Στρασβούργο:  Του συνεργάτη μας Βαγγέλη Πάλλα -δημοσιογράφου.

Αλληλεγγύη και συνεργασία για διέξοδο από την κρίση. Ο «Οδυσσέας» σύμβολο αναζωογόνησης της ευρωπαϊκής ιδέας και ολοκλήρωσης.

Διημερίδα για την κοινωνική κρίση συνδιοργάνωσαν ο Νίκος Χρυσόγελος και οι δυο πράσινοι ευρωβουλευτές από Πορτογαλία και Ισπανία.

Συγκλονιστικές οι διαπιστώσεις που προέκυψαν από την διημερίδα “κρίση και κοινωνικές επιπτώσεις” που συνδιοργάνωσαν στο Ευρωκοινοβούλιο, 12 και 13 Νοεμβρίου 2012, οι πράσινοι ευρωβουλευτές Νίκος Χρυσόγελος (Ελλάδα), Ρουί Ταβάρες, (Πορτογαλία) και Ραούλ Ρομέβα (Ισπανία):

  • Στην Ισπανία, πάνω από 500.000 οικογένειες έχασαν το σπίτι τους τα 3 τελευταία χρόνια, οι άνεργοι έφτασαν τα 6.000.000, ενώ το δημόσιο χρέος διπλασιάστηκε στη χώρα αυτή (από 40% έφτασε στο 80%) παρά τα μέτρα ή κυρίως εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που ελήφθηκαν.
  • Στην Ελλάδα, η ανεργία ξεπερνάει το 25% – στο 55% μεταξύ των νέων – ενώ το δημόσιο χρέος μπορεί να εκτιναχθεί στο 200% παρά το κούρεμα (PSI+). Πολλά παιδιά δεν έχουν πρόσβαση πλέον στον εμβολιασμό, ενώ οι άνεργοι πρέπει να πληρώσουν και την επίσκεψη στο γιατρό ή για τα φάρμακά τους στην Ελλάδα γιατί είναι ανασφάλιστοι, την ίδια στιγμή που καταρρέει το σύστημα υγείας και κοινωνικής φροντίδας.
  • Στην Πορτογαλία, ένας στους 6 έχασε τη δουλειά του και πολλές επιχειρήσεις πτώχευσαν. Ήδη πριν την κρίση το 22% του πληθυσμού αποκλείονταν από την κοινωνική στήριξη ενώ σήμερα 10.000 παιδιά έχουν πρόβλημα σίτισης.
  • Οι περιοριστικές πολιτικές και η λιτότητα οδηγούν σε αύξηση του δημόσιου χρέους, σε όλες τις χώρες όπου εφαρμόζονται αλλά θα δημιουργήσουν προβλήματα και στις χώρες που μέχρι πρόσφατα είχαν πλεονάσματα (Γερμανία, Ολλανδία κα). Λανθασμένες κυβερνητικές πρακτικές και διαρθρωτικά προβλήματα κάθε χώρας επιδεινώνουν ίσως την κρίση αλλά δεν ευθύνονται αποκλειστικά για την έκρηξη του χρέους που παρατηρείται μετά την εφαρμογή των περιοριστικών πολιτικών.
  • Το 20% των προβλημάτων οφείλεται στην κρίση, το 80% οφείλεται στις λανθασμένες πολιτικές λιτότητας που παντού οδηγούν σε ύφεση, μείωση του ΑΕΠ, αύξηση της ανεργίας και του δημόσιου χρέους,αντί να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά.
  • Η εξάρτηση των χωρών του ευρωπαϊκού νότου από τις εισαγωγές πετρελαίου, η κατασκευαστική φούσκα αλλά και η διάσωση των τραπεζών με δημόσιους πόρους παίζουν σημαντικό ρόλο σε όλες τις χώρες για την ένταση της κρίσης.

Η διημερίδα ήταν μια από τις ελάχιστες μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες να βρεθούν και να συζητήσουν από κοινού για την κρίση και κυρίως για τη διέξοδο από την κρίση φορείς του ευρωπαϊκού νότου. Οι συμμετέχοντες στην διημερίδα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “είναι θέμα επιβίωσης η διαμόρφωση από κοινού μιας νέας στρατηγικής διεξόδου από την κρίση. Αυτό απαιτεί συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και διαμόρφωση από τα κάτω αυτού του εναλλακτικού σχεδίου που θα πρέπει να έχει ως πυλώνες την κοινωνική συνοχή, την απασχόληση και την οικονομική βιωσιμότητα παράλληλα με μια δίκαιη προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης. Κάθε χώρα και κάθε κοινωνία από μόνες τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση. Η αλληλεγγύη είναι όρος επιβίωσης όχι μόνο για τις χώρες σε κρίση αλλά και για την ίδια την ευρωπαϊκή ιδέα”.

Στις δυο ημερίδες δεν έγιναν μόνο διαπιστώσεις για τις επιπτώσεις της κρίσης αλλά παρουσιάστηκε και μια πρωτοβουλία των εκπροσώπων φορέων και πράσινων ευρωβουλευτών του Νότου με την συμβολική ονομασία “Οδυσσέας” που στοχεύει στην αλλαγή από την περιφέρεια προς το κέντρο του αναπτυξιακού μοντέλου και της οικονομικής πολιτικής της Ε.Ε., ώστε να διασφαλίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή. Η Πρωτοβουλία “Οδυσσέας” είναι στην πράξη μια ανοικτή πλατφόρμα επικοινωνίας με στόχο τον συντονισμό δράσεων κοινωνικών φορέων από όλη την Ευρώπη για την προώθηση εναλλακτικών λύσεων απέναντι στην σημερινή αδιέξοδη πολιτική.

Τις δυο ημερίδες παρακολούθησαν πολλοί εκπρόσωποι κοινωνικών κι επαγγελματικών φορέων, πανεπιστημιακοί, οικονομολόγοι, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, ερευνητές, φοιτητές και δημοσιογράφοι κυρίως από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, που είχαν προσκληθεί από τους τρεις πράσινους ευρωβουλευτές. Οι εκπρόσωποι φορέων και οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να ενδυναμώσουν τη συνεργασία μεταξύ τους στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Οδυσσέας”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ