25 εκατομμύρια ευρώ το πρόστιμο που έχουν πληρώσει οι Έλληνες πολίτες στην ΕΕ για τα τυχερά παιχνίδια εξαιτίας της κυβερνητικής ανεπάρκειας

Για «κακιστοκρατία» κάνει λόγο ο Έλληνας Ευρωβουλευτής.

«Το ποσό που κατέβαλε η Ελλάδα συνεπεία καταδίκης της στην υπόθεση C-109/08 ανερχόταν τον Ιούλιο του 2011 σε 24.917.520 ευρώ» απαντά ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά. Πρόκειται για την περίφημη υπόθεση με τα «φρουτάκια» και την καταδίκη της Ελλάδας εκ μέρους του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αδυναμία της να ψηφίσει και να εφαρμόσει ένα σχετικό νόμο συμβατό με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η υπόθεση, ωστόσο, ακόμη δεν έχει κλείσει και πρόστιμα ύψους ενός περίπου εκατομμυρίου ευρώ εξακολουθούν να καταβάλλονται (ή να παρακρατούνται από τα κοινοτικά κονδύλια) σε μηνιαία βάση.

Ο κος Μπαρόζο, στην απάντησή του, δίνει και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση. Σύμφωνα με τον κο Μπαρόζο, «τον Απρίλιο του 2011, οι ελληνικές αρχές κοινοποίησαν νομοσχέδιο περί τυχερών παιχνιδιών το οποίο αποσκοπούσε στην τροποποίηση του ισχύοντος νόμου ώστε αυτός να συμμορφώνεται προς την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον Ιούλιο του 2011, η Επιτροπή απέστειλε στις ελληνικές αρχές εμπεριστατωμένη γνώμη και παρατηρήσεις στο πλαίσιο της εν λόγω διαδικασίας κοινοποίησης σύμφωνα με την οδηγία 98/34/EΚ. Οι ελληνικές αρχές απάντησαν στην εμπεριστατωμένη γνώμη και τις παρατηρήσεις της Επιτροπής στις 3 Αυγούστου 2011. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής εξετάζουν επί του παρόντος την απάντηση των ελληνικών αρχών».

Ο κος Μπαρόζο σημειώνει ότι «το ύψος των προστίμων που κατέβαλαν τα κράτη μέλη συνεπεία καταδίκης τους από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ, για την περίοδο από το 2000 (πρώτη είσπραξη) έως τον Ιούλιο του 2011 ανερχόταν σε 124.823.458 ευρώ». Είναι εντυπωσιακό ότι από το ποσό αυτό τα 30 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν στην Ελλάδα. Εκτός της χώρας μας, μόνο η Γαλλία και η Πορτογαλία έχουν τιμωρηθεί με πρόστιμα για την αδυναμία τους να συμμορφωθούν με καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τον κο Μπαρόζο, «προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του ελλείμματος μεταφοράς της νομοθεσίας της ΕΕ από την Ελλάδα, τον Μάρτιο του 2010 δημιουργήθηκε Γραφείο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το οποίο τέθηκε πλήρως σε λειτουργία από τα μέσα Ιουλίου 2010. Το Γραφείο αυτό λειτουργεί υπό την αιγίδα του Έλληνα πρωθυπουργού με σκοπό την κάλυψη του μακροχρόνιου ελλείμματος μεταφοράς της νομοθεσίας της ΕΕ από την Ελλάδα, το οποίο οφειλόταν κατά κύριο λόγο στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ των διαφόρων εθνικών φορέων που είχαν αναλάβει τη μεταφορά της νομοθεσίας της ΕΕ». Ο κος Μπαρόζο εκτιμά ότι οι προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα στον τομέα της μεταφοράς της νομοθεσίας της ΕΕ θα αποφέρουν σύντομα καρπούς.

Σχολιάζοντας την απάντηση Μπαρόζο ο κος Τσουκαλάς δήλωσε:

«Η διαχρονική αδυναμία, εδώ και πάνω από 10 χρόνια, των Ελληνικών κυβερνήσεων να παρουσιάσουν στη Βουλή έναν άρτιο νόμο για τα τυχερά παιχνίδια, ο οποίος αφενός θα προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και αφετέρου θα είναι στοιχειωδώς συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι απολύτως ενδεικτική της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το Ελληνικό κράτος, την οποία και υφίστανται πλέον, σε όλη της την έκταση, οι Έλληνες πολίτες.

Ο συνδυασμός της «κακιστοκρατίας», μιας εκμαυλισμένης, κομματικοποιημένης κρατικής διοίκησης έχει φέρει τα πράγματα στη σημερινή κατάσταση, καθώς το πολιτικό σύστημα δε φαίνεται να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κοινωνίας, η οργή της οποίας συμπυκνώνεται σε καταιγιδοφόρα συμπεριφορά.

Το συγκεκριμένο πρόστιμο – σταγόνα στον ωκεανό των χαμένων Ευρωπαϊκών κονδυλίων – μάλλον δεν θα κληθούν να το πληρώσουν οι υπαίτιοι πολιτικοί ή διοικητικοί προϊστάμενοι αλλά οι απλοί πολίτες, από το υστέρημά τους.

Αν επιθυμούμε να αποκτήσουμε κράτος, το οποίο να σέβεται τον εαυτό του, οφείλουμε πρωτίστως να αποκτήσουμε στιβαρή δημόσια διοίκηση, με αξιοκρατική στελέχωση, επαγγελματική διοίκηση και σοβαρή πολιτική καθοδήγηση. Οι πανικόβλητες κινήσεις και οι αυτοσχεδιασμοί μιας επικίνδυνης κυβέρνησης, η οποία αυτοαναιρείται πολλές φορές κάθε μέρα, απλά συντείνουν στην απώλεια της εμπιστοσύνης των εταίρων, των συμμάχων, των αγορών, μα πάνω από όλα, των Ελλήνων πολιτών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ