Το πόρισμα του ειδικού εισαγγελέα απαλλάσσει τον Ντόναλντ Τραμπ από την κατηγορία της συνωμοσίας με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα το 2016. Ανοιχτό ωστόσο αν ο πρόεδρος παρεμπόδισε τη δικαιοσύνη.Σχεδόν δύο χρόνια διήρκησαν οι έρευνες του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, ο οποίος προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα αν πράγματι ο Ντόναλντ Τραμπ και οι υπεύθυνοι της προεκλογικής του εκστρατείας συνεργάστηκαν με τη Μόσχα για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ, ο οποίος αφού μελέτησε το τελικό πόρισμα το Σαββατοκύριακο απέστειλε με τα βασικά της σημεία στο Αμερικανικό Κογκρέσο, στις έρευνες απασχολήθηκαν 19 νομικοί, 40 αστυνομικοί του FBI, εκδόθηκαν 500 εντάλματα και εξετάστηκαν 500 μάρτυρες. Εν τέλει το συμπέρασμα του ειδικού εισαγγελέα είναι σαφές, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης: ο Τραμπ δεν συνωμότησε με τη Ρωσία.

Σε σύντομη δήλωση ο αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για πλήρη αθώωση: «Δεν υπήρξε συνωμοσία με τη Ρωσία, ούτε παρακώληση δικαιοσύνης. Η έκθεση είναι αθωωτική και απαλλακτική. Είναι ντροπή ότι η χώρα μας έπρεπε να υποστεί αυτή την ταλαιπωρία».

Συνεχίζονται οι δικαστικές περιπέτειες του προέδρου

Παρά τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα δεν απαλλάσσει πλήρως τον πρόεδρο από την κατηγορία της παρακώλυσης δικαιοσύνης. Ο ειδικός εισαγγελέας περιλαμβάνει στην έκθεσή του αποδείξεις υπέρ αλλά και κατά της παρακώλησης, οπότε αφήνει στον υπουργό Δικαιοσύνης την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Κατά την άποψη του Γουίλιαμ Μπαρ δεν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί ωστόσο κατηγορούν τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι βιάστηκε να απαλλάξει τον πρόεδρο Τραμπ. Ο πρόεδρος της επιτροπής Δικαιοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων Τζέρι Νάντλερ δήλωσε σχετικά: «Ο πρόεδρος Τραμπ έχει άδικο. Η έκθεση δεν τον απαλλάσσει πλήρως. Ο Ρόμπερτ Μάλερ διατυπώνει με σαφήνεια ότι η έκθεσή του δεν απαλλάσσει τον πρόεδρο».

Ακόμα κι αν η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα αποτελεί νίκη στα σημεία για τον Ντόναλντ Τραμπ, οι δικαστικές του περιπέτειες θα συνεχιστούν. Τόσο σε ομοσπονδιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Πολιτειών εκκρεμούν σε βάρος του πολλές προσφυγές και έρευνες για φορολογικές και τραπεζικές απάτες, διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το μόνο που δεν ακούγεται πλέον από τους αντιπάλους του είναι το αίτημα για διαδικασία αποπομπής του προέδρου.

Μάρτιν Γκανσελμάιερ, Ουάσιγκτον

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ