του Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα

Την Τετάρτη, 9 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου ένα ενδιαφέρον Διαθρησκειακό Συμπόσιο, υπό την αιγίδα του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ.Β. κ. Γρηγορίου. Στο Συμπόσιο αυτό ομίλησαν με ιδιαίτερη χάρη και επιστημοσύνη 3 σπουδαίοι διανοούμενοι, εκπρόσωποι των μεγάλων «θρησκειών του βιβλίου». Συγκεκριμένα, ο Πανιερ. Μητροπολίτης Διοκλείας κ. Κάλλιστος (ως εκπρόσωπος του Χριστιανισμού και μάλιστα της Ορθόδοξης Εκκλησίας), ο Δρ. Dawud Bone (ως εκπρόσωπος του Ισλάμ) και ο Δρ. Ed Kessler (ως εκπρόσωπος του Ιουδαϊσμού).

O μουσουλμάνος Καθηγητής παρουσίασε από την δική του Παράδοση τις κατευθυντήριες γραμμές σε ένα διαθρησκειακό διάλογο. Ανέφερε τις οδηγίες του Κορανίου στο θέμα αυτό. Ανέλυσε την ιστορική πορεία του Ισλάμ και τις κατά καιρούς διαθρησκειακές «συναντήσεις» και συνεργασίες, σε επίπεδο κοινωνικών ομάδων.

Ο ιουδαίος φιλόσοφος και Καθηγητής παρουσίασε την «Ιουδαϊκή Θεολογία του Διαλόγου» που βασίζεται στο Λευιτικό: 19, 33-34. Τόνισε την ιουδαϊκή ταυτότητα (κατά τα ανθρώπινα) του Ιησού. Επεσήμανε δε ότι οι ιουδαίοι έχουν οικοδομήσει με τους χριστιανούς μια σχέση αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης, ενώ η διαδικασία αυτή δεν έχει προχωρήσει πολύ στις σχέσεις με τους μουσουλμάνους.

Ο Μητροπολίτης Διοκλείας, με τον πάντοτε χαριτωμένο και ακραιφνώς Ορθόδοξο και Πατερικό λόγο του, παρουσίασε την Θεολογία του Προσώπου, τονίζοντας πως «χρειάζομαι τον άλλον για να είμαι ο εαυτός μου». Η ανθρώπινη προσωπικότητα, υπογράμμισε ο Πανιερώτατος, είναι δομημένη από τη φύση της να σχετίζεται και να διαλέγεται.

Προφανώς ένα Συμπόσιο σαν αυτό δεν λύνει ζητήματα και προβλήματα, ούτε τακτοποιεί τις όποιες θεολογικές ή άλλες διαφορές, που έχουν οι θρησκείες μεταξύ τους. Όμως τοποθετεί ανθρώπους από διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις κοντά τον έναν στον άλλον, σε διάλογο, σε διαπροσωπική σχέση, σε φιλική ανταλλαγή απόψεων. Κι αυτό είναι τουλάχιστον μια καλή αρχή στην πορεία προς την άρση των αναθεμάτων και της καχυποψίας, και μας τοποθετεί σταθερά στην οδό της κατάκτησης των αρχών της κοινωνικής ανεκτικότητας, του αλληλοσεβασμού και της αλληλοκατανόησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ