Άρθρο για την ηλεκτρονική έκδοση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ από τον Χρήστο Σταϊκούρα Υποψ. Βουλευτή Φθιώτιδας Ν.Δ. – Αναπλ. Τομεάρχη Οικονομικών Επίκ. Καθηγητή  Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ΝΔ εργάστηκε και εργάζεται με ευθύνη, εντός και εκτός χώρας, ώστε η χώρα να σταθεροποιήσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Στο πλαίσιο αυτό έχει καταρτίσει στρατηγικό σχέδιο με στόχο την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Με έμφαση στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στη λήψη μέτρων για την ανάταξη της οικονομίας, στην επίτευξη της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΝΔ έχει παρουσιάσει 18 μέτρα για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Μέτρα που αποτελούν τη βάση για να υπάρξει μια σταθερή, αποτελεσματική και ευαίσθητη Κυβέρνηση. Μέτρα ρεαλιστικά, κοστολογημένα, διαπραγματεύσιμα. Μέτρα όπως είναι:

1ον. Η αποκατάσταση των ακραίων αδικιών που δημιουργήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια. Και ειδικότερα αναφερόμαστε στις πολύ χαμηλές συντάξεις, στα πολυτεκνικά επιδόματα, στην εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων, στα ειδικά μισθολόγια αστυνομικών. Η αποκατάσταση αυτή θα προέλθει από συγκεκριμένα δημοσιονομικά ισοδύναμα που έχουμε καταθέσει.

2ον. Η επέκταση του επιδόματος ανεργίας στα δύο χρόνια.

3ον. Η χορήγηση εκτάκτου επιδόματος ανεργίας και σε αυτοαπασχολούμενους ή καταστηματάρχες.

4ον. Η ρύθμιση των φορολογικών επιβαρύνσεων, ορίζοντας πλαφόν στις φορολογικές επιβαρύνσεις στο 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος.

5ον. Το πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα και η επαναφορά της μετενέργειας στα προηγούμενα χρονικά όρια.

6ον. Η σταδιακή άνοδος, μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση των εσόδων, του αφορολόγητου ορίου στις 8.000 ευρώ για την επόμενη χρονιά και στις 10.000 χιλιάδες ευρώ για τη μεθεπόμενη.

7ον. Η αντικατάσταση του περιβόητου χαρατσιού από νέο διευρυμένο ΕΤΑΚ, πιο δίκαιο, πιο αναπτυξιακό και υποφερτό για όλους.

8ον. Η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών.

9ον. Η επέκταση της δημοσιονομικής προσαρμογής στα τέσσερα χρόνια.

10ον. Η επαναφορά της πρότασης της ΝΔ για την εργασιακή εφεδρεία.

Έχουμε καταθέσει και μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς διαπραγμάτευση. Όπως είναι:

1ον. Η ρύθμιση του τρόπου αποπληρωμής των χρεών των νοικοκυριών σε τράπεζες.

2ον. Η αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον Τειρεσία, για όσους γράφτηκαν την τελευταία διετία.

3ον. Η παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

4ον. Ο συμψηφισμός οφειλών από και προς το Δημόσιο.

5ον. Η νομική αποδέσμευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

6ον. Η προώθηση αποκρατικοποιήσεων.

7ον. Η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη.

8ον. Η επίσπευση της ανακήρυξης ΑΟΖ.

Όμως, τη στιγμή που η ΝΔ καταθέτει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, μέσα στο ευρώ, εμφανίζονται συνιστώσες της Αριστεράς να δημαγωγούν ανέξοδα με ανερμάτιστες θέσεις, με ανεφάρμοστες και αντικρουόμενες υποσχέσεις, με ακοστολόγητες προτάσεις. Να παρουσιάζουν θέσεις που μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω – στη γιγάντωση του κράτους – και μας οδηγούν εκτός ευρώ. Η ακύρωση του Μνημονίου, η καταγγελία όρων του και η αναστολή πληρωμής τόκων θα οδηγήσει στην παύση της χρηματοδότησης της χώρας. Χρηματοδότηση που είναι αναγκαία, μεταξύ άλλων, για να καλυφθούν τα ελλείμματα, να αποπληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους προς τους ιδιώτες, να πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Συνεπώς, χωρίς αυτή τη στήριξη η χώρα θα αναγκαστεί να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα. Και τότε και οι θυσίες των πολιτών θα πάνε χαμένες και το κόστος για την ελληνική κοινωνία θα είναι δυσβάσταχτο.

 

Οι Έλληνες δεν θέλουν να γυρίσουν πίσω. Δεν θέλουν να επιστρέψουν σε καταστάσεις παρόμοιες με αυτές της δεκαετίας του 1980 που ευθύνονται για τη δημιουργία των «υποκείμενων νοσημάτων» της οικονομίας μας. Δεν θέλουν να συμπορευθούν με όλους αυτούς που τώρα φαίνεται να συστρατεύονται σ’ αυτή την οπισθοδρόμηση, υπό την ομπρέλα ενός άλλου κόμματος. Οι Έλληνες πολίτες θέλουν να παλέψουν και να αγωνιστούν για ένα καλύτερο μέλλον, μέσα στην Ευρώπη. Η ΝΔ, κομματική έκφραση της ευρύτερης κεντροδεξιάς παράταξης από το 1974, διαχρονικά ανταποκρίθηκε θετικά στο ρόλο που κάθε φορά της ανατέθηκε από τους πολίτες. Σήμερα, στο κάλεσμα των δύσκολων καιρών, συνιστά εγγύηση και δύναμη σταθερότητας για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας. Μπαίνουμε στον αγώνα για να πετύχουμε την ανασυγκρότηση της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη, προχωρώντας υπεύθυνα και αποφασιστικά.

 

*Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός (Κατεύθυνση Παραγωγής) του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Master στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Μ.Β.Α.) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Imperial College). Διδάκτωρ στη Χρηματοοικονομική και Τραπεζική του Πανεπιστημίου Σίτυ του Λονδίνου (City University).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ