Buch-1
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου. Από αριστερά: Αλέξανδρος Τανασκίδης-Λαμπουσνάκης, Γιώργης Σαράτσης, Κωνσταντίνα Αλαμπορινού, Ελένη Καρασαββίδου και Ελένη Εμμανουηλίδου

Η νέα ποιητική συλλογή της Κωνσταντίνας Αλαμπορινού.

Γιάννης ΔελόγλουΓράφει ο Γιάννης Δελόγλου,
j.deloglou@elliniki-gnomi.eu.

Θεσσαλονίκη. Αντίδωρο γνωριμίας με την λογοτέχνιδα Κωνσταντίνα Αλαμπορινού και τον χώρο τής παρουσίασης τής τρίτης ποιητικής συλλογής της, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Μαλλιάρης Παιδεία» ήταν το αξιόλογο περιβάλλον με το πλούσιο σε γνώση ακροατήριο και βέβαια τους παρουσιαστές του εντυπωσιακού έργου με τις απαγγελίες ποιημάτων. Ένα σύνολο που έδωσε πολύ ομορφιά στα τρυφερά ποιήματα της συλλογής «Του Χρόνου και της Αρμονίας» που συμπλήρωσαν με μουσικά ακούσματα οι καλλιτέχνες Θανάσης Τσίρος (μπουζούκι), Βασίλης Χατζόπουλος (κιθάρα-τραγούδι) και ο Κώστας Βασιλειάδης (φυσαρμόνικα) στην αίθουσα παρουσίασης λογοτεχνών των εκδόσεων «ΜΠ» στην οδό Δημ. Γούναρη 39 της Θεσσαλονίκης.

Στις προηγούμενες συλλογές με «Αισιοδοξία στο Μέλλον», «Διόδια Ζωής» και τη γνωριμία με το κοινό τής κυρίας Αλαμπορινού αναφέρθηκε πολύ εύστοχα τόσο η υπεύθυνη των εκδόσεων «ΜΠ» κυρία Εμμανουηλίδου όσο και η λογοτέχνης-πολιτισμική κοινωνιολόγος Ελένη Καρασαββίδου.

Buch-1
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου. Από αριστερά: Αλέξανδρος Τανασκίδης-Λαμπουσνάκης, Γιώργης Σαράτσης, Κωνσταντίνα Αλαμπορινού, Ελένη Καρασαββίδου και Ελένη Εμμανουηλίδου

Η Κωνσταντίνα Αλαμπορινού γεννήθηκε στην Επισκοπή Ημαθίας. Έχει σειρά διακρίσεων από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, από τη Νέα Κίνηση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, από την Εταιρεία Τεχνών Πολιτισμού και Επιστημόνων Κερατσινίου Πειραιώς, από το περιοδικό ΚΕΛΑΙΝΩ, την Εταιρεία Αργοναυτών Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει, με διάκριση και επιτυχία, στους Δελφικούς αγώνες της ΠΕΛ και στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Τεχνών και Πολιτισμού Πειραιώς το 2007. Έλαβε μέρος στο φεστιβάλ Θάσου, στον ερωτικό Μάιο καθώς και στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης Θεσσαλονίκης επί συνεχή έτη. Το 2008 επανεκδόθηκε από τον εκδοτικό Οίκο «ΜΠ» η συλλογή της «Με αισιοδοξία στο μέλλον».

Έργα της συμπεριλαμβάνονται σε ποιητικές ανθολογίες, λεξικά ποίησης και έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Βραβεύτηκε για το ποίημα « Παρών – Απών» από το περιοδικό «Δευκαλίων ο Θεσσαλός». Έχει προσκληθεί επανειλημμένως από τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Φίλοι της Ποίησης και της Φιλοσοφίας» μαζί με την Λίνα Σπεντζάρη, το Βασίλη Πετρίδη, τον Φάνη Ζβε και τον Ζαχαρία Προδρόμου. Είναι παντρεμένη, έχει δύο παιδιά, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη όπου συνεχίζει τις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες.

Buch-4
Η ποιήτρια Κωνσταντίνα Αλαμπουρινού γράφει αφιερώσεις αναγνωστών του βιβλίου της
Buch-6
Η ποιήτρια Κωνσταντίνα Αλαμπουρινού γράφει αφιερώσεις αναγνωστών του βιβλίου της

Με το συντονισμό των εργασιών της λογοτεχνικής εκδήλωσης από την Ελένη Καρασαββίδου, την απαγγελία ποιημάτων της τιμωμένης Κωνσταντίνας Αλαμπορινού από τους ποιητές Ζαχαρία Προδρόμου, Φανής Αθανασιάδου, Λίνας Σπεντζάρη και Λιας Νικολαίδη κύλησε το απαλό λογοτεχνικό βράδυ στολισμένο με τις νότες των τριών μουσικών στο λιμάνι των αφηγητών Γιώργου Σαράτση λογοτέχνη, καθηγητή Φυσικής Αγωγής και Αλεξάνδρου Τανασκίδη-Λαμπουσνάκη δημοσιογράφου-εκδότη, που έδωσαν ήχο, χρώμα και φως στη νέα ποιητική συλλογή της Κωνσταντίνας. Έτσι μέσα στη λίμνη των βιβλίων, εκεί όπου μένει άυπνη η μάθηση και ρίχνει το άρωμά της στις καρδιές των ανθρώπων ο Γιώργης Σαράτσης τόνισε μεταξύ άλλων στο στίχο: «Άλλα μου έλεγες χθες. Τώρα, μέσα στις τύψεις σου, Ερινύες κατατρώγουν τις σάρκες». Ζούμε, τελικά, ή όχι με το δικό μας τρόπο τη ζωή μας; Ποιους αγαπήσαμε και ποιοι μας αγάπησαν; Κι ο χρόνος τί πολύτιμο μας πήρε και τί μας άφησε; Δύσκολα ερωτήματα, σχεδόν αναπάντητα. Όχι τόσο από ανικανότητα αλλά από φόβο. Σε άλλο στίχο: «Προσπερνώ το αύριο / προτού χαθώ στα χνάρια / της πανάρχαιας λήθης». Σαν ένα τρίστιχο-υπόσχεση λίγο πριν κλείσει το πορτοπαράθυρο του σπιτιού της και πέσει για ύπνο μόνη της, όπως μόνη έμαθε να ζει και στο φως της ημέρας. Και ’κεί στην ήρεμη λήθη των ονείρων της: «Εφησυχάζει η ψυχή μου … / επέρχεται / κάθαρση και αρμονία». Γιατί «καθ΄ αρμονίας συνεστάναι τα όλα» όπως υποστήριζαν οι Πυθαγόρειοι. Στην Ελληνική Κοσμοθέαση !! η Αρμονία είναι κόρη του Άρεως και της Αφροδίτης ή κατ’ άλλους κόρη του Δία και της Ηλέκτρας παντρεμένη με τον Κάδμο, βασιλιά των Θηβών. Η ευκρίνεια των στίχων της Κωνσταντίνας γεννιέται μέσα από τα σπλάχνα μιας εν δυνάμει μυθολογικής Αρμονίας. Μιας αρμονίας που επικαλείται η ποιήτρια, για να νιώσει ίσως την απεραντοσύνη της στιγμής. Και όλα βρίσκουν σιγά-σιγά την ισορροπία τους. Ο έρωτας κλέβει λίγη δόξα από το χάος, οι μονόδρομοι της ζωής από τα αδιέξοδα τού παρόντος, η χαρά ζητά για λίγο την προσοχή τής νοσταλγίας ή της θλίψης, πλάθοντας έτσι στίχους αυθόρμητους, σχεδόν εφηβικούς. Ο αυθορμητισμός της μάλιστα εκεί που φαίνεται ότι πάει να σε αποσυντονίσει εκεί σε επαναφέρει ομαλά. Η ποίηση της Κωνσταντίνας Αλαμπορινού είναι μια ποίηση του εφικτού, μία ποίηση της διεξόδου. Οι στίχοι της δεν φωνασκούν, αλλά «επιβάλλονται» με τον ψίθυρό τους και εδραιώνονται μέσα σου. Δεν παλεύει με Χίμαιρες, αλλά προτιμά να συνδιαλεχτεί με την πραγματικότητα, δείχνοντας διακριτικότητα και υπομονή.

Buch-5
Η ποιήτρια Κωνσταντίνα Αλαμπουρινού γράφει αφιερώσεις αναγνωστών του βιβλίου της
Buch-3
Η ποιήτρια Κωνσταντίνα Αλαμπουρινού γράφει αφιερώσεις αναγνωστών του βιβλίου της
Buch-2
Η ποιήτρια Κωνσταντίνα Αλαμπουρινού γράφει αφιερώσεις αναγνωστών του βιβλίου της

Και ο Αλέξανδρος Τανασκίδης-Λαμπουσνάκης από τη δική του σκοπιά τονίζει: Από την πρώτη ανάγνωση της ποιητικής -συνωμοσιολογίας- κι όχι μόνο συλλογής, της Κωνσταντίνας Αλαμπορινού, αντιλήφθηκα πιο είναι εκείνο το συναίσθημα που οδηγεί τους ποιητές ως άλλα φύλλα Φθινοπώρου να γλιστρήσουν στο χώμα, όταν αναριγήσει ο αέρας στο γερασμένο σώμα τους. Η Κωνσταντίνα δίνει έννοιες από βυθό σκέψεων φερμένες, τις δροσίζει κάτω από τα νερά της Κασταλίας πηγής στη χαράδρα των Φαιδριάδων και εξαγνίζοντας θύμησες, παραδίδει στο φως το κύπελλο της ποίησης προσκαλώντας μας όλους να γίνουμε μύστες της Μητέρας των Τεχνών. Τα ποιήματα μιλούν μεταξύ τους σιωπηλά. Συνδιαλέγονται, συσκέπτονται, συμπράττουν ένα γλυκό έγκλημα. Συνωμοτούν για χάρη μας. Μιλούν για τα περασμένα για τα τρέχοντα, για τα μελλούμενα. Η δυναμική τους, η εμπειρία που κουβαλούν, η πεμπτουσία που διαπραγματεύονται, το μυστήριο που υφέρπουν, το μαγνάδι που κοσμεί το κορμί τους, όλη η πραμάτεια του λόγου, χαλκεύεται για χάρη μας. Η Κωνσταντίνα, άλλοτε με αισιοδοξία κι άλλοτε πάλι με πλήρη αποδοχή της θλίψης, φοράει σε κάθε λέξη της έναν κεραυνό και τον προσγειώνει στη σελίδα του βιβλίου. Παλεύει με τον πόνο, με τις θύμισες, με τους εσωτερικούς της διαλόγους, με το φευγιό, την άφιξη, την υποχώρηση, την εγγύτητα, την αγκαλιά, την ανομολόγητη αγάπη. Μα πάντα αναδεικνύεται νικήτρια στη μάχη που λέγεται ζωή.

Τέλος η πρωταγωνίστρια της λογοτεχνικής βραδιάς, Κωνσταντίνα Απαμπαρινού, βαθιά συγκινημένη για όσα ακούστηκαν και καταχειροκροτήθηκαν για την εξαίρετη δουλειά της, ευχαρίστησε από καρδιάς το πυκνό ακροατήριο και όλους τους συντελεστές της επιτυχημένης παρουσίασης του νέου βιβλίου της.

Φωτογραφίες για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ: Γιάννης Δελόγλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ