ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΟΣ.

Υπό
Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αντινόης
κ.κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ.

Σήμερα, αγαπημένοι μου εν Χριστώ αδελφοί, η Αγία Ορθόδοξός μας Εκκλησία κλείνει την Τετάρτη εβδομάδα των Νηστειών και εισέρχεται στην Πέμπτη εβδομάδα. Στην πνευματική της πορεία, μέσα από τα ευαγγελικά, τα αγιογραφικά αναγνώσματα και την προβολή του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, θέλησε να ενισχύσει την πίστη και τον ζήλο μας στον πνευματικό αγώνα με την προβολή την προσωπικότητα ενός οσίου ανδρός, ανθρώπου ασκητού, που διακρίθηκε για την αρετή και τους πνευματικούς του αγώνες.

Ο όσιος πατήρ ημών Ιωάννης έζησε κατά τους χρόνους του βασιλέως Ιουστίνου του νεωτέρου, του ανεψιού του Μεγάλου Ιουστινιανού (570 μ.Χ.). Σε ηλικία μόλις 16 χρόνων, και αφού έλαβε την κατά κόσμο μόρφωση, εγκατέλειψε τον κόσμο και αφιέρωσε τον εαυτό του στον Θεό.

Πήγε και έζησε στο όρος Σινά, όπου πρόσφερε τον εαυτό του ως θυσία ιερότατη. Εκεί, έζησε κάτω από την υπακοή ενός πνευματικού γέροντος και όταν έγινε 19 χρόνων, αναχώρησε από την Μονή του Σινά και έζησε στον τόπο που ονομάζετο «Θωλάς». Εκεί, μέσα στο στάδιο της ησυχίας, έζησε σαράντα (40) ολόκληρα χρόνια καταφλεγόμενος κάθε μέρα από τον διακαή θείον έρωτα και το πυρ της αγάπης του Θεού, προσευχόμενος, νηστεύοντας και ασχολούμενος με την εμβάθυνση των θείων πραγμάτων.

Ο όσιος Ιωάννης έτρωγε απ’ όλα τα φαγητά, που επιτρέπετε να τρώγουν οι μοναχοί, αλλά από λίγο. Αυτό το έκαμνε, ως διακριτικός, για να συντρίβει τον δαίμονα της υπερηφάνειας, ο οποίος θα τον ενοχλούσε, εάν δεν έτρωγε, και με υπερήφανες σκέψεις θα ήθελε να τον πείσει ότι διαφέρει από τους άλλους μοναχούς.

Ποιός μπορεί να διηγηθεί τις πηγές των δακρύων, που έτρεχαν από τα μάτια του μακαρίου αυτού ανδρός; Κοιμόταν πολύ λίγο, όσο για να μη βλάψει τον νουν του από την υπερβολική αγρυπνία. Η όλη του ζωή ήταν μία αέναος προσευχή προς τον Θεό, στολισμένη με νηστείες, αγρυπνίες και καθημερινή άσκηση στα πνευματικά.

Αυτός ο όσιος άνδρας, αφού απέκτησε όλες τις αρετές και έζησε σύμφωνα μ’ αυτές, αξιώθηκε από τον Θεό μεγάλες δωρεές, ιδιαίτερα δε το προορατικό χάρισμα. Ένα παράδειγμα των θείων χαρισμάτων με τις οποίες ήταν προικισμένος ο όσιος Ιωάννης μας φανερώνει το ακόλουθο περιστατικό. Όταν ο μαθητής του βρέθηκε εκτός Μονής και κοιμήθηκε κάτω από μία πέτρα, η οποία έμελλε να πέσει πάνω του και να τον σκοτώσει, ο όσιος το προείδε διά Πνεύματος Αγίου, και ενώ ευρίσκετο στο κελί του, παρουσιάσθηκε στον μαθητή του και τον ξύπνησε και έτσι τον λύτρωσε από βέβαιο θάνατο.

Οι αρετές και ο όλος βίος και πολιτεία του οσίου Ιωάννου τον ανέδειξαν ηγούμενο της Μονής του Σινά, όπου έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του αγωνιζόμενος για την απόκτηση κάθε είδους αρετής. Εκεί σε μεγάλη ηλικία άφησε αυτήν την πρόσκαιρο ζωή και απήλθε προς την αιώνιο. Πριν από τον θάνατο του συνέγραψε το πάνσοφο βιβλίο των τριάκοντα θείων και πνευματικών αναβάσεων, το οποίο ονομάζεται «Κλίμαξ».

Μέσα απ’ αυτό το πνευματικό έργο, ως έμπειρος πνευματικός, συμβουλεύει την κάθε ευσεβή ψυχή, που θέλει να αφιερωθεί στο Θεό, και υποδεικνύει τον δρόμο της αρετής, της αυταπάρνησης, της υπακοής, της μνήμης του θανάτου, την κατά Θεό πτώχεια και ξενιτιά, την προσευχή και γενικά όλες τις αρετές που οφείλει να έχει κανείς, ιδιαίτερα εκείνοι που αφιέρωσαν τον εαυτόν τους στην μοναχική πολιτεία. Ταυτόχρονα, ως έμπειρος πνευματικός ιατρός, καυτηριάζει τα πάθη της ψυχής που επιφέρουν την καταστροφή στον άνθρωπο και τον οδηγούν στην υποδούλωση των παθών.

Αγαπημένοι μου εν Χριστώ αδελφοί,

Η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή σχεδόν έφθασε προς το τέλος της. Η Αγία μας Ορθόδοξο Εκκλησία, μέσα από τις διάφορες Κυριακές της περιόδου αυτής, μας προέτρεψε να ακολουθήσουμε τον δρόμο της μετανοίας, της αρετής και της αγιότητας. Για να επιτύχουμε τον τελικό μας προορισμό, τον αγιασμό και σωτηρία μας, οφείλομε να στρέψουμε την προσοχή μας προς τον εαυτόν μας και να κάμουμε μία αυστηρή αυτοκριτική. Να εξετάσουμε τον εαυτόν μας και να διαπιστώσουμε πού σφάλαμε και πώς λυπήσαμε τον Θεό μας. Ας μη βλέπομε τα σφάλματα των άλλων, αλλά να αναγνωρίζουμε τα προσωπικά μας. Διότι, όσο κατακρίνομε τον συνάνθρωπό μας, προετοιμάζομε την δική μας κατάκριση. Όσο, όμως, κατακρίνομε τον εαυτόν μας, τότε, βλέπομε το πόσο ασθενείς είμαστε και θα τρέξουμε στον πνευματικό ιατρό για να θεραπεύσουμε την ψυχή μας.

Μας μένουν ελάχιστες ημέρες για να γιορτάσουμε την Αγία Ανάσταση του Σωτήρος μας Ιησού Χριστού. Και σήμερα, η ζωή του οσίου Ιωάννου μας δίδει αυτή ακριβώς την αφορμή, να ακολουθήσουμε τον δρόμο της αρετής. Να ανεβούμε την πνευματική Κλίμακα των αρετών, ώστε να φθάσουμε ασφαλώς στον τελικό μας προορισμό, που είναι η εν Χριστώ σωτηρία μας. Ας μαλακώσουμε, λοιπόν, την σκληρότητα της καρδιάς μας και ας αναζητήσουμε την αγία ταπείνωση. Ας αποφεύγουμε την κατάκριση και τα άκαρπα σχόλια για τους άλλους, και ας ασχοληθούμε με την αυτοεξέταση του εαυτού μας. Ας ταπεινωθούμε μπροστά στο έλεος του Θεού και ας ζητήσουμε την συγχώρηση των πολλών μας αμαρτημάτων. Υπάρχει πάντοτε η ελπίδα. Ας μη μένομε πεσμένοι και πληγωμένοι από την αμαρτία, αλλά, ας σηκωθούμε και ας αγωνιστούμε για να στολίσουμε την ψυχή μας με τις αρετές εκείνες, που ο Όσιος Ιωάννης της Κλίμακος μας περιγράφει στο πολύτιμο έργο που μας άφησε.

Για να φθάσουμε στην αγία Ανάσταση, ας μη ξεχνάμε, ότι θα πρέπει πρώτα να ανεβούμε τον σκληρό δρόμο του Γολγοθά. Δύσκολος ο αγώνας, αλλ’ όχι ακατόρθωτος. Τα σφάλματά μας πολλά, αλλά μεγάλη η μετάνοια.

Φωτογραφία: Ο Σεβ. Μητρ. Αντινόης κ. Παντελεήμων
βαπτίζοντας δεκάδες ιθαγενείς στη Δυτική Αφρική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ