ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 4 Ιουλίου 2010. Η Ομάδα των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βάζει στόχο τη δημιουργία ειδικών ευρωπαϊκών πολιτικών για τα νησιά με πρωτοβουλία του Κρίτωνα Αρσένη.

Με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη και της Ισπανίδας ευρωβουλευτή Τερέζα Ριέρα, η Ομάδα των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οργάνωσε την πρώτη Κοινοβουλευτική Ακρόαση για την ανάγκη δημιουργίας ειδικών πολιτικών για τα νησιά στην Ευρώπη. Στην Κοινοβουλευτική Ακρόαση μίλησε ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς, η πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ Μερσέντες Μπρέσο, ο πρόεδρος των Βαλεαρίδων Νήσων Φρανσέσκ Αντίθ, ο Αναπλητωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ πρέσβης Λεωνίδας Ροκανάς, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας Στυλιανή Αλεξοπούλου, το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειών Πάτρικ Σαλέζ, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του προγράμματος Euroislands Ιωάννης Σπιλανης και εκπρόσωποι των πανευρωπαϊκών νησιωτικών δικτύων. Μετά την ολοκλήρωση της Κοινοβουλευτικής Ακρόασης ο Κρίτων Αρσένης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Παρά τις ειδικές συνθήκες και ανάγκες των νησιών, δεν έχει υπάρξει έως σήμερα η απαιτούμενη εξειδίκευση των ευρωπαϊκών πολιτικών. Αντίθετα οι αποφάσεις που λαμβάνονται για την ευρωπαϊκή γεωργία, τις μεταφορές, την ενέργεια, το περιβάλλον, την καινοτομία, εφαρμόζονται ομοιόμορφα στα μικρά νησιά και στις μεγάλες ηπειρωτικές περιοχές, στην Κίμωλο και στην Κοιλάδα του Ρήνου. Από σήμερα, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι Σοσιαλιστές, έχουμε ως στόχο την κατοχύρωση της έννοιας της νησιωτικότητας στην ΕΕ και την εξειδίκευση των ευρωπαϊκων πολιτικών αναφορικά με τα νησιά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ