Στις 06.05.2010, κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή του Νομοσχεδίου «Μέτρα για την εφαρμογή του σχεδίου στήριξης», σε μία επέδειξη δημοκρατικής ευαισθησίας, ο γνωστός μας [και μη εξαιρετέος] βουλευτής (του ΣΥ.ΡΙΖ.Α τότε) Γρηγόρης Ψαριανός, τα ‘έχωσε’ στους συναδέλφους του βουλευτές και τους καταλόγισε ευθύνες, που έφεραν την Ελλάδα στα σημερινά της χάλια. Βεβαια, ο ίδιος δεν καταλόγισε καμμία ευθύνη στον εαυτό τους για σφάλματα που βαραίνουν τον ίδιο και το πρώην πλέον κόμμα του.

Για τον μαχόμενο πατριωτικό χώρο, ότι δήθεν δείνει μαθήματα δημοκρατίας ενώ, μέχρι τώρα, καταπατούσε την δημοκρατία.

Για τους βουλευτές:

„Αλλά βλέπω φουκαράδες των 400 ευρώ που τους τα κάνουν 200 και βγαίνουν στο δρόμο και κλαίνε και με τραβάνε και μου λένε «Κουφάλα παίρνεις τα λεφτά εσύ; Πόσα παίρνετε, 15 χιλιάρικα παίρνετε στη βουλή;» Δεν παίρνουμε τόσα. „Παίρνετε κομπιούτερ εν μέσω κρίσης, τα λένε τα κανάλια και blog“.

Για τα δύο κόμματα:

„Εσείς οι δυο, τα κόμματα που κυβέρνησαν και που γονατίσατε τη χώρα και τη φέρατε σε αυτό το χάλι θα έπρεπε να ντρέπεστε και να μαζέψετε τα σκυλιά που αλυχτάνε. Και βγαίνει ο κόσμος στο δρόμο και λέει ‘να καεί το …’ ξέρετε τι λέει, πως τη λέει τη Βουλή, φοβάστε να το πείτε, θέλετε να το πω εγώ;“ Τελικά, δεν το είπε τότε, αλλά το είχε ήδη πει στις 25.09.2007, βραδυνή ώρα, καθισμένος σε ένα πεζούλι στο Σύνταγμα με φόντο την Βουλή, μιλώντας στο γνωστό δημοσιογράφο και τότε κολλητό του Σταύρο Θεοδωράκη. Και του είπε και άλλα πολλά, για τα οποία αργότερα τον κατηγόρησε ότι του τα υπέκλεψε, γιατί τα είπε «εκτός συνέντευξης“.

Κατ’αγόρευσή του, ο Γρηγόρης Ψαριανός βλέπει τους ‘συντρόφους’ του ως εξής:

Αγαπητοί Σσύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, Σσυναγωνιστές και Σσυνοδοιπόροι,

δεξιοί αναθεωρητές, σταλινικοί, τροτσκιστές, μαοϊκοί, αριστεροί σοσιαλδημοκράτες, κεντροαριστεροί, αντιευρωπαϊστές και τσιράκια του Μάαστριχ, αναρχοαυτόνομοι και λικβινταριστές, ρεβιζιονιστές και κομμουνιστοχριστιανοί, οπορτουνιστές και δογματίλες, ξεστρατισμένοι κνίτες και συντεταγμένοι αντιφρονούντες, σκύθες και ιλλυροί, πελασγοί και ακαρνάνες, πομάκοι και ρουμανόβλαχοι, λακέδες και λακεδαιμόνιοι, πασοκιστές και αντίχριστοι, χειροπράκτες και διανοούμενοι, μακεδόνες και γυφτοσκοπιανοί, εξαρχειώτες και εξαρχειωμένοι, αντιλόπες και στρουθοκάμηλοι, μπετοναρμέδες και ρεμπετασκέρηδες.

Από τις 6/5, μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές ανακατατάξεις στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με κορύφωση, την αποχώρηση 4 βουλευτών του, μεταξύ αυτών και του Γρ.Ψαριανού, και την ήδη συγκρότηση νέου κόμματος με την επωνυμία ‘ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ’ με Πρόεδρο τον Φώτη Κουβέλη. Ηδη, ο Γρ.Ψαρ. με τον επίσης αποχωρήσαντα από τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτή Αχαϊας και πλέον μέλος της Δημ.Αρ. Νίκο Τσούκαλη, μετέβησαν στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, όπου παρουσίασαν τις αρχές του νέο’ι’δρυθέντος κόμματος και έδωσαν συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ. Αναφερόμενος στο παλιό του κόμμα, ο Γρ.Ψαρ. είπε:

„Ένα από τα μεγάλα μηνύματα της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι η συμμετοχή των ανθρώπων. Η Δημοκρατική Αριστερά θέλει να καλύψει ένα χώρο που είχε μείνει ορφανός. Δεδομένου ότι και με ευθύνες της ηγεσίας του Συνασπισμού αλλά και με τα αδιέξοδα και τις εμπλοκές ιδεοληψιών και ιδεολογημάτων στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε φτάσει – ενώ υπήρχαν ελπιδοφόρα μηνύματα και μετρούσαμε πριν από ενάμιση χρόνο μέχρι και διψήφια ποσοστά – να θυμίζει ο Συνασπισμός ένα ΚΚΕ Β’, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια ισχυρή δόση αριστερισμού. Η Δημοκρατική Αριστερά θέλει να επαναπροσδιορίσει το χώρο στην κατεύθυνση ενός αριστερού ευρωπαϊσμού, απόλυτης δημοκρατικής διαδικασίας και διαφάνειας και, επίσης, μια δίκαια ανακατανομή και εισοδήματος και της ελπίδας των ανθρώπων“.

Αλλιώς όμως τα είπε στο ‘VETO’ της Κυριακής 11/7, σε συνέντευξή του στην δημοσιογράφο Εύη Πανταζοπούλου. παραθέτουμε αποσπάσματα της χαρακτηριστικής ‘Ψαριανής’ φρασεολογίας του, όταν μίλησε για:

Ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ:

„Με το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να συνεργασθούν οι βουλευτές του και οι ψηφοφόροι του, θα συνεργασθούμε εμείς? Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πηδάνε από τα παράθυρα, τους κρατάνε με αλυσίδες, τους εκβιάζουνε ότι «Θα πάμε σε εκλογές και θα σας καρατομήσουμε, θα χάσετε τις έδρες σας“. Με αυτό το ΠΑΣΟΚ, μόνο η ΝΔ μπορεί να συνεργασθεί…. Οσοι μου είπαν „Αν δεν σου αρέσει η Αριστερά, να πας στο αγαπημένο σου ΠΑΣΟΚ“ εκείνοι πήγανε στο αγαπημένο τους ΠΑΣΟΚ: από τον Ανδρουλάκη και την Δαμανάκη μέχρι τον Μπίστη και τον Τσουκάτο. Από το ΚΚΕ και τα γκρουπούσκουλα της εξωκοινοβουλευτικής αριστερας, όλοι κωλοτριφτήκανε με το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα μας λένε τώρα παπαριές“. „Ξέρω τουλάχιστον 15 βουλευτές [του ΠΑΣΟΚ] …που κρατιούνται με τα δόντια, πηγαίνουν στις περιφέρειές τους και τους κυνηγάει ο κόσμος, δεν μπορούν να βγουν να μιλήσουν. Και θα την πληρώσουν οι συνήθεις ύποπτοι, γιατί εδώ έχουμε „σοσιαλισμό στις ζημιές, αλλά καπιταλισμό στα κέρδη“.

 

ΓΙΑ ΣΥΡΙΖΑ – ΣΥΝ:

„Πιστεύω ότι η Δημοκρατική Αριστερά σε 6 μήνες θα είναι σε διψήφια νούμερα δημοσκοπικά και θα κερδίσει και τις εκλογές. Δεν θα την πάθουμε όπως με τον ΣΥΡΙΖΑ, που πιάσαμε 12άρια, φτάσαμε τα 18% και μετά από ένα χρόνο ψάχναμε να βρούμε αν θα μπούμε στην Βουλή. Το 3% πέθανε.

Δεν καταλαβαίνω γιατί [ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ] φύγανε από το ΚΚΕ. Ο ΣΥΝ είναι ένα ΚΚΕ.β’, μια παραλλαγή του ΚΚΕ, με ολίγον από αριστερισμό. Ο ΣΥΝ έφτιαξε μία συμμαχία πιο στενή από τον εαυτό του και κατάφερε να εγκλωβιστεί σε μια υπόγεια γιάφκα των Εξαρχείων. Με τον ΣΥΝ θα ξαναβρεθούμε σε κοινούς αγώνες, ανεξάρτητα αν μας λένε ότι είμαστε πουλημένοι, γλειφτρόνια του ΠΑΣΟΚ και όλες αυτές τις αρλούμπες“.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ:

„Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί αυτό το κράτος, το άθλιο, σαθρό συφοριασμένο ψωράλογο. Είναι ένα ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ, στο οποίο κονομάνε οι νταβατζήδες και οι πουτάνες δεν πληρώνονται. Ο λαός που δουλεύει είναι η πουτάνα τού μπουρδέλου και αντί να πληρώνεται, πληρώνει και από πάνω.

Να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία. Δεν είναι ανάγκη να πουλάς τα νησιά στους ξένους και να νοικιάζεις την Ακρόπολη στους Μογγόλους. Και αν τα λαμόγια τα δικά μας, οι νεόβλαχοι, δεν ξέρουν πώς να το κάνουν αυτό, ας ρωτήσουν πως το κάνουν οι Δανοί, οι Ισλανδοί, οι Σουηδοί, οι Βέλγοι“.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ:

„Υπάρχει και η Εκκλησιαστική Περιουσία. Η Εκκλησία είναι ο μέγας ιδιοκτήτης της Ελλάδας και όχι μόνο δεν πληρώνει, αλλά πληρώνεται κιόλας. Να γίνει αναδιανομή των ιδιοκτήσιών που έχουν παραχωρηθεί. Από πού έχει η Εκκλησία την περιουσία της? Από τη σκληρή δουλειά ή από τα φιρμάνια και τα χρυσόβουλα των Σουλτάνων και τη μεταβίβαση τεράστιων ιδιοκτησιών από την Τουρκοκρατία στους ευνοημένους ιεράρχες? Κάποιος πρέπει να πει ότι υπάρχει άμεση ανάγκη διαχωρισμού Κράτος και Εκκλησίας. Δεν υπάρχει καμμία άλλη χώρα που να ορκίζεται στον Θεούλη“.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΑΠΕΡΓΙΕΣ – ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΜΕΡΤΑ:

„Ως Δημοκρατική Αριστερά, μας ενδιαφέρει η διαχείριση και ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας. Δεν είμαστε μία αριστερά της αντίδρασης και των κινητοποιήσεων Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο. Αν είναι να κάνουμε μία απεργία, να γίνει μια γενική για δύο μέρες, να παραλήσει το σύμπαν. Να κλάσουνε πόμολα. Γιατί δεν κόβουνε μερικούς κώλους (αυτών που έχουν υπογράψει ασύμφορες κρατικές αγορές και δαπάνες)? Ολοι αυτοί με τις βίλες, δεν είναι πρώην υπουργοί, ούτε διευθυντές ΔΕΚΟ, είναι ανθυποστελέχη και συνδικαλιστές. Είναι αριστεροί προοδευτικοί του συνδικαλισμού και των συντεχνιών. Υπάρχει μία ομερτά, ακόμα και για τα κόμματα της Αριστεράς. Κάτι λιμενεργάτες, κάτι μεγαλοαγρότες, κάτι μεγαλοπαπάρες, οι οποίοι είναι δικοί μας, στην ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, στην ΕΡΤ, στο ΟΠΑΠ. Όταν οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ και της Ν.Δ. φορτώνανε την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ με χειριστές αέρος, εδάφους, αεροσυνοδούς, μασέρ, βιζιτούδες, βγήκε ποτέ η Αριστερά να πει «Σταματείστε αυτό το βιολί, γιατί θα ρίξετε έξω την Ολυμπιακή?“ Η Αριστερα έχει μία πάγια τακτική: να γίνουν όλοι δημόσιοι υπάλληλοι, να τα …ξύνουνε και να τρώνε τυρόπιτες“.

Τάδε έφη Γρηγόρης Ψαριανός. Από μικρό κι από τον Ψαριανό μαθαίνεις την αλήθεια…

Θωμαϊς Παριανού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ