Προσφώνηση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας προς τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Joachim Gauck κατά το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

 

Με χαρά υποδέχομαι στην Ελλάδα εσάς, την κυρία Daniela Schadt καθώς και την αντιπροσωπεία που σας συνοδεύει. Πριν από ένα χρόνο, επισκεφθήκαμε μαζί, στο Βερολίνο, την έκθεση «Ολυμπία, Μύθος, Λατρεία, Αγώνες». Τότε, είχαμε μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων. Η επίσκεψή σας σήμερα, μας δίνει την ευκαιρία να συνεχίσουμε αυτό το διάλογο. Είναι ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη συνεχούς εμπλουτισμού της δυναμικής ανάπτυξης των σχέσεών μας.

Οι σχέσεις Ελλάδας Γερμανίας έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες. Περισσότεροι από τριακόσιες χιλιάδες πολίτες ελληνικής καταγωγής ζουν στη χώρα σας, οι οποίοι κάποτε υπερέβαιναν τις 600.000 και ήταν μία σημαντική συμβολή, μαζί με τους άλλους Gastarbeiter στην οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας. Ήταν η εποχή που η χώρα σας είχε ανάγκη από εργατικά χέρια. Ήταν οι εκφραστές της αλληλεγγύης καταβάλλοντας τον οβολό τους για την επανένωση της Γερμανίας. Σήμερα, αποτελούν ζωντανή γέφυρα φιλίας των δύο χωρών. Το 2013, επισκέφτηκαν την Ελλάδα 2,2 εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες. Η τουριστική ροή κατέγραψε αύξηση 7,5% έναντι του 2012. Το ελληνογερμανικό επιμελητήριο γιόρτασε φέτος τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του. Το Ινστιτούτο Goethe λειτουργεί από το 1952 και στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας ήταν ένας από τους χώρους ελεύθερης και ανοικτής συζήτησης. Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών λειτουργεί από το 1874. Η Γερμανική Σχολή Αθηνών από το 1896 και η αντίστοιχη της Θεσσαλονίκης από το 1888.

Η επίσκεψή σας στην Ελλάδα, συμπίπτει με την άσκηση της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη διάρκεια της Προεδρίας, προσβλέπουμε στην επιτυχή προώθηση θεμάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη, την ευρωπαϊκή οικονομική εμβάθυνση και την ευρωπαϊκή θαλάσσια πολιτική.

Προτεραιότητα επίσης, συνιστά και η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Η Ελλάδα είναι βασική πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη και δίνει σχεδόν μόνη της τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί σ’ αυτό τον τομέα, είναι βολική για τους εταίρους μας, αλλά δυσβάστακτη για εμάς. Με το «Δουβλίνο ΙΙ», τα βόρεια κράτη-μέλη της ΕΕ έλυσαν σε κάποιον βαθμό το δικό τους πρόβλημα. Θέλω να τονίσω ότι η παράνομη μετανάστευση δεν συνιστά μόνο μείζον εθνικό πρόβλημα για την Ελλάδα αλλά και σοβαρό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Εάν εννοούμε όσα λέμε για ευρωπαϊκή ενοποίηση, η παράνομη μετανάστευση πρέπει να αντιμετωπισθεί με βάση μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική εξοπλισμένη με αποτελεσματικά εργαλεία και επαρκείς πόρους. Είναι προφανές ότι σ’αυτό το μέτωπο πρέπει να συμμετάσχουν όλα τα κράτη-μέλη κατά τρόπο ισόρροπο και αναλογικό.

Κύριε Πρόεδρε,

Γνωρίζετε ότι οι Έλληνες πολίτες και κυρίως οι πιο ασθενείς τάξεις δοκιμάζονται σκληρά από την οικονομική κρίση. Προφανώς, η δημοσιονομική εξυγίανση είναι απαραίτητη, αλλά πραγματική και βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση είναι αδύνατη όταν η πραγματική οικονομία ασφυκτιά. Δεν επιτυγχάνεται με υπερφορολόγηση της περιουσίας, της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των εισοδημάτων. Η δρακόντεια λιτότητα και οι αυστηρές ποινές δεν λύνουν το πρόβλημα. Εγκλωβίζουν την οικονομία στον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Οι οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων τα τελευταία χρόνια έχουν πλήξει καίρια τις ασθενέστερες τάξεις. Την κατάσταση επιδεινώνει η αποδυνάμωση του Κοινωνικού Κράτους.

Για να εξέλθουμε από την κρίση, έχουμε ζωτική ανάγκη από πολιτικές που θα είναι προσανατολισμένες στην ανάπτυξη, ώστε να παραχθεί πλούτος και να αποκλιμακωθεί η ανεργία. Και η Ελλάδα έχει σημαντικές, λιμνάζουσες αναπτυξιακές δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν.

Εκτός των άλλων συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, η Ελλάδα αναδεικνύεται και σε παράγοντα στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Αυτό, αφορά και ενεργειακά κοιτάσματα και αγωγούς μεταφοράς. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά. Το λιμάνι του Πειραιά καθίσταται το σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου. Νέοι άνθρωποι με υψηλά μορφωτικά προσόντα, δημιουργούν νέες καινοτόμες επιχειρήσεις με εξαγωγικό χαρακτήρα. Η Ελλάδα, επίσης, πρωταγωνιστεί σαν ένας δυναμικός, οικονομικός παίκτης στα Βαλκάνια και μπορούμε εκεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αξιοποιήσουμε τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Πρέπει να υπογραμμίσω, ότι η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με περικοπές. Ο κοινωνικά δίκαιος επιμερισμός των βαρών είναι επιβεβλημένος, αλλά δεν αρκεί. Όπως προανέφερα, η βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση μπορεί να επιτευχθεί μόνο παραλλήλως με την ανάπτυξη. Ανάπτυξη σημαίνει μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις. Και αυτές δεν πρόκειται να γίνουν εάν δεν αναδιαρθρωθεί το δημόσιο χρέος.
Η Ελλάδα έχει ευθύνες που επέτρεψε να μετατραπεί στον αδύναμο κρίκο της ευρωπαϊκής αλυσίδας. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι η ελληνική κρίση δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ακραία εκδήλωση της κρίσης του ευρώ. Ακριβώς γι’ αυτό τέθηκε επιτακτικά επί τάπητος η ανάγκη βαθιών αλλαγών στην αρχιτεκτονική και λειτουργία της Ευρωζώνης και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αποκατασταθεί μία δίκαιη και ισορροπημένη σχέση Βορρά-Νότου.

Η κρίση έπληξε ιδιαίτερα τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που βλέπουν το χάσμα με τον Βορρά να βαθαίνει αντί να περιορίζεται. Η ευρωπαϊκή κρίση δεν είναι συγκυριακή. Είναι δομικού χαρακτήρα. Το ζητούμενο συνεπώς, δεν είναι η επιβολή πολιτικών τιμωρίας στους αδύναμους κρίκους, αλλά ένα στρατηγικό όραμα που θα ξαναθέσει την Ευρώπη σε τροχιά ανάπτυξης και θα διαφυλάξει τα υγιή κεκτημένα των προηγούμενων δεκαετιών. Μόνον έτσι θα καταστεί πραγματικά δυνατή η προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο ρόλος της Γερμανίας σ’αυτή την προσπάθεια είναι καθοριστικός.

Κύριε Πρόεδρε,

Σ’ αυτές τις ευαίσθητες συνθήκες, η ανάπτυξη φιλικών και εποικοδομητικών σχέσεων συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία απαιτεί πολύπλευρες προσπάθειες. Γνωρίζετε τους προσωπικούς δεσμούς που έχω με τη Γερμανία. Οι ιδιαίτεροι αυτοί δεσμοί καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο να κατανοήσω την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να συζητήσει το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων. Δεν πρόκειται μόνο για μία εκκρεμότητα που ρίχνει αρνητική σκιά στις σχέσεις μας. Πρόκειται και για ένα κρίσιμο ζήτημα πολιτικής ηθικής.

Είναι οξύμωρο ο ελληνικός λαός να καλείται να υλοποιεί, άνευ συζητήσεως, επώδυνα προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις και η Γερμανία να αρνείται να συνομιλήσει για υποχρεώσεις που εκκρεμούν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Να αρνείται τη διαπραγμάτευση. Να αρνείται τη διεθνή διαιτησία. Να αρνείται, δηλαδή, τη διεθνή νομιμότητα για την επίλυση διαφορών. Η θέση σας ότι «δεν υφίσταται θέμα» είναι ένας ισχυρισμός. Δεν μπορεί να προβάλλεται μονομερώς σαν τελικό συμπέρασμα.

Κύριε Πρόεδρε,

Διάβασα με προσοχή, τη σημαντική πρωτοβουλία που αναπτύξατε ώστε η Γερμανία να έχει έναν πιο ισχυρό ρόλο στα διεθνή τεκταινόμενα. Δεν είναι πάντα εύκολο να συνδυάσεις τα ιδεώδη της Διεθνούς Κοινότητας με την πραγματικότητα. Τα κράτη έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα συμφέροντα. Οι εστίες κρίσης έχουν πολλαπλασιαστεί στην ευρύτερη περιοχή μας. Η προσφυγή στη βία για επίλυση διαφορών γίνεται πιο συχνή. Την ίδια στιγμή ο ΟΗΕ εμφανίζεται ανίσχυρος να κάνει σεβαστές τις αρχές που περιέχονται στον Χάρτη του, πόσο μάλλον να εφαρμόσει τις αποφάσεις που υιοθετεί.

Στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε ένα πρόβλημα που μας αφορά άμεσα. Είναι η συνεχιζόμενη κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα του 36,4% της Κυπριακής Δημοκρατίας ύστερα από την εισβολή του 1974 με στόχο τη διχοτόμηση του νησιού. Έχουμε μια νέα πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού και ευχόμαστε όλοι να οδηγήσει σε λύση. Θέλω, όμως, να τονίσω ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί σχέδιο λύσης που θα νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής ούτε βεβαίως σχέδιο λύσης που δεν θα είναι απολύτως συμβατό με το κοινοτικό κεκτημένο.

Κύριε Πρόεδρε, η σημερινή σας επίσκεψη μας έδωσε τη δυνατότητα ως χώρες, με στενούς δεσμούς, να ανταλλάξουμε με ειλικρίνεια απόψεις. Να κοιτάξουμε με αισιοδοξία και θετικό πνεύμα το μέλλον. Να αντιληφθούμε καλύτερα τις εκατέρωθεν θέσεις, στόχους, έγνοιες και ανησυχίες. Κι αυτό, επειδή παρά τους στενούς μας δεσμούς, επιβιώνουν πολλά αρνητικά στερεότυπα. Δική μας ευθύνη είναι να συμβάλουμε στην απάλειψή τους. Κοινό μας όραμα πρέπει να είναι μια Ευρώπη οικονομικά ισχυρή για να ανταπεξέλθει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, αλλά και κοινωνικά δίκαιη για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των λαών της. Και βεβαίως μία Ευρώπη όπου όλες οι χώρες-μέλη θα συμμετέχουν με τους ίδιους όρους στην ανάπτυξη και την ευημερία.

Με τις σκέψεις αυτές, υψώνω το ποτήρι μου ευχόμενος σε εσάς και την κυρία Schadt υγεία, ευτυχία, καθώς και πρόοδο και ευημερία στο γερμανικό λαό.-

 

Δηλώσεις των Προέδρων Ελλάδας και Γερμανίας   κ.κ. Κάρολου Παπούλια και Joakim Gauck μετά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

(ανεπίσημη μετάφραση)

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Καλωσορίζω τον Πρόεδρο Gauck στην Αθήνα με τον οποίο είχαμε μία διεξοδική, ειλικρινή και φιλική ανταλλαγή απόψεων. Εξετάσαμε τόσο τα θέματα που αφορούν στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας όσο και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Η Γερμανία αποτελεί σημαντικό οικονομικό εταίρο της Ελλάδας και είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεών μας αυτών. Του ανέπτυξα επίσης τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενημέρωσα τον Πρόεδρο Gauck για την οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα. Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος προχώρησε βίαια και είχε βαρύ οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Η οικονομία βυθίστηκε σ’ ένα φαύλο κύκλο ύφεσης με την ανεργία, κυρίως στους νέους, να έχει φθάσει σε απαράδεκτα ποσοστά.

Έθεσα στον Πρόεδρο Gauck το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Θέλω να επισημάνω ότι η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των διεκδικήσεών της και απαιτείται η επίλυση του προβλήματος με την ταχύτερη δυνατή έναρξη συνομιλιών. Βασική πολιτική επιδίωξη της Ελλάδας, είναι η σταθερότητα και η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Για την ολοκλήρωση ενός κοινού ευρωπαϊκού χώρου υποστηρίζουμε την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον βέβαια εκπληρώσουν τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί.

Με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Γερμανίας θα συνεχίσουμε, σήμερα και αύριο, την ανταλλαγή απόψεων και θέλω να του ευχηθώ καλή παραμονή στη χώρα μας.

JOAKIM GAUCK: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε. Το πρώτο που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι σας ευχαριστώ για την πρόσκληση που μου απευθύνατε και για την τόσο εγκάρδια φιλοξενία σας εδώ, στην Ελλάδα, σε εμένα και στην αντιπροσωπεία μου.

Η επίσκεψή μου έχει κάποιους λόγους. Ο βασικός λόγος της επίσκεψής μου έγκειται στο να θυμίσουμε, να ξαναφέρουμε στη μνήμη μας πόσο βαθείς δεσμοί φιλίας δένουν τις δύο χώρες μας και πώς αυτοί οι δεσμοί αποτελούν γέφυρες από άνθρωπο σε άνθρωπο, από θεσμό προς θεσμό.
Ο λόγος λοιπόν της επίσκεψής μου είναι επίσης, να διαβεβαιώσω ότι εμείς οι Γερμανοί βρισκόμαστε σε σχέση αλληλεγγύης προς τους εταίρους μας στην Ελλάδα. Ασχέτως των κύριων τίτλων των εφημερίδων, η σχέση μας διαπνέεται από φιλία και αλληλεγγύη προς τη χώρα σας.

Θα ήθελα να τονίσω, επίσης, κύριε Πρόεδρε, ένα σημαντικό σημείο: ότι η Γερμανία την οποία γνωρίσατε εσείς κατά το παρελθόν, είναι ακριβώς η ίδια Γερμανία σήμερα. Είναι η ίδια Γερμανία που έδωσε χείρα βοηθείας την εποχή της δικτατορίας στην Ελλάδα, η οποία βοήθησε να αναπτυχθούν και να στηριχθούν οι δημοκρατικές αξίες και αγωνίστηκε για το δημοκρατικό μέλλον της χώρας σας από τη Γερμανία.

Πρέπει λοιπόν να σας πω ότι αυτή η φίλη προς τους ξένους και έναντι της Ελλάδος φιλικά διακείμενη Γερμανία υφίσταται, υπάρχει σήμερα ακόμη. Είναι η σημερινή Γερμανία. Το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν αντιπαραθέσεις στη συζήτησή μας, αυτό είναι φυσιολογικό. Αυτή είναι η ουσία της Δημοκρατίας: πάντα υπάρχουν αντιπαραθέσεις όταν κανείς κινείται στο πλαίσιο των δημοκρατικών δυνάμεων και μπορεί να παρουσιάσει μέσα σε αυτές τις δημοκρατικές δυνάμεις τις εκάστοτε θέσεις του. Αλλά αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι υπάρχει η συνέχεια και υπάρχει η καλή σχέση μεταξύ μας. Σαφώς, λαμβάνουμε υπόψη μας τις υφιστάμενες αντιπαραθέσεις εντός της ΕΕ.

Κύριε Πρόεδρε,
Στην κατ’ιδίαν συνάντηση που είχαμε, στη συνομιλία μας αναφερθήκατε στο ζήτημα των επανορθώσεων. Γνωρίζετε φυσικά ότι δεν είμαι μέλος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. Γνωρίζετε επίσης ότι δεν μπορώ να πάρω εδώ άλλη θέση – επί παραδείγματι ότι δεν εξαντλήθηκε η νομική οδός – παρά τη νομική θέση της γερμανικής κυβέρνησης. Επ’αυτού δεν τοποθετούμαι και αν (το έπραττα) δεν θα μπορούσα να εκφράσω άλλη άποψη απ’αυτή της κυβέρνησης.

Αυτό ωστόσο που μπορώ να κάνω και σας ευχαριστώ που μου δίνετε τη δυνατότητα να το κάνω σήμερα, αλλά και αύριο, όταν θα με συνοδεύσετε στην ιδιαιτέρα σας πατρίδα, στο σημείο εκείνο όπου έφηβος ακόμη αγωνιστήκατε για την ελευθερία, είναι να βρω τα σωστά λόγια, αναγνωρίζοντας ο ίδιος με τον τρόπο αυτό την ενοχή των Γερμανών έναντι των ανθρώπων και των θυμάτων σ’ αυτή την περιοχή.

Καθότι γνωρίζω, κύριε Πρόεδρε, ότι η ενοχή δεν νοείται μόνο υπό την ποινική της διάσταση, αλλά υπάρχει ηθικής τάξεως ενοχή, ή νοείται και ως πολιτική αποτυχία, αν θέλετε, αισθάνομαι υποχρεωμένος να στηρίξω όλες εκείνες τις ενέργειες οι οποίες αποδέχονται και δεν αποποιούνται, αλλά αναγνωρίζουν αυτή την ενοχή. Αισθάνομαι ότι οφείλουμε να ανοίξουμε δρόμους, προκειμένου να γίνει κατανοητό σ’εμάς τους Γερμανούς πόσα πολλά ξεχάσαμε από όλα τα κακά που διαπράχθηκαν στο παρελθόν από εμάς.
Για το λόγο αυτό χαιρετίζω τη δημιουργία ενός ‘Φορέα για το Μέλλον’, ο οποίος και θα διαθέσει οικονομικά μέσα, προκειμένου να επεξεργαστούμε και να επαναφέρουμε στη μνήμη των Γερμανών εκείνη την περίοδο της ιστορίας της Γερμανίας, ιδιαίτερα για εκείνους τους τόπους, όπου η πολεμική μηχανή των ναζί διέπραξε φρικαλεότητες.

Θα ήθελα επίσης, κύριε Πρόεδρε, να αναφερθώ και σε κάτι άλλο, το οποίο θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό: είναι η σύσταση ενός γερμανο-ελληνικού Ιδρύματος για τη Νεολαία. Είναι πολύ σημαντικό ότι έχει δρομολογηθεί αυτή η σύσταση και μάλιστα πρόκειται να πάρει τη μορφή Ιδρύματος Νεολαίας , όπως ήδη έχουμε με τη Γαλλία και την Πολωνία. Εφόσον το επιθυμούμε και για την Ελλάδα – και είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτό για μας – το πράττουμε, διότι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η προώθηση της ανταλλαγής νέων, πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το γεφύρωμα όταν υπάρχει κατανόηση σε αυτό το επίπεδο και φυσικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την αναγνώριση του παρελθόντος μας.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δημιουργώντας αυτό το Ίδρυμα θα στοχεύει μόνο σε κάποιους επιστήμονες, ή κάποιους ενδιαφερόμενους δημοσιογράφους. Όχι, πρόκειται για μία ανταλλαγή ευρείας βάσης, εφόσον το επιθυμούν και το ζητήσουν αντίστοιχα οι νέοι. Χαίρομαι λοιπόν που ακόμα και τώρα που ο θεσμός αυτός είναι στα σπάργανα, μπορούμε να έχουμε μία ανταλλαγή 50 νέων ανθρώπων στην παρούσα στιγμή.

Κύριε Πρόεδρε,
Η επίσκεψή μου έχει και έναν άλλο σκοπό: θα ήθελα να δηλώσω τον μεγάλο σεβασμό μου προς τους ανθρώπους εκείνους που επωμίζονται τα μεγάλα βάρη των μεταρρυθμίσεων. Δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί, βεβαίως και εγώ ο ίδιος, τι θα σήμαινε αυτό για τη Γερμανία: εάν τόσοι άνεργοι από το δημόσιο τομέα βρίσκονταν στο δρόμο. Δύσκολα μπορώ να φανταστώ όλες αυτές τις στερήσεις που υφίστανται οι Έλληνες εδώ. Και άρα είναι μεγάλη η αναγνώριση από πλευράς μου προς αυτούς τους ανθρώπους.

Θα ήθελα λοιπόν να εκφράσω την αναγνώρισή μου και το σεβασμό μου προς όλους εκείνους που υπομένουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις, αλλά κυρίως και προς εκείνους που συνεχίζουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Διότι ξέρετε, ακούμε τόσα θετικά μηνύματα. Δεν τα ακούμε μόνο από σας. Τα ξέρουμε και στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Η Ομοσπονδιακή Καγκελάριος αναφέρεται σε αυτά. Είναι κάτι περισσότερο απ’ότι ‘φως στο τέλος του τούνελ’. Ελπίζω λοιπόν να επιβεβαιώνονται όλα αυτά, ελπίζω η ελληνική πλευρά να στηρίξει αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Και χαίρομαι, κύριε Πρόεδρε, που άκουσα στη συζήτηση που είχαμε, ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις. Εμείς να ξέρετε βρισκόμαστε στο πλευρό σας. Και επίσης χαίρομαι που ακούω άλλες πρωτοβουλίες, ότι και αυτές φέρουν κάποιους πρώτους καρπούς: για παράδειγμα στη Νυρεμβέργη όπου 200 εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης συναντήθηκαν μεταξύ τους και συνομίλησαν. Αυτά είναι στοιχεία που στηρίζουμε ιδιαίτερα.

Αυτό που θα κάνω στην επίσκεψή μου είναι να υποστηρίξω κάθε μορφή, αν θέλετε, καινοτομίας στον οικονομικό τομέα. Επίσης θα συναντήσω άτομα που στην επαγγελματική σχολή που φοιτούν, εφαρμόζουν το διττό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης. Θα συναντήσω νέους επιχειρηματίες που ξεκινούν με αισιοδοξία και χτίζουν ένα καινούργιο μέλλον. Θέλω να τους δείξω την υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας.

Αυτό που με συναρπάζει ιδιαίτερα είναι τα όσα βλέπω από σας, τα όσα ακούω από σας και είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που με συνοδεύετε σε αυτά τα βήματα.

Κύριε Πρόεδρε,
Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων απέναντί σας γιατί θα με συνοδεύσετε και σ’αυτό το δύσκολο δρόμο που θα κάνουμε αύριο, στην ιδιαίτερη πατρίδα σας και στη συνάντηση που θα έχουμε στους Λιγκιάδες. Είναι ένας δύσκολος δρόμος για ένα Γερμανό Πρόεδρο, τον οποίο έχω ακολουθήσει και σε άλλες χώρες με το αντίστοιχο βεβαρημένο παρελθόν μας. Χαίρομαι ιδιαίτερα και είναι μεγάλη μου τιμή που έχω εσάς μαζί στο δρόμο αυτό που θα τον κάνουμε μαζί: εσείς ένας αγωνιστής, αγωνιστήκατε ενάντια στους κατακτητές, αυτούς τους βάρβαρους ανθρώπους που η χώρα σας υπέστη τόσα δεινά από αυτούς. Γι’αυτό για μένα είναι μεγάλο δώρο που θα σας έχω δίπλα μου, κύριε Πρόεδρε. Είναι δώρο για μένα και δώρο για τη Γερμανία. Και αισθάνομαι ευτυχής που μπορώ να εκπροσωπήσω δίπλα σε σας έναντι των Ελλήνων μία διαφορετική πλέον Γερμανία, μία εντελώς διαφορετική Γερμανία απ’αυτή που ζήσατε εκείνη την περίοδο εσείς.

Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία αυτή που μου δίνετε.-

Από τη διευρυμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Joachim Gauck και τη Γερμανική Αντιπροσωπεία στο Προεδρικό Μέγαρο

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Θα ήθελα να σας καλωσορίσω και πάλι. Η παρουσία σας δείχνει το ενδιαφέρον της Γερμανίας για την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδος – Γερμανίας, που μπορώ να τις χαρακτηρίσω σαν κρίσιμες, σε μια περίοδο που επιβάλλεται η Ελλάδα με τη Γερμανία να συμπορευτούν σε κοινούς στόχους. Είστε μια καίρια σημαντική οικονομική δύναμη στην Ευρώπη, που διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στα παγκόσμια πράγματα και ιδιαίτερα στα ευρωπαϊκά πράγματα και νομίζω ότι οι μέχρι τώρα δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδος και Γερμανίας είναι καλές και ελπιδοφόρες.
Θέλω για ακόμη μια φορά να τονίσω τον ανθρώπινο παράγοντα, των 2,5 εκατομμυρίων τουριστών Γερμανών, που το 2014 θα έχει μια ανάπτυξη της τάξεως του 10-12%. Αυτό δείχνει την αγάπη των Γερμανών πολιτών για την Ελλάδα, την αγάπη στον ελληνικό πολιτισμό. Το αναφέρω σαν ένα παράδειγμα ανθρώπινης εγκάρδιας συνεννόησης μεταξύ των δύο λαών μας, για να κατέβω στο τεχνοκρατικό επίπεδο όπου και εκεί μπορεί η συνεργασία Ελλάδος-Γερμανίας να αποδώσει. Αλλά θα σταματήσω εδώ για να σας δώσω τον λόγο και για να προετοιμαστεί ο κύριος υπουργός επί των Οικονομικών να σας αναπτύξει τα …πάθη του με τις συναντήσεις που είχε με την τρόικα.

JOACHIM GAUCK: Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε, για την πρόσκληση που μου απευθύνατε. Kαι πρέπει να σας πω ότι χαίρομαι που τονίζετε τα σημαντικά κοινά σημεία μεταξύ μας, τα σύμβολα που χαρακτηρίζουν τις δύο χώρες μας.
Είναι αλήθεια ότι έχουμε ιδιαίτερα βαθιές σχέσεις. Αυτό διακρίνεται και από το γεγονός που αναφέραμε προηγουμένως στη συζήτηση ότι τόσοι Γερμανοί τουρίστες, χωρίς να τρομοκρατηθούν από όλα όσα αναφέρονται στον Τύπο, ήρθαν και επισκέφτηκαν τη χώρα σας πέρυσι, για παράδειγμα.
Πρέπει να σας πω ότι είναι μια βαθιά ριζωμένη η σχέση που έχουμε μεταξύ μας και την οποία οφείλουμε να καλλιεργήσουμε. Έχω στην αντιπροσωπεία μου δύο άτομα τα οποία δεν ανήκουν στο πολιτικό περιβάλλον, τα οποία ωστόσο έχουν να κάνουν με τις τόσο καλές σχέσεις όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Μάλιστα το ένα άτομο έχει να κάνει και με το μαρτυρικό χωριό του Διστόμου.-

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ