Μετά από διακοπή 65 ημερών, λόγω κορωνοϊού, αρχίζει και πάλι το γερμανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Ωστόσο οι αγώνες γίνονται χωρίς φιλάθλους και με πρωτόκολλα υγιεινής που μάλλον ξενίζουν τους ποδοσφαιρόφιλους.Για τους ποδοσφαιριστές είναι άχαρο να αγωνίζονται σε άδεια γήπεδα, αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση. «Πρέπει να αποδεχθούμε την κατάσταση όπως είναι», λέει ο Όλιβερ Καν, θρυλικός τερματοφύλακας της Μπάγερν Μονάχου και σήμερα ανερχόμενο στέλεχος στη διοίκηση της ομάδας. Μιλώντας στο κανάλι YouTube των Βαυαρών, προειδοποιεί ότι «μία οριστική διακοπή της σεζόν, όπως στη Γαλλία, θα ήταν καταστροφική». Φυσικά η επανέναρξη του πρωταθλήματος μετά από διακοπή δύο μηνών είναι και μία αγωνιστική πρόκληση. «Θα χρειαστούμε προφανώς δυο-τρία παιχνίδια για να ξαναβρούμε τη φόρμα μας», τονίζει ο Όλιβερ Καν. Όλα τα παιχνίδια της Μπούντεσλιγκα μεταδίδονται ζωντανά μόνο από το συνδρομητικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky Sport. Στο παρελθόν οι τηλεοπτικές μεταδόσεις του Σαββατοκύριακου ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για συνωστισμό στις γερμανικές μπυραρίες. Είναι δυνατόν να γίνει το ίδιο σε εποχές πανδημίας; Ο χρόνος θα δείξει.

Πάντως το αγωνιστικό ενδιαφέρον είναι εξασφαλισμένο, καθώς η δεύτερη της βαθμολογίας Μπορούσια Ντόρτμουντ υποδέχεται με πολλές απουσίες τη Σάλκε στο ντέρμπυ της Βεστφαλίας, ενώ την Κυριακή η πρωτοπόρος Μπάγερν Μονάχου δοκιμάζεται εκτός έδρας απέναντι στη μαχητική Ουνιόν Βερολίνου. Κάποιες φορές στο παρελθόν η Μπάγερν φαινόταν να αποσυντονίζεται από μεγάλες διακοπές του πρωταθλήματος ή περιόδους χαλάρωσης. Όμως η τελευταία διακοπή λογω κορωνοϊού μάλλον καλό της κάνει, καθώς τόσο ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, το επιθετικό ατού των Βαυαρών, όσο και ο αμυντικός Ίβαν Πέρισιτς, είχαν άνεση χρόνου για να ξεπεράσουν πρόσφατους τραυματισμούς. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνάντηση Μπάγερ Λεβερκούζεν – Βέρντερ Βρέμης την Κυριακή, με τις «Ασπιρίνες» να διεκδικούν το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ και την άλλοτε κραταιά Βέρντερ να αγωνίζεται για να ξεφύγει από τη ζώνη του υποβιβασμού.

«Απαγορεύεται το πτύειν»

Οι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού επιβάλλουν νέους κανόνες συμπεριφοράς, οι οποίοι μάλλον θα ξαφνιάσουν τους παραδοσιακούς ποδοσφαιρόφιλους. Για παράδειγμα, όταν μπαίνει γκολ οι παίκτες δεν μπορούν πλέον να αγκαλιάζονται πανηγυρίζοντας, επιτρέπεται μόνο ο χαρακτηριστικός χαιρετισμός με τον αγκώνα. Στον πάγκο το προπονητικό τιμ, το τεχνικό επιτελείο και όλοι οι αναπληρωματικοί παίκτες είναι υποχρεωμένοι να φορούν διαρκώς μάσκα. Όταν όμως ο προπονητής θέλει να φωνάξει στους παίκτες ή να τους δώσει οδηγίες, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση να βγάλει τη μάσκα. «Θα φωνάζω από την αρχή μέχρι το τέλος του παιχνιδιού», προειδοποιεί ο προπονητής της Μπάγερ Λεβερκούζεν Πέτερ Μπος.

Για λόγους υγιεινής απαγορεύεται πλέον μία ακόμη παραδοσιακή, αλλά και κακόγουστη, για πολλούς, τελετουργία του αθλήματος: το …φτύσιμο στο χορτάρι. Ακόμη και στα «σαλόνια» του Τσάμπιονς Λιγκ πολλοί τιμούν το έθιμο, είτε για εκτόνωση, είτε ως εκδήλωση αγωνιστικού φρονήματος, είτε και για γούρι. Τα νέα πρωτόκολλα ασφαλείας βάζουν τέλος σε όλα αυτά. Δεν διευκρινίζεται πάντως αν η παράβαση του κανονισμού τιμωρείται με αποβολή, όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια με το «πτύειν» που έχει ως στόχο αντίπαλο παίκτη.

Μία ομάδα χωρίς μασκότ

Τα νέα περιοριστικά μέτρα αφήνουν εκτός γηπέδου ακόμη και τον Hennes. Πρόκειται για το συμπαθέστατο κριάρι-μασκότ της Κολωνίας, που συνοδεύει την ομάδα σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι. Οι οπαδοί της Κολωνίας λατρεύουν τον Hennes και του αποδίδουν βασιλικές τιμές. Ωστόσο, στο κρίσιμο παιχνίδι της Κυριακής απέναντι στη Μάιντς, ο Hennes ο Δωδέκατος δεν θα καθίσει στον θρόνο του, καθώς είναι υποχρεωμένος να συμμορφωθεί με τους νέους κανονισμούς υγιεινής. Είναι η πρώτη απουσία από το 2008, όταν ο Hennes ο Έβδομος είχε τεθεί εκτός μάχης λόγω αρθρίτιδας, κατά διαβολική σύμπτωση και πάλι σε αγώνα απέναντι στη Μάιντς. Το πιθανότερο είναι ότι, όπως είχε γίνει και το 2008, το αυθεντικό κριάρι της Κολωνίας θα αντικατασταθεί με ένα χάρτινο ομοίωμά του.

Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ