Το φετινό αντάμωμα ήταν αφιερωμένο στην ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου και στη συμμετοχή των Σαρακατσάνων οπλαρχηγών σε αυτή.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου(22-24) πραγματοποιήθηκε το Πανελλήνιο αντάμωμα Σαρακατσαναίων στα Περτουλιώτικα λιβάδια. Οι εκδηλώσεις που τελέστηκαν, είχαν ως  στόχο την προβολή στο ευρύ κοινό μέρους της Σαρακατσάνικης παράδοσης καθώς επίσης και να αναβιώσουν μνήμες της ένδοξης ιστορίας της φυλής που οι ρίζες της χάνονται στα βάθη των αιώνων. Το φετινό αντάμωμα ήταν αφιερωμένο στην ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου και στη συμμετοχή των Σαρακατσάνων οπλαρχηγών σε αυτή. Την Παρασκευή 22 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε  για πρώτη φορά συνάντηση Νεολαίας Σαρακατσαναίων και διασποράς. Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις και αναπαραστάσεις Σαρακατσάνικων δρώμενων από συλλόγους, ενώ το βράδυ το παραδοσιακό Σαρακατσάνικο γλέντι. Την Κυριακή κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις με χορευτικά συγκροτήματα στη μεγαλύτερη υπαίθρια πολιτιστική εκδήλωση της χώρας.

Αν και οι ρίζες των Σαρακατσαναίων είναι τα Άγραφα, εντούτοις, τονίστηκε,  αποφασίστηκε το 1980 το Πανελλήνιο Αντάμωμά τους να πραγματοποιείται στα λιβάδια Περτουλίου καθώς η περιοχή ενδείκνυται για πρακτικούς λόγους για ένα τέτοιο εγχείρημα. Το 1980 λοιπόν, πραγματοποιήθηκε το 1ο Αντάμωμα μέσα σε ένα ιδιαιτέρως φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα, καθώς συναντήθηκαν και πάλι φίλοι και συγγενείς έπειτα από χρόνια.

Το Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων διενεργείται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, η οποία έχει ως μέλη της τους 42 συλλόγους Σαρακατσαναίων που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Σε όλη τη χώρα μάλιστα υπάρχουν περίπου 500000 Σαρακατσάνοι. Κάθε χρόνο, όπως τονίζει ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Μουτσιάνας, η Ομοσπονδία αφιερώνει το Αντάμωμα σε κάποιο εθνικό θέμα για να υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα του. Κάποια από τα αφιερώματα που έχουν γίνει είναι για την Κύπρο, για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, για τον Πατροκοσμά τον Αιτωλό, ενώ φέτος αφιερώνεται στην Ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου στην οποία συμμετείχαν και πολλοί Σαρακατσάνοι οπλαρχηγοί.

Η Έξοδος του Μεσολογγίου

Για την Έξοδο του Μεσολογγίου αναφέρθηκαν τα παρακάτω:

«Το Μεσολόγγι κήρυξε την Επανάσταση στις 20 Μαΐου 1821. Η πρώτη πολιορκία του ξεκινά στις 25 Οκτωβρίου 1822 και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 1822 με σημαντικές απώλειες του εχθρού σε έμψυχο και άψυχο υλικό. Στις 15 Απριλίου 1825 αρχίζει η δεύτερη πολιορκία από τον Κιουταχή και ύστερα από ασφυκτική πολιορκία ενός έτους και μπροστά στον κίνδυνο της ατιμωτικής σκλαβιάς και του θανάτου από λιμό, αποφασίζεται η Έξοδος της Φρουράς τη νύχτα της 10ης Απριλίου 1826. Από τα 10.500 περίπου άτομα που βρίσκονταν τότε στο Μεσολόγγι, οι 3.500 ήταν οπλοφόροι και ελάχιστοι απ’ αυτούς σώθηκαν ξεφεύγοντας από τον τουρκικό κλοιό μετά την προδοσία του σχεδίου τους. Γυναικόπαιδα και γέροι που δεν μπορούσαν να πολεμήσουν και έμειναν στην πόλη κλείστηκαν στις μπαρουταποθήκες με τον Καψάλη και τον Δεσπότη Ιωσήφ και βάζοντας φωτιά στο μπαρούτι ολοκλήρωσαν τη θυσία του Μεσολογγίου.Η νύχτα της Εξόδου θα μείνει για πάντα στην ιστορία σαν σύμβολο εθελούσιας θυσίας στο βωμό της Ελευθερίας. Η νύχτα αυτή είναι μία από τις ιστορικότερες για την ανθρωπότητα. Το Μεσολόγγι συμβολίζει από τότε την ελευθερία και τον ηρωισμό και έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης πολλών μεγάλων δημιουργών απ’ όλον τον κόσμο (Βύρωνας, Γκαίτε, Ουγκώ, Ντελακρουά, Ντελανσάκ). Εκεί, άφησε την τελευταία του πνοή ο Λόρδος Βύρων προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στον Αγώνα των “Ελευθέρων Πολιορκημένων”.

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ