Γράφει ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας.

Ο δήμος Χερσονήσου και ολόκληρη η Κρήτη είναι απόλυτα ασφαλής προορισμός, τόνισε – σε συνέντευξη που έδωσε στο BBC – ο δήμαρχος Χερσονήσου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων, που ενισχύουν την ασφάλεια των επισκεπτών, αλλά και των κατοίκων της περιοχής.
Ο κ. Δοξαστάκης -στο δήμο του οποίου βρίσκονται και τα Μάλια- τόνισε ότι η δημοτική αρχή, σε συνεργασία με την Πολιτεία, την Αστυνομία, το Βρετανικό Προξενείο, ακόμη και την Scotland Yard, έχει προβεί σε σειρά μέτρων, που ενισχύουν την ασφάλεια των επισκεπτών, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, με σκοπό να αποτρέπονται ακραίες και βίαιες συμπεριφορές, κυρίως, νεαρών τουριστών.
Τόνισε επίσης ότι η Δημοτική Αρχή αλλά και η τοπική κοινωνία ενώ καλωσορίζουν όλους τους επισκέπτες του δήμου, καταδικάζουν απερίφραστα τις ακραίες και επικίνδυνες συμπεριφορές νεαρών τουριστών, οι οποίες σχετίζονται με την ανεξέλεγκτη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και τη χρήση τρίτροχων και τετράτροχων οχημάτων (γουρούνες) σε κατάσταση μέθης δημιουργώντας ατυχήματα και διακινδυνεύοντας τη δημόσια ασφάλεια.
Ο κ. Δοξαστάκης υπογράμμισε ότι υπάρχουν επαγγελματίες του τουρισμού στο εξωτερικό, οι οποίοι εξωθούν κυριολεκτικά τους νέους σε παρόμοιες συμπεριφορές προβάλλοντας τις επικίνδυνες αυτές δραστηριότητες στα πακέτα διακοπών, ούτως ώστε οι νέοι τουρίστες να θεωρούν ότι στα Μάλια δεν υπάρχουν όρια και φραγμοί, όπως στις χώρες τους. Αυτές οι απαράδεκτες πρακτικές πρέπει να σταματήσουν, σημείωσε, και προς αυτήν την κατεύθυνση καταβάλει όλες τις προσπάθειες και τον σχεδιασμό της η Δημοτική Αρχή.
Ο δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης παραχώρησε τη συνέντευξη στον δημοσιογράφο κ. Jeremy Stern, ο οποίος εργάζεται στο BBC και βρισκόταν στην Κρήτη για να πραγματοποιήσει ρεπορτάζ για τον τουρισμό στα Μάλια με αφορμή τη δίκη που έγινε στο Ηράκλειο (υπόθεση βρετανού Robert Hughes, ο οποίος φέρεται να ξυλοκοπήθηκε από έξι βρετανούς τουρίστες στα Μάλια, τον Ιούνιο του 2008).

ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Ένα σημαντικό ντοκουμέντο της νεώτερης ιστορίας της Κρητικής Εκκλησίας βρίσκεται πλέον στα αρχεία της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ). Πρόκειται για τον χειρόγραφο Επίσημο Κώδικα της Ιεράς Μητροπόλεως Κρήτης κατά τα μέσα του 19ου αιώνα, που πρόσφατα δωρίθηκε στην ΕΚΙΜ.
Ο Κώδικας αποτελείται από 70 αριθμημένες σελίδες και περιλαμβάνει περισσότερα από 40 έγγραφα που καλύπτουν την περίοδο 1831-1870. Μεταξύ αυτών, πράξεις εκλογείς αρχιερέων, αλληλογραφία μεταξύ Κρητικής Εκκλησίας και Πατριαρχείου Κων/λεως, διοριστήρια έγγραφα ιερέων και πρακτικά συνεδριάσεων.
Ο Κώδικας είχε παρουσιαστεί στο Γ΄ Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο (Ρέθυμνο 1971) από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Θεόδωρο Τζεδάκη, του οποίου χειρόγραφες σημειώσεις και παραπομπές εντοπίζονται σε διάφορες σελίδες του.
Επιπλέον τις μέρες αυτές, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης έγινε αποδέκτης μιας ακόμη αξιόλογης δωρεάς τεσσάρων πρωτότυπων χαρτών εποχής που απεικονίζουν την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκάνιων κατά τους 18ο και 19ο αιώνες καθώς και ένα φύλλο της γαλλικής εφημερίδας Le Petit Journal με ημερομηνία 26 Ιουλίου 1896.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ