Δηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Σήμερα, το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού στερείται την πρόσβαση σε βασικές συνθήκες υγιεινής, ενώ περίπου 900 εκατομμύρια, δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Πηγή ζωής για τον άνθρωπο αλλά και για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς, το νερό βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη, με τη διαθέσιμη ποσότητα του πόσιμου νερού να μειώνεται συνεχώς και την ποιότητα του να υποβαθμίζεται επικίνδυνα. Αναπτυσσόμενες χώρες, μαστίζονται από λειψυδρία, αδυνατώντας να καλύψουν βασικές καθημερινές ανάγκες σε νερό, ενώ με τα υδατικά τους αποθέματα να είναι σε οριακή κατάσταση, οι λαοί σε 18 χώρες της Αφρικής και της Ασίας απειλούνται άμεσα. Οι συνθήκες διαβίωσης στις περιοχές αυτές είναι το λιγότερο τραγικές. Οι γυναίκες αναγκάζονται να διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να προμηθευτούν νερό. Ο απολογισμός για την ανθρωπότητα είναι σοκαριστικός. Τα μολυσμένα νερά σκοτώνουν ετησίως 10πλάσιο αριθμό ανθρώπων από αυτούς που σκοτώνονται στους πολέμους κάθε χρόνο. Αναπόφευκτα, τα παιδιά δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα, με το 1/5 των παιδιών του κόσμου, περίπου 400 εκατομμύρια, να μην έχει πρόσβαση έστω και σε ελάχιστες ποσότητες πόσιμου νερού. Καθημερινά πεθαίνουν 6000 παιδιά από έλλειψη νερού που σημαίνει ότι ανά 15 δευτερόλεπτα, ένα παιδί πεθαίνει στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στις χώρες αυτές, η έλλειψη νερού διαιωνίζει μια ανθρωπιστική κρίση, σιωπηλή για τους πολίτες του αναπτυγμένου κόσμου.

Η έλλειψη νερού δεν είναι πρόβλημα μόνο κάποιων χωρών της Αφρικής και της Ασίας, μας αφορά όλους. Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050 και τη ζήτηση του νερού να αυξάνεται κατά 64 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, η πρόσβαση σε πόσιμο νερό θα αναχθεί σε μείζον γεωπολιτικό θέμα. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί και με την κλιματική αλλαγή καθώς οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας και τα φαινόμενα ερημοποίησης θα εξαναγκάσουν μεγάλες ομάδες πληθυσμών να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές. Επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν ότι 300 σημεία νερού (διακρατικές υδρολογικές λεκάνες) σε όλο τον πλανήτη μπορεί να αποτελέσουν πεδία συγκρούσεων και αιτία διαμάχης μεταξύ γειτονικών χωρών για το νερό.

Η σημερινή μέρα μας υπενθυμίζει πως η πρόσβαση σε πόσιμο νερό και βασικές συνθήκες υγιεινής, ιδιαίτερα στις λιγότερο ανεπτυγμένες και απομακρυσμένες περιοχές, αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων του ΟΗΕ, την επισιτιστική ασφάλεια, τη βελτίωση της παιδικής υγείας και την αειφόρο ανάπτυξη και θα πρέπει να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα στην αναπτυξιακή βοήθεια της ΕΕ και της παγκόσμιας κοινότητας. Μόνο για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να διπλασιαστεί ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση σε νερό ετησίως, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της χιλιετίας μέχρι το 2015.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η πρόσβαση σε πόσιμο νερό και βασικές συνθήκες υγιεινής είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, άρρηκτα συνδεδεμένο με το δικαίωμα της διατήρησης του υψηλότερου επιπέδου φυσικής και πνευματικής υγείας, ώστε οι λαοί να ζουν με αξιοπρέπεια.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ