής φλόγας με μία φιλοσοφία στο είδος που κρέμασε τα μάτια των θαυμαστών του επάνω στο μοναδικό έργο, που κόσμησε το Δήμο Αθηναίων και απέσπασε τα κολακευτικά σχόλια της τότε δημάρχου κ. Ντόρας Μπακογιάννη.

Τα νέα του φανταστικά έργα που έχουν το ίδιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τις εννέα Μούσες λουόμενες σε κάποια Μεσογειακή ακτή τραβώντας «λαίμαργα» επάνω τους τον ήλιο. Αυτόν τον ήλιο που ο «γιος» του Τώνης Μανιάτης μας τον χαρίζει με λαμπερό φως κι με φανταχτερούς χρωματισμούς, με γοητευτικούς συνδυασμούς μέσα στους πίνακες του.