Ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος» προσκλήθηκε επίσημα από τον Δήμο Μπελογιάννης Ουγγαρίας να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της εθνικής εορτής των Ούγγρων (στις 20 Αυγούστου). Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή και το πρωί της Πέμπτης 15 Αυγούστου 2013 η αποστολή με 20 χορευτές, 5 οργανοπαίκτες και 19 μέλη-συνοδοί και επικεφαλή τον Δήμαρχο Προσοτσάνης κ. Άγγελο Λύσσελη αναχώρησε οδικώς για την Ουγγαρία. Στο ξενοδοχείο μας υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων της Ουγγαρίας (ο σύλλογος μετρά σήμερα περί τις 5.000 Έλληνες μέλη) κ. Λαοκράτης Κοράνης, ο οποίος το βράδυ μας ξενάγησε στην πόλη, όπου πραγματοποιήσαμε μια ρομαντική βόλτα με πλοίο στον Δούναβη που διασχίζει την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας. Το απόγευμα του Σαββάτου μεταβήκαμε 50 χλμ από τη Βουδαπέστη, στο χωριό Μπελογιάννης για να συμμετάσχουμε στις εορταστικές εκδηλώσεις.
Το χωριό Μπελογιάννης ιδρύθηκε το 1950 από Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου. Το Ουγγρικό κράτος παραχώρησε τη συγκεκριμένη έκταση για να εγκατασταθούν μόνιμα εκεί οι Έλληνες που βρίσκονταν στη Βουδαπέστη και αλλού. Στην αρχή το χωριό ονομάστηκε Ελληνοχώρι αλλά αργότερα μετονομάστηκε σε Μπελογιάννης προς τιμήν του αγωνιστή του Κ.Κ.Ε., Νίκου Μπελογιάννη, που καταδικάστηκε από δικαστήριο και εκτελέστηκε στις 30-3-1952, του οποίου και τοποθετήθηκε προτομή στην πλατεία. Το χωριό σήμερα έχει περί τις 2.000 κατοίκους εκ των οποίων οι 500 περίπου είναι Έλληνες. Παλιότερα οι Έλληνες ήταν περισσότεροι αλλά είτε έφυγαν ως οικονομικοί μετανάστες, είτε επέστρεψαν στην Ελλάδα. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία μιας και η περιοχή έχει εύφορες εκτάσεις. Το χωριό κατά παράδοση εκλέγει Έλληνες Δημάρχους, ενώ διατηρεί ελληνική εκκλησία και ελληνικό σχολείο για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και παιδείας.
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με χορούς από ξένα συγκροτήματα, ενώ ακολούθησε ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος, που κρατά γερά την ελληνική παράδοση, εντυπωσιάζοντας το κοινό με τους ελληνικούς χορούς που παρουσίασε. Μετά τους απαραίτητους χαιρετισμούς, μεταξύ αυτών και του Δημάρχου Προσοτσάνης κ. Άγγελου Λύσσελη, ακολούθησε η χορευτική παράσταση του Συλλόγου μας ξεσηκώνοντας το κοινό που κατέκλισε την πλατεία, με τους μακεδονικούς χορούς αλλά και τα παγκοσμίως γνωστά συρτάκι και χασαποσέρβικο, από το παραδοσιακό μουσικό σχήμα του συλλόγου μας «Αγριάνες». Χορευτές και μουσικοί έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, αποσπώντας το χειροκρότημα όλων. Έπειτα, το γλέντι συνεχίστηκε με ορχήστρες που έπαιζαν ελληνικά τραγούδια μέχρι το πρωί, ενώ η πλατεία δεν άδειαζε από τους χορευτές.
Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στα αξιοθέατα της Βουδαπέστης. Εντυπωσίασε η πλατεία των Ηρώων, ο καθεδρικός ναός του Αγ. Στεφάνου, ο λόφος του Γκέλερτ με το μνημείο του Αγίου Γκέλερτ, ο Πύργος των Ψαράδων, το άγαλμα της Ελευθερίας, οι 7 γέφυρες του Δούναβη, το νησί της Μαργαρίτας, το πρώην βασιλικό ανάκτορο, όπου σήμερα στεγάζεται το Ουγγρικό Κοινοβούλιο στην όχθη του Δούναβη κ.α. Την μεθεπόμενη μεταβήκαμε στη Βιέννη όπου ξεναγηθήκαμε στα πρώην βασιλικά ανάκτορα, στο Αυστριακό Κοινοβούλιο που εξωτερικά φέρει ομοιώματα αρχαίων Ελληνικών κιόνων και αγαλμάτων, στην ελληνορθόδοξη εκκλησία, στο σπίτι του Ρήγα Βελεστινλή (Φεραίου), στον καθεδρικό ναό Βιέννης (γοτθικού ρυθμού), στον πεζόδρομο με τα πολυκαταστήματα, στην κρατική όπερα, κ.α.
Το πρωί της Τρίτης 20 Αυγούστου άρχισε η επιστροφή για την Ελλάδα. Ενδιάμεση στάση η Σερβική πόλη του Νόβισαντ κτισμένη δίπλα στον Δούναβη, που διαθέτει επισκέψιμο για το κοινό κάστρο και όμορφα παραδοσιακά κτήρια. Φτάσαμε στην Προσοτσάνη το πρωί της επόμενης ημέρας, κουρασμένοι αλλά γεμάτοι εικόνες και εμπειρίες από αυτά που ζήσαμε.