Αθήνα. Το σημαντικό έργο της ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης του ιστορικού αρχείου των βιβλιοθηκών του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης υποστηρίζουν ο ΟΤΕ και η COSMOTE.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, μετέβη στην Κωνσταντινούπολη και ενημέρωσε προσωπικά τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, για τη στήριξη των δύο εταιρειών στη σημαντική προσπάθεια ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης των Πατριαρχικών Βιβλιοθηκών.

Οι βιβλιοθήκες του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελούν μέρος της ιστορίας της Ορθοδοξίας και πυρήνα της θεολογικής σκέψης. Η Πατριαρχική βιβλιοθήκη χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα μ.Χ. και αντιπροσωπεύει την αρχαιότερη, ίσως, βιβλιοθήκη της χριστιανοσύνης με περισσότερους από 50.000 τόμους. Αντίστοιχα, η βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που ιδρύθηκε στους βυζαντινούς χρόνους, θεωρείται μία από τις πιο πλούσιες στον κόσμο σε σπάνια βιβλία, με πλήθος χειρογράφων, που φτάνουν τους 30.000 τόμους.

Ο ΟΤΕ και η COSMOTE συμβάλλουν ώστε οι συλλογές να μετατραπούν σε ψηφιοποιημένο υλικό με σύγχρονες δυνατότητες μελέτης, ανάλυσης και πρόσβασης. Μία ομάδα έργου, αποτελούμενη από ειδικούς συμβούλους, αναλυτές και μηχανικούς, θα προχωρήσει στη δημιουργία πληροφοριακής υποδομής, για την ψηφιοποίηση, την τεκμηρίωση και τη μετέπειτα ανάδειξη των έντυπων Πολιτιστικών τεκμηρίων που διαθέτει τόσο το Πατριαρχείο όσο και η Θεολογική Σχολή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΟΤΕ και η COSMOTE θέτουν την τεχνολογία στην υπηρεσία της ιστορίας και του πολιτισμού. Στο πλαίσιο των προγραμμάτων τους Εταιρικής Υπευθυνότητας, ο ΟΤΕ έχει μία μακρόχρονη συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη για την ψηφιοποίηση του αρχείου του ενώ η COSMOTE συνέβαλε στην ψηφιοποίηση του Ιστορικού Αρχείου της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας. Είναι όμως η πρώτη φορά που ένα τέτοιο έργο γίνεται σε τόσο μεγάλο εύρος και με ιδιαίτερη βαρύτητα για τον Οικουμενικό Ελληνισμό και την παγκόσμια γνώση.

Ο κ. Τσαμάζ δήλωσε σχετικά: «Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Εταιρικής Υπευθυνότητας του ΟΤΕ και της COSMOTE αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε την ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Η κληρονομιά μας αυτή είναι που θα μας κρατήσει δεμένους, θα διαμορφώσει την ελπίδα και θα μας δείξει τον δρόμο για να βγούμε από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ