ΛΟΝΔΙΝΟ-Βρετανία, 12.07.2010. Τη θέληση του Ηνωμένου Βασιλείου να προσφέρει την υποστήριξη του για μια διευθέτηση του Κυπριακού από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους, εξέφρασε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χεγκ, υποδεχόμενος σήμερα στο Λονδίνο τον Κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού, με τον οποίο είχε συνάντηση διάρκειας 60 λεπτών.

Οι δύο Υπουργοί είχαν καταρχάς 20λεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση, η οποία συνεχίστηκε στη συνέχεια με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε κυρίως το Κυπριακό, αλλά και θέματα όπως η πρόοδος στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Συναντίληψης, που υπέγραψαν Βρετανία και Κύπρος, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, θέματα ΕΕ, το Μεσανατολικό και το Ιράν.

Σε δηλώσεις, ύστερα από τη συνάντηση, την οποία χαρακτήρισε ”πολύ καλή, θετική και χρήσιμη”, ο κ. Κυπριανού είπε ότι επικεντρώθηκαν ”στο Κυπριακό, στις συνομιλίες για εξεύρεση λύσης και στα προβλήματα που παρουσιάζονται και πώς βλέπουμε τα πράγματα να προχωρούν”, προσθέτοντας ότι ”συμφωνήσαμε να είμαστε σε επαφή κατά τους επόμενους μήνες”.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να τονίσει το ρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να διαδραματίσει σε σχέση με το Κυπριακό στα πλαίσια της ΕΕ και ακόμη περισσότερο στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

”Υπάρχει προθυμία εκ μέρους του (Βρετανού) Υπουργού να είναι θετικός και εποικοδομητικός”, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμη ότι συζητήθηκαν επίσης διμερή θέματα, όπως είναι η πρόοδος στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Συναντίληψης, που προβλέπει διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών ανά εξάμηνο.

Πρόσθεσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μπορούν να βελτιωθούν περισσότερο και ότι υπάρχει προς αυτό προθυμία για βελτίωση αυτών των σχέσεων.

Ερωτηθείς για το ρόλο του Λονδίνο στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι πρόκειται για μια νέα Κυβέρνηση, στην οποία ”τονίζουμε πως είναι προς το συμφέρον και του Ηνωμένου Βασιλείου να υπάρξει μια βιώσιμη λύση, αποδεκτή και από τις δύο πλευρές ώστε ο κυπριακός λαός να την εγκρίνει σε δημοψήφισμα”, προσθέτοντας ότι ”πρέπει να αποφευχθούν τα προβλήματα του 2004”.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Τουρκία πρέπει να είναι πιο θετική και εποικοδομητική και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.

Πριν την έναρξη των συνομιλιών των δύο ΥΠΕΞ και υποδεχόμενος τον κ. Κυπριανού, ο κ. Χεγκ είπε ότι έχει συναντηθεί με τον κ. Κυπριανού σε διάφορες περιπτώσεις στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και ότι είχαν και διάφορες τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Ανέφερε, επίσης, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να προσφέρει την υποστήριξη του για μια διευθέτηση του Κυπριακού από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους.

Από πλευράς Κύπρου, συμμετείχαν στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο Αλέξανδρος Ζήνων.

Κυριάκος Τσιούπρας

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ