Ο Μητροπολίτης Αρσένιος που καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Ελληνισμού και το Μνημείο του Ελληνισμού

Με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείου του Ελληνισμού στην πλατεία Petöfi ο Ελληνισμός της  Βουδαπέστης τίμησε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Με την παρουσία στρατιωτικού αγήματος του Ουγγρικού Στρατού που απέδωσε τις καθιερωμένες   τιμές,  έγινε η κατάθεση στεφάνων: από τον Επιτετραμμένο της πρεσβείας της Ελλάδος στη Βουδαπέστη Ιωάννη Σταματέκο,  τον Μητροπολίτη Αυστρίας Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιο, τον Δήμαρχο του Δήμου Μπελογιάννη Κώστα Παπαλέξη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Βουδαπέστης Γιώργο Τζιτζή, τον εκπρόσωπο της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων 12ου Διαμερίσματος Μάρθα Κέκενυ , τον πρόεδρο  του Διαπολιτιστικού Μακεδονικού Συλλόγου Δημήτρη Λαδά, την πρόεδρο του Ελληνικού-Κυπριακού-Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας κ. Μάρθα Πολιτίδου , τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού Βασίλη Αγγελίδη, τον απόγονο τετάρτης γενεάς της Οικογενείας Λύκα ,Antal Lyka και τον Γραμματέα της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησιαστικής Κοινότητας Βουδαπέστης κ. Βασίλη Σταματόπουλο.

Τέλος ακολούθησε  πανηγυρική δοξολογία   για  την Εθνική μας Επέτειο της   28ης Οκτωβρίου 1940   στο Παρεκκλήσιο της Εξαρχίας  επί της οδού  Vaci 55 .

Μετά το πέρας της Δοξολογίας ο Μητροπολίτης  Αρσένιος, στον χαιρετισμό του ζήτησε από όλους εθνική ομοψυχία και ομόνοια για τις δύσκολες στιγμές που περνάει και πάλι η πατρίδα μας ,που ενωμένοι μπορέσανε και γράψανε οι προγονοί μας το έπος του 1940.

Τέλος ο Επιτετραμμένος Ιωάννης Σταματέκος διάβασε τον χαιρετισμό του Υφυπουργού Εξωτερικών  για τον απόδημο Ελληνισμό Κώστα Τσιάρα  και επί πλέον ζήτησε και αυτός την ενότητα των ελλήνων.  Επίσης  αναφέρθηκε και στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

 

Βουδαπέστη 27.10.2010

Ο Γραμματέας

Βασίλης Σταματόπουλος

 Η Βουδαπέστη τίμησε την Μνήμη του Αυστρίας Μιχαήλ

 Τη μνήμη του μεγάλου αρχιερέα του, μακαριστού Μητροπολίτη Αυστρίας , Εξάρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ, τίμησε το Σαββάτο 27 Οκτωβρίου  ο Ελληνισμός της Βουδαπέστης με πρωτοβουλία του διάδοχου του  Μητροπολίτη Αυστρίας ,Εξάρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιου, πραγματοποιήθηκε   επιμνημόσυνο δέηση μετά το πέρας της Δοξολογίας για την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, στο Παρεκκλήσι   της Εξαρχίας.

Η όλη εκδήλωση έγινε μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα  καθόσον  η μνήμη του αείμνηστου μητροπολίτη Αυστρίας κυρού Μιχαήλ παραμένει ιδιαίτερα έντονη στο εκκλησίασμα της Βουδαπέστης.  Χαρακτηριστικά παραμένουν έντονα στη μνήμη των  Ελλήνων κατοίκων της Βουδαπέστης και του χωριού Μπελογιάννη, του οποίου ήταν και επίτιμος Δημότης,  η ευπρέπειά του,  η προσήλωση του προς τον λόγο του Θεού  και στα ιδανικά της Μητέρα Πατρίδος καθώς επίσης και οι  αγώνες του για τα δίκαια αιτήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουγγαρία.

Στην ομιλία του, ο Μητροπολίτης  Αρσένιος εκθείασε την προσωπικότητα και το τεράστιο έργο του αφοσιωμένου και επίλεκτου ιεράρχη Μητροπολίτη Μιχαήλ, τους αγώνες του για την Δημιουργία της Εξαρχίας στην Ουγγαρία ,την πολύτιμη και καθοριστική προσφορά του στην Εκκλησία , την συμβολή του στο έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την αγάπη του για το ποίμνιο και το συνάνθρωπο του.

Παρέστησαν ο επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας Ιωάννης Σταματέκος, εκ μέρος της οικογένειας του μακαριστού Μιχαήλ η ανιψιά του Μαρία Λεμονή, ο σύμβουλος Τύπου Ιωάννης Βλαχάκης, ο δήμαρχος του Μπελογιάννη Κώστας Παπαλέξης, ο πρόεδρος της Αυτοδιοικήσεως Ελλήνων Βουδαπέστης Γιώργος Τζιτζής, η πρόεδρος τη Εκκλησιαστικής Κοινότητας Ελλήνων Βουδαπέστης Μάρθα Πολιτίδου, ο πρόεδρος του Διαπολιτιστικού Συλλόγου Μακεδονία Δημήτρης Λαδάς,  ο Γραμματέας του Ελληνικού Κυπριακού Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας  Βασίλειος Σταματόπουλος ,ο τέως Δήμαρχος του Μπελογιάννη Κώστας Ριζογιάννης , ο πρόεδρος του  Πολιτιστικού Συλλόγου Ελλήνων Ουγγαρίας  Γιώργος Κουκουμτζής και άλλοι ομογενείς κάτοικοι της Βουδαπέστης και του Μπελογιάννη

Επιμνημόσυνη δέηση για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Αυστρίας Εξάρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ.

Με την συμπλήρωση ενός χρόνου από την Κοίμησή του.

Στις 21 Οκτωβρίου  ημέρα Κυριακή  και ώρα 12.00  μετά την θεία λειτουργία πραγματοποιήθηκε  επιμνημόσυνη δέηση  με την συμπλήρωση  ενός έτους από την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Αυστρίας  Έξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης  Μιχαήλ, στον Ιερό Ναό  Αγίας Τριάδος Βιέννης  προεξάρχοντος του  Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δέρκων  Αποστόλου, εκπροσώπου της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου  Βαρθολομαίου, με την παρουσία του Μητροπολίτη Αυστρίας Εξάρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσενίου, του Μητροπολίτη Γαλλίας  Εμμανουήλ του Μητροπολίτη Ισπανίας     Πολύκαρπου , του Μητροπολίτη Ρόδου  Κύριλλου  και του Μητροπολίτη Αβύρων   Κύριλλου. Επίσης, έδωσαν το παρών η αδελφή  του Μακαριστού Μητροπολίτη,  Ευγενεία  Στάϊκου-Vogerl μαζί με τις κόρες της,  Κατερίνα Μάϊνταν και Μαρία Λεμονή.  Ακόμη,  τίμησαν  με την παρουσία τους εκπρόσωποι άλλων εκκλησιών και δογμάτων Επίσης παρευρέθησαν  εκπρόσωποι της Ελληνικής Διπλωματικής Αποστολής στην Βιέννη ,  τα διοικητικά συμβούλια των ομογενειακών συλλόγων της Βιέννης και πλήθος κόσμου από την Ομογένεια επίσης παρευρέθησαν εκ μέρους της Εκκλησιαστικής  Ορθοδόξου Κοινότητας Βουδαπέστης η πρόεδρος Μάρθα Πολιτίδου και του Ελληνικού-Κυπριακού – Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας ο Γραμματέας Βασίλειος Σταματόπουλος.

Ο Μακαριστός   χειροτονήθηκε διάκονος και Πρεσβύτερος το 1977 και ανέλαβε καθήκοντα  Πρωτοσύγκελου και Ιερατικού Προϊσταμένου της Βιέννης και διευθυντής της ιστορικής Ελληνικής  Εθνικής Σχολής Βιέννης μέχρι της εκλογής του το 1985 σε επίσκοπο Χριστουπόλεως. Τον Νοέμβριο του 1991 εξελέγη  παμψηφεί Μητροπολίτης Αυστρίας , Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης.

Υπήρξε από το 2009-2010 Συνοδικός Πάρεδρος και Μέλος της Συνοδικής Επιτροπής στο Εξωτερικό των Επαρχιών του Οικουμενικού Θρόνου.

Είχε μία μεγάλη καρδιά, συνέπεια, εντιμότητα, αδαμάντινο ήθος, γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα, απλές αλλά βαθυστόχαστες σκέψεις, ευρύτητα πνεύματος, ισορροπημένη σκέψη, διακριτικές αποφάσεις. Χαιρόταν όσο μπορούσε να βοηθά. Ήταν αυτός  που ανάστησε  από το μηδέν την Ουγγρική  Ορθόδοξο Εκκλησία και το μόνο που δεν πρόλαβε να δει ήταν η επιστροφή της ορθοδόξου εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Βουδαπέστη υπό το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο, η οποία ακόμη και σήμερα βρίσκεται υπό το Ρωσικό Πατριαρχείο.

Ο Μακαριστός Μιχαήλ υπήρξε ένας εκ των διαπρεπέστερων Ιεραρχών της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου , είχε αγιοπατερικό φρόνημα για το Άγιο Όρος το οποίο είχε επισκεφθεί πάνω από 100 φορές .

Ήταν ο πρώτος Μητροπολίτης που επισκέφτηκε το χωριό Μπελογιάννη και βλέποντας την έλλειψη Ιερού Ναού, έκτισε  εκκλησία ανταποκρινόμενος στο αίτημα των κατοίκων του χωριού   και όπως πάντα έλεγε όταν κάποτε   λείψουν οι Έλληνες κάτοικοι  η εκκλησία αυτή θα μαρτυρά στις επόμενες γενεές ότι από αυτό  το μέρος  πέρασαν Ορθόδοξοι Έλληνες.

Ήταν αυτός που με την βοήθεια του Μακεδονικού Διαπολιτιστικού Συλλόγου Βουδαπέστης  και της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησιαστικής Κοινότητας, και του Ελληνικού-Κυπριακού- Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας ,  αποκατέστησε με πρωτοβουλία του το Ελληνικό Κοιμητήριο των προγόνων μας  στην Βουδαπέστη του 17ου  και 18ου  αιώνα.

Ήταν ο πρωτεργάτης της Μεγάλης Έκθεσης «Ελληνική Κληρονομιά. Η Ελληνική Ορθόδοξος Διασπορά στην Ουγγαρία 17ος-19ος Αιώνας» και η οποία ήταν υπό την Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαθολομαίου. Πάντα  όλα του τα  έργα  θα φωτίζουν τον Ελληνισμό  της Αυστρίας και της Ουγγαρίας. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την επισκοπική πορεία του που είχε  ο Μακαριστός Μιχαήλ. Αγάπησε θερμά το ποίμνιό του, και τον αγάπησε και εκείνο εγκάρδια. Αγαπούσε τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, το Άγιο Όρος, την Ελλάδα  την Αυστρία και με ιδιαίτερη και ξεχωριστή αγάπη την Ουγγαρία.

«Αιωνία η Μνήμη, Κύριε, του δούλου Σου Μιχαήλ Αρχιερέως».

Βουδαπέστη

Ο Γραμματέας

Βασίλειος Σταματόπουλος


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ