Τρεις κορυφαίες ευρωπαϊκές προσωπικότητες υπογραμμίζουν ότι, περισσότερο από το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, τούς απασχολούν οι αρθρώσεις και συμπεριφορές της ελληνικής κοινωνίας, σε συνδυασμό με την πολιτική ανευθυνότητα μέρους της πολιτικής τάξης.

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου*.

Ο Αυστριακός καθηγητής Φρήντριχ Σνάϊντερ, ειδικός στην μελέτη της παραοικονομίας, με διεθνές κύρος και σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), γνωρίζει πολύ καλά την Ελλάδα και τις οικονομικές της δομές. Θεωρεί δε ότι η χώρα μας έχει την πιο αναπτυγμένη παραοικονομία στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να βρίσκεται και στις πρώτες ευρωπαϊκές θέσεις από πλευράς διαφθοράς.

Σήμερα, υπό την ιδιότητα του συμβούλου της ΕΚΤ, ο Αυστριακός καθηγητής κρίνει ότι η προσαρμογή του ελληνικού φορολογικού συστήματος στις ανάγκες της δημοσιονομικής κρίσης είναι σχεδόν ακατόρθωτη, γι αυτό και πιστεύει ότι η χώρα μας δεν θα αποφύγει μέσα στην προσεχή διετία μία, καταστροφική γι αυτήν, αναδιάρθρωση του χρέους της. Όμως, αυτό που ανησυχεί περισσότερο τον Φρ.Σνάϊντερ είναι η σχέση που υπάρχει στην Ελλάδα μεταξύ παραοικονομίας, λαϊκισμού και αντιδημοκρατικών συμπεριφορών. Πιστεύει ότι οι αρθρώσεις μεταξύ παραοικονομίας και λαϊκισμού είναι τόσο ισχυρές, ώστε η εξάρθρωσή τους, επειδή θα θίξει αμέτρητα συμφέροντα, μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε μοιραίες για την ίδια και την Ευρώπη περιπέτειες.

Κατά την άποψή του, τα πρώτα δείγματα μιας παρόμοιας εξέλιξης είναι ορατά και σίγουρα θα ενδυναμωθούν, στο μέτρο που η παρούσα ή μία οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση θα προσπαθεί να εξορθολογίσει και να εξυγιάνει θεσμικά την ελληνική οικονομία και τις επιρροές της στις κοινωνικές και πολιτιστικές συμπεριφορές. «Το ελληνικό παραοικονομικό μόρφωμα μπορεί να μην έχει ακόμη τα εγκληματικά χαρακτηριστικά που συναντά κανείς στην Ιταλία, για παράδειγμα, αλλά είναι τόσο συνδεδεμένο με την πολιτική και το κράτος που, αν αποκοπεί από αυτές τις πηγές, θα γίνει και εγκληματικό», μάς είπε ο καθηγητής Φρ. Σνάϊντερ. Και στο μεταξύ, θα θέσει σε σκληρή δοκιμασία την δημοκρατία.

Ίδιες περίπου είναι και οι εκτιμήσεις του Γάλλου οικονομολόγου, συγγραφέα και πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (BERD) Ζακ Ατταλί, συμβούλου επίσης την δεκαετία τού ’80 του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Μιττεράν. Ο Ζακ Ατταλί θεωρεί μέγιστο οικονομικό πρόβλημα την ελληνική παραοικονομία και πιστεύει ότι η κρίση θα την οδηγήσει και προς το οργανωμένο οικονομικό έγκλημα, όπως για παράδειγμα αυτό αναπτύχθηκε σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Κατά συνέπεια, θα παρατηρηθεί και έξαρση του λαϊκισμού, ο οποίος κατά κανόνα θα έχει αντιευρωπαϊκό και ξενόφοβο χαρακτήρα. Το ενδεχόμενο έχει επισημάνει ο Γάλλος οικονομολόγος στον ίδιο τον πρόεδρο Φρανσουά Ολλάντ, υπογραμμίζοντας ταυτοχρόνως πόσο καταστροφικές θα ήσαν για την Ελλάδα οι πρόχειρες λύσεις της αναδιάρθρωσης ή επιμήκυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Από την πλευρά του, ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Ήλιος Γιαννακάκης, βαθύς γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας και σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης, πιστεύει ακράδαντα ότι τα προσεχή χρόνια «παίζεται» η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η οξύτατη οικονομική κρίση, απόρροια μιας απίθανης σπατάλης ενός σοσιαλιστικής εμπνεύσεως διεφθαρμένου γραφειοκρατικού κράτους, σήμερα αποτελεί βούτυρο στην φρυγανιά των εχθρών της Ευρώπης και της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Και οι τελευταίοι είναι πάρα πολλοί. Οι απογοητευμένοι του κομμουνισμού, οι λαϊκιστές της αριστεράς, η εκκλησία, οι συντεχνίες, οι καιροσκόποι στα μήντια, οι άρπαγες δημόσιας γης, αυτοί που ξεπλένουν βρώμικο χρήμα, η εθνικιστική δεξιά, οι αντιδυτικοί διανοούμενοι και αδίστακτοι δημοσιογράφοι, συνιστούν ένα σύνολο που είναι πυρηνική βόμβα για την Ελλάδα. Αν όλος αυτός ο εσμός πάρει το πάνω χέρι λόγω της οικονομικής κρίσης, πρόβλεψή μου είναι ότι το 2020 η χώρα του Σωκρατη και του Αριστοτέλη δεν θα είναι μέλος της ΕΕ… Θα έχει εξελιχθεί σε μία νέου τύπου Αλβανία, με αμιγή όμως μαφιόζικα χαρακτηριστικά. Μοναδική ελπίδα για την Ελλάδα είναι η μαζική αντίσταση της υγιούς ελίτ στον οχετό που φουσκώνει…».

Τα συμπεράσματα από όσα προηγούνται να τα βγάλουν οι αναγνώστες μας. Ίσως δε προς την κατεύθυνση αυτή τους διευκολύνουν και αρκετά πρόσφατα γεγονότα, που δείχνουν ότι κάποιοι, για συγκεκριμένους λόγους, θέλουν να ποδοπατήσουν την δημοκρατική τάξη με άλλοθι τα μνημόνια –που η ίδια η ελληνική κυβέρνηση συνέταξε και πρότεινε στους εταίρους μας από το 2010 και μετά.

*Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος πραγματοποίησε τις γυμνασιακές του σπουδές διαδοχικά, στη Σχολή Μπερζάν, στο Λεόντειο Λύκειο και στο Αρέθειο. Στη συνέχεια, σπούδασε στο Βέλγιο Οικονομικές και Εμπορικές Επιστήμες εφαρμοσμένες στις υπό ανάπτυξη χώρες. Πτυχιούχος του Πανεπιστημιακού Κέντρου της Μονς, παρακολούθησε, επίσης, στα πανεπιστήμια της Λιέγης, της Λίλλης και των Βρυξελλών, Πολιτική Οικονομία και Κοινωνιολογία, Δημοσιογραφία και Τεχνικές Επικοινωνίας, Φιλοσοφία και Οικονομική των Επιχειρήσεων. Με τη δημοσιογραφία ασχολήθηκε το 1956, σαν συνεργάτης της “Αθλητικής Ηχούς” και του “Νεολόγου Πατρών”. Το 1963 προσελήφθη ως συντάκτης στον “Οικονομικό Ταχυδρόμο” και το “Οικονομικό Βήμα” και από το 1966 υπήρξε ανταποκριτής τους στο Βέλγιο. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1977 και ξανάρχισε τη συνεργασία του με τον “Οικονομικό Ταχυδρόμο” στο τέλος της ίδιας χρονιάς. Συνεργασία που σταμάτησε τον Ιούλιο του 2004, με αφορμή τη διακοπή της κυκλοφορίας του περιοδικού. Στην πολυετή σταδιοδρομία του συνεργάστηκε με τις εφημερίδες “Ελεύθερος Τύπος”, “Απογευματινή”, “Τύπος της Κυριακής”, “Πελοπόννησος” της Πάτρας, “Μακεδονία”, “Θεσσαλονίκη”, κ.α. Όπως επίσης και με τα γνωστά περιοδικά “Status”, “Manager”, “Retail”, κ.α. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες “Εστία”, “Ναυτεμπορική”, “Κόσμος Σαββατοκύριακο” και “Βήμα της Αιγιαλείας”. Επιμελείται την εκπομπή “Δρόμοι της Ανάπτυξης” της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων στο Κανάλι 10/ Sbc και είναι σύμβουλος της εκπομπής “Καρριέρα: Πού;” στο ίδιο τηλεοπτικό κανάλι. Είναι επίσης επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, πρόεδρος του ελληνικού της τμήματος και μέλος της ΔΣ της Ένωσης Συντακτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έχει βραβευθεί με 42 ελληνικά και διεθνή δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής και της Ουγγρικής Δημοκρατίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ