Αισιοδοξία για το εμβόλιο, αλλά και ανησυχία για τη νέα, μεταλλαγμένη μορφή του κορωνοϊού επικρατεί στη Μ.Βρετανία, δέκα ημέρες μετά την έναρξη εμβολιασμών. Αυστηρά μέτρα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.Οι πρώτοι Βρετανοί που έκαναν το εμβόλιο ήταν η 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν από το Κόβεντρι, καθώς και ένας 80χρονος από το Γουόρκγουικσαιρ με το εμβληματικό όνομα Γουίλιαμ Σέικσπιρ. Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές την πρώτη εβδομάδα περίπου 137.000 άτομα έκαναν το εμβόλιο των εταιριών Pfizer και BionTech- ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός. Στην αρχή οι εμβολιασμοί γίνονταν αποκλειστικά σε νοσοκομεία, αλλά τις τελευταίες ημέρες το εμβόλιο γίνεται και σε ιδιωτικά ιατρεία, καθώς και σε ειδικά «κέντρα εμβολιασμού» σε όλη τη χώρα.

Προηγούνται ασφαλώς οι «ευπαθείς ομάδες» στις οποίες ανήκουν οι ηλικιωμένοι. Πρόθυμος να εμβολιαστεί δηλώνει και ο θρυλικός Beatle Πωλ Μακ Κάρτνεϋ. «Ναι, θέλω να συμμετάσχω και θέλω να ενθαρρύνω τον κόσμο να συμμετάσχει», λέει ο ίδιος. «Είναι σοβαρό το ζήτημα. Μόλις το επιτρέψουν, θα πάω». Το «σκαθάρι» έχει συμπληρώσει πλέον τα 78 του χρόνια, αλλά ακόμη δεν έχει έρθει η σειρά του για τον εμβολιασμό. Προηγούνται οι άνω των 80 ετών, θα ακολουθήσουν οι νοσηλευτές και το ιατρικό προσωπικό. Η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει να ολοκληρώσει τέσσερα εκατομμύρια εμβολιασμούς μέχρι το τέλος του 2020.

70% πιο μεταδοτικός ο μεταλλαγμένος ιός

Η σχετική αισιοδοξία που προκάλεσε στο Λονδίνο η έναρξη εμβολιασμών πριν από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, που ακόμη αναμένουν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, φαίνεται να εξανεμίζεται με την εμφάνιση ενός νέου, μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επισημαίνει ότι «αν και επικρατεί ακόμη αβεβαιότητα, μπορεί να είναι κατά 70% πιο μεταδοτικός από την παλαιά, την αρχική μορφή της ασθένειας». Πάντως διευκρινίζει ότι δεν υπάρχουν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ενδείξεις ότι αυτή η νέα μορφή του ιού προκαλεί περισσότερες επιπλοκές ή ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα υπάρχοντα εμβόλια.

Τι κάνει ένας πρωθυπουργός για να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα; Ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει άλλη επιλογή από τα να ανακαλέσει, την τελευταία στιγμή, τη σχετική χαλάρωση που όλοι περίμεναν για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Κατά συνέπεια δηλώνει: «Θα επιβάλλουμε νέους περιορισμούς στις περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες συνοικίες του Λονδίνου, καθώς και στη νοτιοανατολική και ανατολική Αγγλία που σήμερα είναι στην τρίτη βαθμίδα των περιορισμών. Αυτές οι περιοχές θα ενταχθούν στην τέταρτη βαθμίδα, με περιορισμούς παρόμοιους με αυτούς που ήδη ισχύουν στην υπόλοιπη Αγγλία από τον Νοέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι θα παραμείνουν στα σπίτια τους».

Το τέλος του «Christmas bubble»

Για τους Βρετανούς η «τρίτη βαθμίδα» περιορισμών σήμαινε ότι, για παράδειγμα, μπορούν να επισκεφθούν ένα κομμωτήριο ή ένα γυμναστήριο, αλλά απαγορεύονται οι συναθροίσεις σε ιδιωτικούς χώρους. Στην πιο αυστηρή «τέταρτη βαθμίδα» παραμένουν πλέον κλειστά όλα τα καταστήματα που δεν καλύπτουν βασικές ανάγκες. Συναντήσεις ανάμεσα σε δύο διαφορετικά νοικοκυριά απαγορεύονται σε κλειστό χώρο, μπορούν όμως να γίνουν- υπό προϋποθέσεις- στην ύπαιθρο.

Αρχική πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης ήταν να επιτρέψει την αποκαλούμενη «Christmas bubble», δηλαδή μία προσωρινή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τις ημέρες των Χριστουγέννων που θα επέτρεπε, κατ’ εξαίρεση, συναντήσεις ανάμεσα σε τρία διαφορετικά νοικοκυριά στη χρονική περίοδο 23-27 Δεκεμβρίου. Ωστόσο τονίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός, η νέα παραλλαγή του ιού δεν του αφήνει άλλη επιλογή,παρά «να θυσιάσει τα Χριστούγεννα, προκειμένου να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή».

Γιάννης Παπαδημητρίου (DW, Reuters, tagesschau.de)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ