Φωτογραφία αρχείου (c) ellinikignomi

Πρόκειται για όσες δεν σέβονται πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία της Ε.Ε. και άλλων κρατών – μελών.

Εγκρίθηκε σημαντική τροπολογία του ευρωβουλευτή PAPANIKOLAOU

Βρυξέλλες: Γράφει ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας.

Σε ψηφοφορία για την έκθεση σχετικά με την πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση δράσης της Ένωσης, όσον αφορά στις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για τα έτη 2020 έως 2033, η επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του ΕΚ ενέκρινε τροπολογία του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιώργου Παπανικολάου, σύμφωνα με την οποία οι πρακτικές υποψηφίων για ένταξη κρατών στην ΕΕ συνδέονται ευθέως και επηρεάζουν την υποψηφιότητα πόλεων τους για τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Η προσθήκη αυτή, η οποία έτυχε συνολικής στήριξης από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στέλνει καθαρά μηνύματα στους γείτονες της Ελλάδας διατυπώνοντας με σαφήνεια τις επιπτώσεις των πρακτικών κατάχρησης και παραποίησης ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων.
Συγκεκριμένα, η τροπολογία ορίζει: «Όσον αφορά στις πόλεις των υποψήφιων και των δυνάμει υποψήφιων χωρών, τα μεμονωμένα στοιχεία της υποψηφιότητας πρέπει να συνάδουν με το κεκτημένο της Ένωσης και να σέβονται τα πολιτιστικά και ιστορικά χαρακτηριστικά της».
«Πρόκειται για σημαντική προσθήκη με ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον. Είναι απαράδεκτο την ώρα που υποψήφια προς ένταξη κράτη μέλη σφετερίζονται εθνικά σύμβολα, αμφισβητούν πολιτιστικά και ιστορικά χαρακτηριστικά και στοιχεία άλλων κρατών, να διεκδικούν για μία πόλη τους τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης» δήλωσε ο κ. Παπανικολάου και υπογράμμισε: «Ο θεσμός αυτός προκρίνει την αλληλεγγύη, την αλληλοκατανόηση και σεβασμό. Η συγκεκριμένη τροπολογία προσθέτει το αυτονόητο. Όσοι δεν σέβονται τις βασικές αρχές και αξίες της Ε.Ε. δεν έχουν δικαίωμα να ηγούνται ευρωπαϊκών πολιτιστικών πρωτοβουλιών».

HYPERLINK “http://gr.euronews.com/2013/05/31/blockupy-frankfurt-tries-to-prevent-access-to-european-central-bank/” Φρανκφούρτη: Διαδήλωση κατά της λιτότητας από το κίνημα Blockupy
Κατά της λιτότητας στην Ευρώπη διαμαρτύρονται και φέτος στη Γερμανία τα μέλη του αντικαπιταλιστικού κινήματος Blockupy.
Διαδηλωτές στρατοπέδευσαν στο οικονομικό κέντρο της Φρανκφούρτης.
Στόχος τους είναι να αποκλείσουν την πρόσβαση στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η διαμαρτυρία θα συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο.
Οι διοργανωτές μιλούν για 5.000 συμμετέχοντες, αλλά η αστυνομία για 1.00 έως 1.400.
Αναμένονται όμως περί τους 20.000 διαδηλωτές και από άλλες χώρες.
“Ο κύριος στόχος μας είναι να δείξουμε ότι το καθεστώς της κρίσης που κυβερνά την Ευρώπη δεν είναι ούτε δημοκρατικά νομιμοποιημένο, ούτε οι πράξεις του γίνονται προς το συμφέρον των πολιτών. Εργάζεται μόνο για τα κέρδη. Και ένας από τους συμβολικούς χώρους είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο χώρος της οικονομικής βασιλείας στην Ευρώπη”, τονίζει εκπρόσωπος του κινήματος.
Οι περισσότερες τράπεζες του City της Φραγκφούρτης αποφάσισαν να κλείσουν τα γραφεία τους, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας έλαβε μέτρα για να συνεχίσει να λειτουργεί.
Ανάλογη κινητοποίηση είχε διοργανωθεί και πέρυσι.

Απαγορεύουν το χύμα ελαιόλαδο στα εστιατόρια
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2014 όλα τα εστιατόρια της ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιούν σφραγισμένα και μιας χρήσης μπουκάλια με ελαιόλαδο αντί των μπολ ή άλλων συσκευασιών με χύμα ελαιόλαδο που επιτρέπονται ως τώρα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια κίνηση με σκοπό να βελτιωθεί η υγιεινή και που θα διασφαλίζει στους καταναλωτές ότι το ελαιόλαδο που τους σερβίρεται στα εστιατόρια δεν έχει διαλυθεί με χαμηλότερης ποιότητας λάδι.
Οι επικριτές, ωστόσο, αναρωτιούνται πώς η Κομισιόν η οποία είναι απασχολημένη με την αντιμετώπιση της κρίσης βρήκε χρόνο να ασχοληθεί με ένα τέτοιο θέμα και εκτιμούν ότι αυτό θα πλήξει τους ελαιοπαραγωγούς.
«Αν η ΕΕ διοικείτο λογικά και όπως έπρεπε, ο κόσμος δεν θα ήταν τόσο αντι-ευρωπαϊκός. Όταν σκέφτονται τέτοια τρελά πράγματα, δικαιολογημένα αμφισβητείται η δικαιοδοσία τους και η ορθή κρίση τους», σχολίασε η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής Μαρίνα Γιαννακουδάκη.
Η Κομισιόν ανέφερε ότι η απόφαση στηρίχθηκε από 15 από τις 27 χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και των ελαιοπαραγωγικών χωρών – Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία.
«Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου παγκοσμίως- παράγοντας το 70% της παραγωγής ελαιολάδου- ίσως αυτό είναι κάτι παραπάνω από μια καλή είδηση για τους Ευρωπαίους καταναλωτές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Όλιβερ Ντρου.
Η Γερμανία αντιτάχθηκε στη συγκεκριμένη οδηγία σε μια ψηφοφορία Ευρωπαίων αξιωματούχων, ενώ η Βρετανία απείχε.
Η γερμανική εφημερίδα Sueddetsche Zeitung περιέγραψε το σχέδιο ως «την πιο περίεργη απόφαση μετά τη θρυλική οδηγία για την καμπυλότητα των αγγουριών».
Η βρετανική «Telegraph» χαρακτήρισε το μέτρο «ανόητο», επικρίνοντας τη Βρετανία που απείχε από την ψηφοφορία στην ΕΕ και λέγοντας ότι θα έπρεπε να το είχε καταψηφίσει.

Η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός και ο ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών

Το εισόδημα του 16% του πληθυσμού της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων 20 εκατομμυρίων παιδιών και σχεδόν του 10% των εργαζομένων, είναι κατώτερο του 60% του μέσου όρου του οικογενειακού εισοδήματος της χώρας τους. Τα στοιχεία αυτά αυξήθηκαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό ανά κράτος μέλος και περιφέρεια. Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές της ΕΕ διαχειρίζονται το ένα πέμπτο περίπου των κρατικών δαπανών κοινωνικής προστασίας και λοιπών υπηρεσιών, οπότε έχουν καθοριστική παρουσία σε αυτόν τον τομέα πολιτικής.
Η ημερίδα της Επιτροπής των Περιφερειών με τίτλο «Ένα όραμα για την ευρωπαϊκή ιθαγένεια το 2020: ο ρόλος των περιφερειών και των δήμων» είναι ή τέταρτη από ένα κύκλο συνολικά επτά εκδηλώσεων με θέμα τις εμβληματικές πρωτοβουλίες της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».
Εκτός από την εναρκτήρια και την καταληκτήρια συνεδρία έχουν προγραμματιστεί τρία εργαστήρια με τα εξής θέματα:
• Κοινωνικές επενδύσεις: πολιτικές ενεργού συμμετοχής σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο
• Επιστροφή στην κοινότητα: Η κοινοτική ανάπτυξη υποβαθμισμένων γειτονιών των πόλεων και αγροτικών περιοχών
• Πέραν των συνόρων: διακρατική συνεργασία μεταξύ δήμων και περιφερειών σε ζητήματα κοινωνικής ένταξης.
Η ημερίδα αυτή απευθύνεται σε αρμόδιους χάραξης πολιτικής και ανώτερους ειδικούς από την κεντρική, περιφερειακή και τοπική δημόσια διοίκηση, εκπροσώπους συναφών δικτύων, οργανώσεων κοινωνικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα και πανεπιστημιακούς. Τα συμπεράσματα της ημερίδας θα ενσωματωθούν στο έγγραφο που θα εκπονήσει η ΕτΠ για τις ανάγκες της ενδιάμεσης αξιολόγησης της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» που θα παρουσιαστεί στην προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 2014 Διάσκεψης κορυφής των δήμων και των περιφερειών της Ευρώπης.

Η Ευρώπη κατά του πόνου
EUSJA πήρε πρόσκληση να παραστεί στην 8-ου διετές συνέδριο «Ο πόνος στην Ευρώπη» που θα πραγματοποιηθεί στη Φλωρεντία, 9 έως 12 Οκτ.
Αυτή η σημαντική πόνο συνέδριο στην Ευρώπη διοργανώνεται από EFIC – η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Διεθνούς Ένωσης για τη Μελέτη του Πόνου. Ξεκίνησε το 1993 EFIC έχει εξελιχθεί σε πιο σημαντικό πολυ-επαγγελματική οργάνωση της Ευρώπης στον τομέα της ιατρικής πόνου, που αντιπροσωπεύουν 36 συστατικές εθνικές κοινωνίες πόνο με πάνω από 20.000 επιστήμονες, γιατροί, ψυχολόγοι, φυσιοθεραπευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας. Η συνάντηση στη Φλωρεντία θα συγκεντρώσει πάνω από 4000 ειδικοί πόνου για μια διεπιστημονική φόρουμ που θα εστιάσει στις τελευταίες εξελίξεις στη μελέτη και θεραπεία της οξείας ή χρόνιας και υποτροπιάζοντα πόνο. Το πρόγραμμα υπόσχεται να προσφέρει νέες γνώσεις για τις βασικές επιστήμες και κλινική έρευνα. Προκαταρκτική επιστημονικών πληροφοριών θα μπορούσε να βρεθεί.

Δημιουργώντας ένα καλύτερο μέλλον για την υγεία στην Ευρώπη
Όπως και το προηγούμενο έτος EUSJA δημοσιογράφοι κλήθηκαν να παρακολουθήσουν το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Υγείας Gastcin να πραγματοποιηθεί σε μια αξιόλογη θέση Bad Hofgastcin στην Αυστρία (Οκτώβριος 2 έως 4). EUSJA μέλη για άλλη μια φορά είναι να πάρει μια θαυμάσια ευκαιρία να συμμετάσχουν στο πιο σημαντικό γεγονός της πολιτικής για την υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να παρακολουθήσουν πολύ ενδιαφέρουσες συνεδρίες και συζητήσεις από τους πολιτικούς, επιστήμονες, πολιτικοί. Επιπλέον, EUSJA προσφέρθηκε η δυνατότητα να διοργανώσει άτυπη σύνοδο τις ημέρες του Φόρουμ και να παρουσιάσει μια δημοσιογραφική άποψη της πολιτικής για την υγεία στην Ευρώπη. Η ιδέα μιας τέτοιας συνεδρίασης είδος συζητήθηκε πέρυσι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της EUSJA δημοσιογράφων με νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Υγείας Gasiein Dr Helmut Brand.
To σύνθημα αυτής της συνάντησης έτους «Δημιουργώντας ένα καλύτερο μέλλον για την υγεία στην Ευρώπη». Πρώτη ανακοίνωση του προγράμματος είναι να EHFG.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ