Με άρωμα ευρωπαϊκής πνοής πραγματοποιήθηκε χθες, στην αίθουσα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ημερίδα με θέμα: «Οι μειονότητες στα Βαλκάνια, εν όψει της Ευρωπαϊκής προοπτικής των Κρατών». Οι υπεύθυνοι της νεολαίας του Κ.Ε.Α.Δ, Άρης Κατσαλίδας και Θανάσης Δαλιάνης, σε συνεργασία με τους Νέους Ευρωπαίους Φεντεραλιστές και την InetCosmos έδωσαν το στίγμα ότι οι πολλά υποσχόμενοι νέοι μας μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων προβάλλοντας θέματα που αφορούν την κοινότητά μας.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν μέλη του προεδρείου του Κ.Ε.Α.Δ από τον ελλαδικό χώρο, εκπρόσωποι βορειοηπειρωτικών συλλόγων, καθώς και απλός κόσμος.

Χαιρέτησε εκ μέρους της νεολαίας Κ.Ε.Α.Δ ο κ. Άρης Κατσαλίδας, εκ μέρους των Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών ο κ. Θανάσης Δαλιάνης και εκ μέρους της InetCosmos ο κ. Λυκούργος Καντζάκος.

Ο πετυχημένος δημοσιογράφος και συντονιστής, Μάκης Γιομπαζολιάς, τόνισε ότι τα ζητήματα των δικαιωμάτων της Ε.Ε. Μειονότητας στην Αλβανία είναι ζητήματα που έχουν ταλαιπωρήσει τα μέλη της και παράλληλα τις σχέσεις της με τη γείτονα χώρα.

Πολύ καλός γνώστης των εσωτερικών θεμάτων της Ε.Ε. Μειονότητας και βαθυστόχαστος ήταν ο, ένας εκ των εισηγητών, Τάσος Ιωαννίδης.

Ο έγκριτος συγγραφέας και καθηγητής νομικής, Σταμάτης Γεωργούλης, ανέπτυξε την εισήγησή του πάνω σε τρεις βασικούς άξονες: τον ιστορικό, τον θεσμικό και τον κοινωνικοπολιτικό, τονίζοντας ότι η Αλβανία υποχρεούται να συμμορφωθεί με τα διεθνή κεκτημένα που έχει υπογράψει.

Πολλά θέματα άγγιξε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Κ.Ε.Α.Δ Ευάγγελος Ντούλες. Αναφέρθηκε στις θεσμικές δομές του κόμματος που δημιουργήθηκαν μετά από αρκετά χρόνια λειτουργίας του. Προέβη σε μία χρονική σύγκριση αντιμετώπισης των θεμάτων μας από την αλβανική πολιτεία, διάφορους φορείς και διεθνείς επιτροπές. Καταλήγοντας στο σήμερα ο κ. Ντούλες δήλωσε ότι το ενδιαφέρον των ισχυρών χωρών πότε είναι δυνατό και πότε εξασθενεί, αλλά ο βασικότερος στόχος μας είναι η δική μας σταθερότητα στα ζητήματά μας για την επιδίωξή τους. Τόνισε επίσης ότι η Αλβανία δεν εφαρμόζει καμία από τις διατάξεις της Σύμβασης Πλαισίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης και δομών που θα καθιστούσαν ενεργείς τις διεθνείς συμβάσεις.

Αναφέρθηκε στις προηγούμενες εκλογές του Ιουνίου του 2009, λέγοντας ότι μέχρι τότε ποτέ δεν συνεργάστηκε επίσημα με κανένα αλβανικό κόμμα. Αυτό έγινε μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου με σκοπό να υπάρξει πολιτική διαβίωση της Ε.Ε. Μειονότητας στην αλβανική βουλή, αφού η ανεξάρτητη κάθοδος δεν θα είχε καμία τύχη.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος δήλωσε ότι μετά από άποψη της Ομόνοιας και του Κ.Ε.Α.Δ οι Βορειοηπειρώτες θα ήταν σωστό να συμμετάσχουν στα ελλαδικά κόμματα για να έχουν ενεργό ρόλο και λόγο, χωρίς όμως αυτό να το μεταφέρουν εκτός των συνόρων, διότι στα πάτρια εδάφη προέχει το εθνικό συμφέρον και όχι το κομματικό. Πρέπει να έχουμε αποφασιστικότητα και επίγνωση, τόνισε ο πρόεδρος.

Ενδιαφέρουσες απόψεις ανέπτυξαν και οι Νίκος Ανδρουλάκης, Αλέξανδρος Θεοδωράκος και Γιώργος Στασινός.

Εν κατακλείδι, η πρώτη συνδιοργάνωση ημερίδας από τη νεολαία του κόμματος ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των καιρών.

Η Εκπρόσωπος Τύπου του Κ.Ε.Α.Δ στην Αθήνα

Ηλέκτρα Κίκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ