Στρασβούργο: Του συνεργάτη μας δημοσιογράφου Βαγγέλη Πάλλα.

Καθώς η κυπριακή Προεδρία της ΕΕ φτάνει στο τέλος της, η Ιρλανδία είναι η χώρα που θα τη διαδεχθεί από την 1η Ιανουαρίου και για τους επόμενους έξι μήνες.

Βασική προτεραιότητα για το Δουβλίνο είναι να επαναφέρει την Ευρωπαϊκή Οικονομία σε υγιή τροχιά με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της ανάπτυξης να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.

Ο Ιρλανδός Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Έιμον Γκίλμορ εξήγησε στο euronews γιατί η έναρξη συζητήσεων σχετικά με μία συμφωνία για την απελευθέρωση του εμπορίου ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη αυτού του στόχου.

“Σαφώς, εάν αξιοποιηθεί συνδυαστικά η δυναμική των δύο οικονομιών πέρα από τον Ατλαντικό, δηλαδή η μαζική ευρωπαϊκή οικονομία των 500 εκατομμυρίων ανθρώπων και η τεράστια οικονομία των ΗΠΑ, μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης και στις δύο οικονομίες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας αλλά και να προκύψει μεγαλύτερη ευημερία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες” είπε χαρακτηριστικά.

Τη στιγμή που η Ευρώπη παραμένει βυθισμένη στην κρίση της και οι πολιτικοί στις ΗΠΑ διασταυρώνουν τα ξίφη τους διαφωνώντας στον τρόπο με τον οποίο θα λύσουν το πρόβλημα της τεράστιας συσσώρευσης χρέους, μία συμφωνία για ελεύθερο εμπόριο θεωρείται κλειδί για την αύξηση των εξαγωγών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Το αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο εκτιμά ότι έτσι θα προστεθούν πάνω από 130 δισεκατομμύρια ευρώ και στις δύο οικονομίες μέσα σε πέντε χρόνια.

Οι προκλήσεις όμως, που έχει να αντιμετωπίσει η Ιρλανδία κατά τη διάρκεια της έβδομης κατά σειρά Προεδρίας που αναλαμβάνει επεκτείνονται και σε άλλους τομείς.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η συμφωνία επί του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με την τραπεζική ένωση στο επίκεντρο αλλά και μία συμφωνία για το τραπεζικό χρέος.

Και αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταφέρουν να συμφωνήσουν στις αρχές του νέου έτους σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ευρώπης των 27, η Ιρλανδία θα αναλάβει το δύσκολο έργο να τον περάσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


 

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ «ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ»

Για την κυβέρνηση της Ιρλανδίας είναι ένα κρίσιμο στοίχημα: πρέπει να αφαιρέσει ακόμα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την οικονομία, με αύξηση φορολογίας και μείωση κοινωνικού κράτους, χωρίς να “πειράξει” την ανάκαμψη της χώρας.

“Στόχος μας είναι να στείλουμε την τρόικα σπίτι της” είπε, σήμερα, στο κοινοβούλιο, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Enda Kenny, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2013.

Η Ιρλανδία είναι από τα ελάχιστα μέλη της Ευρωζώνης, που καταφέρνει να διατηρήσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ωστόσο, σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η αύξηση της φορολογίας και η επιβολή τέλους ακίνητης περιουσίας.

Η Ιρλανδία μπορεί να αισιοδοξεί για τρεις λόγους: το κόστος δανεισμού της έχει μειωθεί σημαντικά. Ο τομέας των υπηρεσιών, στυλοβάτης της ιρλανδικής οικονομίας, σημειώνει αύξηση- ρεκόρ. Και η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο ποσοστό τους τελευταίους 17 μήνες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ