Στις 26-27-28 Ιουλίου η καρδιά των Απανταχού Θεσσαλών χτυπάει στο Δήμο Πύλης. Συνδιοργανωτές φέτος ο Δήμος Πύλης και η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» και για πρώτη φορά υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Μετά το επιτυχημένο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πέρυσι τέτοια εποχή στο Δήμο Βόλου η σκυτάλη δόθηκε στο Δήμο Πύλης τηρώντας την υπόσχεση για διατήρηση στέρεων γεφυρών φιλίας και συνεργασίας.

Το φετινό Συνέδριο προσανατολίζεται στη σύσφιξη των σχέσεων, την αναβίωση ηθών και εθίμων της περιοχής.

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου, της «Αγίας Παρασκευής», υποδοχή σε πεδινά και ορεινά χωριά του Δήμου Πύλης. Συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία και παραδοσιακή φιλοξενία στο τέλος των πανηγυριών.

Το βράδυ συμμετοχή στο Πανηγύρι στους Γόμφους με τον Πολιτιστικό – Μορφωτικό Σύλλογο του χωριού.

Το Σάββατο 27 Ιουλίου, στις 9:30 το πρωί στο Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο στην Πύλη η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου.

11:30 π.μ. στο Τοξωτό γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα της Πύλης παραδοσιακά παιχνίδια προσανατολισμού για όλες τις ηλικίες με παρούσα τη νεολαία και εθελοντές γυμναστές στο συντονισμό τους. Φαγητό και χορό στη φύση.

Το βράδυ 20:30 στο πανέμορφο Δροσερό Παραδοσιακή Βραδιά.. Με λιτανεία της θαυματουργής εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Λαογραφικά δρώμενα, παραδοσιακό φαγητό μαγειρεμένο σε καζάνια με μεράκι, χορευτικά συγκροτήματα, γλέντι και χορό για όλους.

Την Κυριακή 28 Ιουλίου, με το πέρας του εκκλησιασμού θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των μελών της Συνομοσπονδίας στο Πνευματικό Κέντρο Πύλης.

Όλοι φέτος στην Πύλη που ενώνει τους όπου Γης Θεσσαλούς μέσα από το Παιχνίδι, την Παράδοση και τον Πολιτισμό.

                       Η παρουσία σας ιδιαίτερη τιμή για όλους.

 

Το 5ο Παγκόσμιο Αντάμωμα φιλοξενείται στο Δήμο Πύλης. Χορηγός επικοινωνίας η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ.

 Στα ριζά της Πίνδου, ανάμεσα στα βουνά Ίταμος και Κόζιακας, στην είσοδο ενός μεγαλόπρεπου φαραγγιού, οι Θεσσαλοί όπου γης θα συναντηθούν από την 26η έως τηprogram_FINALν 28η Ιουλίου 2013, στο καθιερωμένο πια ετήσιο Παγκόσμιο Αντάμωμά τους. Συνδιοργανωτές στο φετινό βιωματικό συνέδριο-αντάμωμα είναι ο Δήμος Πύλης και η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», ενώ για πρώτη φορά η όλη διοργάνωση μπαίνει υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της Περιφέρειας Θεσσαλίας & της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

 

Μετά από το επιτυχημένο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πέρυσι τέτοια εποχή στο Δήμο Βόλου φέτος έδωσε την σκυτάλη στον Δήμο Πύλης, τηρώντας την υπόσχεση να διατηρηθούν οι στέρεες γέφυρες φιλίας και συνεργασίας. Τα ανταμώματα μέχρι πρότινος είχαν και τη μορφή συνεδρίου με εγνωσμένου κύρους εισηγητές, ωστόσο λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας οι συνδιοργανωτές συμφώνησαν η φετινή διοργάνωση να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα 

σχέσεων και αναβίωση ηθών και εθίμων της περιοχής.

Μάλιστα θέλοντας να ενισχύσει την παρουσία της νεολαίας θα διοργανώσει το πρωί της 27ης Ιουλίου στο τοξωτό γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα, παιχνίδια προσανατολισμού(orienteering) για όλες της ηλικίες που εθελοντές γυμναστές θα συντονίσουν. Το βράδυ της ίδιας μέρας Θεσσαλικά χορευτικά θα συμμετάσχουν στο παραδοσιακό γλέντι  στο χωριό Δροσερό Τρικάλων, σε ένα Δάσος που κανέναν δε θα αφήσει ασυγκίνητο. Θα προσφερθεί παραδοσιακό φαγητό μαγειρεμένο σε program_FINALκαζάνια, επιμελημένο με περίσσιο μεράκι και φροντίδα από τους εθελοντές του χωριού.  

Παράλληλες εκδηλώσεις υποδοχής θα πραγματοποιηθούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του τριημέρου και σε γύρω χωριά του Δήμου Πύλης.

Επισυνάπτουμε το αναλυτικό πρόγραμμα και την αφίσα.

Η αυλαία θα πέσει στις 28 Ιουλίου 2013 με την καθιερωμένη ΓΣ των μελών της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας στο Δήμο Πύλης.

Πληροφορίες:

Email: pasythessalians@gmail.com

Blog:  http://pasythessalians.blogspot.gr/

Mobile: 6977127762, 6978838475

 

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 ο Πρόεδρος

Γιώργος Πορνάρας

Τορόντο-Καναδάς

sfragida

Η Γραμματέας

Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά

Αθήνα – Ελλάδα

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ