Του  Σωτήρη  Σιδέρη.

Πολιτικού  και διπλωματικού συντάκτη.

Κάνοντας κουρέλια τις συμφωνημένες διαδικασίες , την  εταιρική σχέση που δεσμεύει όλες τις πλευρές στην ΕΕ, οι επιθέσεις κατά της Ελλάδας πήραν καταιγιστική μορφή και μάλιστα εν μέσω συγκαλυμένων απειλών για διακοπή της περαιτέρω χρηματοδότησης της χώρας μας, για άμεση χρεοκοπία , για αδυναμία της Ελλάδας να εφαρμόσει το πρόγραμμα και άλλα πολλά και φυσικά, δεν ανέμεναν την έκθεση της Τρόικας για να  τα πουν , αποδεικνύοντας για μιά ακόμη φορά ότι το πολιτικό σχέδιο προηγείται των τεχνοκρατικών διαπιστώσεων.

Πρώτη και χειρότερη η Κομισσιόν , ο εκπρόσωπος της οποίας ανακοίνωσε χθες ότι η δόση του Αυγούστου  δεν πρόκειται να εκταμιευθεί πριν από τον Σεπτέμβριο στην καλύτερη περίπτωση και αφού θα αναμένουν την έκθεση της Τρόικας. Πρόκεται για φαιδρό επιχείρημα γιατί  είναι γνωστό ότι η Τρόικα κινείται με τέτοιο τρόπο , ώστε να καθυστερήσει η υποβολή της έκθεσης  και να συμπέσει με την λήξη του χρόνου πληρωμής του ομολόγου προς την ΕΚΤ. Είναι αδιανόητο , τονίζουν έγκυρες πηγές στην Αθήνα΄, η Τρόικα να είναι σε θέση να ολοκληρώσει σε λίγες ημέρες το έργο της και να υποβάλλει  την έκθεσή της στο τέλος Αυγούστου, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι αν θέλουν την καταθέτουν σε λίγα 24ωρα, κάνοντας λόγο για <<στημένο παιχνίδι>>. Επειδή οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Επιτροπής είναι πολύ μελετημένες η χθεσινή διατύπωση ότι η Ελλάδα <<θα πρέπει να μείνει στο ευρώ>> δείχνει την επαμφοτερίζουσα στάση καθώς ο μόνος που δεν έχει κανένα δικαίωμα να μιλά έτσι για ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης , για θεσμικούς λόγους, είναι ο εκπρόσωπος της Κομισσιόν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος της Κομισσιόν , δήλωσε χθες σχετικά με το ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα τον Αύγουστο και ότι επεξεργάζονται λύσεις με τις ελληνικές αρχές για τη διευθέτηση του ζητήματος.Ολα αυτά τη στιγμή που είναι γνωστό ότι η χώρα μας δεν είναι σε θέση να πληρώσει το ομόλογο και αναζητείται μιά τεχνική λύση που να μην χαρακτηριστεί ως στάση πληρωμών, αλλά ταυτόχρονα θα βουίζει η Ευρώπη και όλος ο κόσμος ότι η Ελλάδα είναι υπό κατάρρευση.

Πιό ωμή η Γερμανία , που σύμφωνα με δήλωση του κυβερνητικού της εκπροσώπου  Γκέοργκ Σράιτερ, «Βρισκόμαστε μεταξύ σκεπτικισμού, αγωνίας και ελπίδας σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες της Ελλάδας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικώς με την χθεσινή δήλωση του αντικαγκελάριου Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος εξέφρασε επιφυλάξεις για το ίδιο θέμα.

Σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της Καγκελαρίου σχετικά με το ενδεχόμενο ενός τρίτου οικονομικού πακέτου για την Ελλάδα, ο κ. Στράιτερ δήλωσε: «Επ’ αυτού δεν λέω τίποτα>>. Ωστόσο σε δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου τονίζεται ότι <<είναι αδιανόητο η Καγκελάριος να εμφανιστεί ξανά στο γερμανικό κοινοβούλιο ζητήσει τρίτο πακέτο για την Ελλάδα>>. Παράλληλα το ΔΝΤ απαντώντας στο γνωστό δημοσίευμα του «Der Spiegel» , ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει την χρηματοδότηση της Ελλάδας  τόνισε: «Το ΔΝΤ υποστηρίζει την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσχέρειές της. Η αποστολή του ΔΝΤ θα ξεκινήσει συζητήσεις με τις αρχές της χώρας στις 24 Ιουλίου για το πώς θα επαναφέρει και πάλι στην ορθή πορεία το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο υποστηρίζεται από την οικονομική βοήθεια του Ταμείου».

Είναι προφανές .ότι η συντονισμένη επίθεση έχει ως κοινό παρανομαστή τρία στοιχεία. Οτι οι δανειστές <<έχουν χάσει την υπομονή τους>> με την Ελλάδα, ότι η χώρα μας δεν μπορεί ή δεν θέλει να εφαρμόσει το Μνημόνιο και συμπεραίνουν ότι πρέπει να υπάρξει κάποια λύση την οποία προς το παρόν δεν προσδιορίζουν,αφήνοντας απλώς να εννοηθεί ότι <<όλα είναι ανοιχτά>>. Ετσι, δεν πρέπει να υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι,  η Τρόικα ενισχυμένη πολιτικά  θα επιδοθεί σε πραγματικό <<πάρτυ>> απειλών και εκβιασμών το επόμενο διάστημα

Το νέο στοιχείο που προσδιορίζει την καταιγιστική πλέον επίθεση κατά της Ελλάδας, πριν καν ετοιμαστεί η  έκθεση της Τρόικας και πριν ανακοινωθούν τα κυβερνητικά μέτρα , είναι ότι  κανείς δεν θεωρεί ότι και με την εφαρμογή των μέτρων , η χώρα μας θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση και αφήνουν να εννοηθεί ότι τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις .

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το κλίμα αυτό διαμορφώθηκε σταδιακά από την επομένη των εκλογών και σήμερα οι δηλώσεις ,τα σχόλια, οι απειλές και εκβιασμοί κατά της Ελλάδας είναι σχεδόν ανεξέλεγκτες. Ο κυριώτερος όμως παράγοντας που καθόρισε αυτές τις εξελιξεις , είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να βρεί έναν τρόπο να δείξει την δική της δυσαρέσκεια , να αντιδράσει , να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια του λαού μπροστά στις απίστευτης υποκρισίας δηλώσεις ότι υπάρχει οργή για την Ελλάδα , ή ότι χάνουν την υπομονή τους με τη χώρα μας.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει μιά απάντηση. Οφείλει να πάρει αποφάσεις , να δράσει και να διαμηνύσει ότι αυτή η συμπεριφορά έχει συνέπειες. Οτι δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι αδιανόητο, η χώρα μας να μην διαθέτει στοιχειώδη φωνή και σχέδιο αντίδρασης απέναντι σε όλους εκείνους που εδώ και δύο χρόνια παριστάνουν ότι σώζουν την Ευρωζώνη , αλλά τη βυθίζουν όλο και πιό βαθειά στην κρίση. Προσποιούνται ότι έχουν σχέδιο και κάθε λίγες ημέρες αναθεωρούνται οι προηγούμενες αποφάσεις και πριν ανακοινωθούν οι νέες ήδη αμφισβητούνται .Καλούν στη συνέχεια την Ελλάδα να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που συντάσσει η Τρόικα , που δεν έχει προβλέψει τρίποτα σωστά και δεν έχει σχεδιάσει τίποτα ορθολογικό. Και στη συνέχεια εκβιάζουν την Ελλάδα ότι δεν το τηρεί.

Η κυβέρνηση δεν έχει πλέον περιθώρια. Η αντίδραση είναι επιβεβλημένη και για το δικό της καλό και κυρίως, για το καλο της χώρας.

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ