Την Παρασκευή 18 Ιουνίου στις 18:00 η Θειοτάτη Παναγιότης Του, ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε στο Φανάρι την επίσκεψη του Βουλευτή της Κρατικής Δούμα, Συντονιστή της Ε΄ Περιφέρειας του ΣΑΕ και Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας κ. Ιβάν Σαββίδη.

Ο κ. Ιβάν Σαββίδης εξέφρασε την απέραντη χαρά του, αλλά και χιλιάδων Ελλήνων Ποντίων για την πραγματοποίηση για πρώτη φορά μετά από 88 έτη Θείας Λειτουργίας στη Μονή της Παναγίας Σουμελά. «Όταν τον Δεκέμβριο σας επισκέφθηκα πίστευα ότι θα τα καταφέρουμε, η Ευλογία σας όμως μας έδωσε τη δύναμη να συνεχίσουμε», είπε σχετικά.

Η Α.Θ.Π. Του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, εξέφρασε την ιδιαίτερή χαρά του για το γεγονός, επισημαίνοντας ότι η τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά έχει χαρακτήρα καθαρά προσκυνηματικό και δεν έχουν θέση πολιτικές και άλλες κοσμικές εκδηλώσεις. Ο κ. Ιβάν Σαββίδης συμφωνώντας απόλυτα, εξέφρασε την ανησυχία του για προσπάθεια εκμετάλλευσης από ορισμένους κύκλους και τόνισε την ανάγκη να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι.

Αργότερα σε ολιγόλεπτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κ. Ιβάν Σαββίδης εξήρε το ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο για εμάς τους Έλληνες στη Ρωσία είναι η δική Σας θέση και υπόσταση. Οι παππούδες μας, πάντα μας έλεγαν να προσευχόμαστε για το Πατριαρχείο και μέσα σ’ αυτή την παράδοση ζούμε την Ορθοδοξία».Σχετικά με την τέλεση Θείας Λειτουργίας ανέφερε:

«Αδιαμφισβήτητα η τέλεση για πρώτη φορά από ιδρύσεώς της Μονής από τον 4ο Αιώνα, Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας αποτελεί κορυφαίο γεγονός, μια εξ ολοκλήρου καινούρια σελίδα στην ιστορία του λαού μας. Είναι το πέρασμα σε μια νέα εποχή, εποχή πολιτιστικών – ανθρωπιστικών αξιών. Είναι η μετάβαση από την αλόγιστη βία και την απομόνωση, στο σεβασμό των παραδόσεων, στην προσαρμογή και στον ανοιχτό διάλογο.»

Ο κ. Ιβάν Σαββίδης έθεσε τις δυνάμεις του στη διάθεση της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, εκφράζοντας τη διάθεση του να συμβάλλει σε όποιο τομέα αυτό απαιτηθεί.

Πηγή: Γραφείο Συντονιστή Ε΄ Περιφέρειας του ΣΑΕ (23.06.2010)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ