Μεταξύ του Ελληνικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Οργανικών και Εκτυπωμένων  Ηλεκτρονικών HOPE-A,   και του cluster της Σαξωνίας Organic Electronic Saxony.LOGOTHETIDIS

Υπογράφηκε η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Οργανικών και Εκτυπωμένων  Ηλεκτρονικών HOPE-A,  στον οποίο συμμετέχουν 22 μέχρι σήμερα φορείς και επιχειρήσεις και του cluster της Σαξωνίας Organic Electronic Saxony.
Η συμφωνία έγινε στο πλαίσιο της επιστημονικής –επιχειρηματικής συνάντησης  που πραγματοποιεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος RΟeMak (Reinforce Organic Electronics Research Potential in Kentriki Makedonia), συντονιστής του οποίου, είναι το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ.
Στη διάρκεια της ημερίδας που έγινε στη Θεσσαλονίκη,  ο Δρ L Janssen από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ, υπεύθυνος για τον τομέα της καινοτομίας εξήγησε αναλυτικά τις προτεραιότητες της Ευρώπης στον τομέα της καινοτομίας και στο πλαίσιο του HORIZON 2020. Με βάση την κατεύθυνση αυτή , προωθούνται δράσεις καινοτομίας και τεχνολογίας σε περιφερειακό επίπεδο της Ευρώπης, ανεξάρτητα από τον βαθμό ανάπτυξης της κάθε περιοχής, ενώ η χρηματοδότησή τους θα φτάσει συνολικά τα 400 δις ευρώ.
Η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Τζελίνα Μακραντωνάκη εξήγησε ότι έχει συσταθεί ειδική επιτροπή, η οποία μέχρι τον Ιανουάριο του 2014 θ αποφασίσει για τις προτεραιότητες που θα δωθούν σε επίπεδο περιφέρειας στο πλαίσιο της «έξυπνης εξειδίκευσης», συμπληρώνοντας ότι ο τομέας των οργανικών ηλεκτρονικών έχει ήδη ισχυρή παρουσία.
Αξίζει μάλιστα να καταγραφεί ότι από μέσα σε ένα χρόνο δύο νέες εταιρείες προϊόντων καινοτομίας οργανικών ηλεκτρονικών έχουν συσταθεί με έδρα τη Θεσσαλονίκη δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
Ανάλογες θέσεις εργασίας , σταδιακά περισσότερες από 100 αναμένεται να δημιουργηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα από τις  τρεις πιλοτικές γραμμές παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών (R2R Printing Pilot Line, Gas Transport Pilot Line και S2S Pilot Line) και πάλι στη Θεσσαλονίκη μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ROleMak και SMARTRONICS.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ καθηγητής Σ Λογοθετίδης(φωτό) αναφέρθηκε στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη σε όλο τον κόσμο αγορά των οργανικών ηλεκτρονικών που αναμένεται να κάνει τζίρο 80 δις δολλαρίων μέχρι το 2023. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο σ αυτό τον κλάδο το τελευταίο διάστημα έχουν συσταθεί στην Ανατολική Ασία 825 οργανισμοί και εταιρείες , στις ΗΠΑ 975 και στην Ευρωπαϊκή Ένωση 1050.
Στη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Ηλέκτρα Παλλάς αναλύθηκαν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρονται για τη στήριξη των καινοτόμων επιχειρήσεων , ενώ οι ερευνητές και επιχειρηματίες συζήτησαν  τις προοπτικές και τις δυνατότητες που προσφέρει ο ολοένα αναπτυσσόμενος κλάδος των οργανικών ηλεκτρονικών.
Στην εκδήλωση συμμετείχε η Αντιπρύτανης του ΑΠΘ Σ. Α Κουϊδου-Ανδρέου, η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Τ Μακραντωνάκη, ο Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ,ενώ παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ Μπόλαρης , ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Κώστας Κατσάμπελος και  ο Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου καθηγητής Νικόλαος Μουσιόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ