Γράφει ο Βαγγέλης Πάλλας δημοσιογράφος εφημερίδας ΧΑΡΑΥΓΗ.

Η υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ  Κοζάκου-Μαρκουλλή συναντήθηκε  στις 30 Ιουλίου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελβετικής Συνομοσπονδίας κ. Didier Burkhalter, ο οποίος  πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας  στην Κύπρο.

Οι δύο Υπουργοί είχαν αρχικά κατ’  ιδίαν συνάντηση. Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες κατά τις οποίες  επαναβεβαιώθηκε το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων Κύπρου-Ελβετίας. Ο κ.  Burkhalter  συνεχάρη  την Υπουργό Εξωτερικών για την ανάληψη από την Κύπρο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Στη συνέχεια, η  κα Μαρκουλλή ενημέρωσε  τον ομόλογό της για τις προτεραιότητες της κυπριακής Προεδρίας του  Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.  Στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης βρέθηκαν επίσης οι εξελίξεις στη Νότια Γειτονία με ιδιαίτερη έμφαση στην κρίση στη Συρία καθώς και τα επόμενα βήματα στις σχέσεις ΕΕ-Ελβετίας. Μετά το πέρας των διαβουλεύσεων οι δύο  Υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις  στα ΜΜΕ.  Ακολούθως, η κα Μαρκουλλή παρέθεσε γεύμα εργασίας προς τιμήν του ομολόγου της.

«Η Αμμόχωστος μπορεί να αποτελέσει γέφυρα ειρήνης»

Αντικατοχική εκδήλωση Δήμου Αμμοχώστου Οι πραγματικές επιλογές για το μέλλον της Κύπρου θα πρέπει να είναι επιλογές πραγματισμού που θα στηρίζονται σε διαχρονικούς στόχους και θέσεις αρχής για τις οποίες είμαστε υπόλογοι στη διεθνή κοινότητα. Ταυτόχρονα θα πρέπει να είμαστε διεκδικητικοί με αταλάντευτη εμμονή σε αρχές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, που  πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, στις 4 Αυγούστου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η Αμμόχωστος μπορεί να αποτελέσει όπως και άλλοτε γέφυρα ειρήνης, ελπίδα  συνεργασίας και συμβίωσης, φτάνει η Τουρκία να αποφασίσει, επιτέλους, να  αφήσει στο περιθώριο τις απειλές και τις ύβρεις και να ξαναμπεί στο διάλογο τον οποίο η ίδια εγκατέλειψε. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι 38 χρόνια κλείνουν φέτος από την αποφράδα μέρα που αλώθηκε η πόλη της Αμμοχώστου, με τις κατοχικές δυνάμεις να κρατούν την Αμμόχωστο όμηρο ενώ ο στόχος της Τουρκίας είναι να χρησιμοποιεί την Αμμόχωστο  ως διαπραγματευτικό χαρτί στις κατά  καιρούς προσπάθειες για επίτευξη  λύσης του Κυπριακού. Αυτή η στάση της Τουρκίας, σημείωσε, περιφρονεί  κατάφωρα τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου του 1979, η οποία θέτει ως  προτεραιότητα την επίτευξη συμφωνίας και την άμεση εφαρμογή της για την επανεγκατάσταση στην Αμμόχωστο των νομίμων κατοίκων της, και αποδεσμεύει την εφαρμογή μιας τέτοιας συμφωνίας από τις συζητήσεις για τις άλλες πτυχές του κυπριακού  προβλήματος.

 ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΟΥ

Έχουν ήδη περάσει 38 ολόκληρα έτη από τη 16η Αυγούστου 1974 και την ύπουλη διείσδυση των τουρκικών κατοχικών στρατιωτικών δυνάμεων στην κωμόπολη της Μόρφου, στη διάρκεια μιας παρατεταμένης και εκτενούς παραβίασης από την Τουρκία της μετά την εισβολή της 20ής Ιουλίου εκεχειρίας, την οποία  επιτηρούσε η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Με αφορμή τη θλιβερή όσο και οδυνηρή αυτή επέτειο, οι Μορφίτες, με  επικεφαλής τον Δήμαρχό τους Χαράλαμπο Πίττα, επισκέφθηκαν στις 16 Αυγούστου  τις Πρεσβείες των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου  Ασφαλείας και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και επέδωσαν ψηφίσματα διαμαρτυρίας για την κατάληψη της Μόρφου από τους Τούρκους εισβολείς,  καθώς και για τη συνεχιζόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί. Η Αντιπροσωπεία των Μορφιτών, με εκπροσώπους από το Δημοτικό Συμβούλιο και τα οργανωμένα σύνολα της πόλης, το Δημοτικό  Συμβούλιο Νεολαίας, τα σωματεία  «Διγενής   Ακρίτας»  και  «ΑΕΜ»,  τη Σχολική Εφορεία Μόρφου, την ΟΕΛ-ΜΕΚ και την ΠΟΕΔ Μόρφου, τον  «Όμιλο Γυναικών Μόρφου»,  τον «Πολιτιστικό Όμιλο Μόρφου»  και τον «Όμιλο Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Μόρφου»,  συναντήθηκε, επίσης, με τον Επίτροπο Προεδρίας κ. Γιώργο Ιακώβου και με τον Βουλευτή κ. Σοφοκλή Φυττή, στους οποίους επέδωσαν ψηφίσματα για να τα διαβιβάσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Πρόεδρο της Βουλής,  αντίστοιχα.

«ΒΑΔΙΖΟΥΜΕΣΤΗΝΠΟΡΕΙΑΠΟΥΟΜΑΚΑΡΙΟΣΧΑΡΑΞΕ»

Στην προσπάθειά μας για εξεύρεση μιας ειρηνικής, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, βαδίζουμε στην πορεία που ο ίδιος ο Μακάριος χάραξε, δήλωσε στις 3 Αυγούστου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ότι ο πρώτος ηγέτης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποδέχθηκε την ομοσπονδία κατανοώντας ότι αποτελούσε «τη μόνη διέξοδο για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μα».  Σε ομιλία του  στην εκδήλωση τιμής για τον Πρόεδρο Μακάριο στη γενέτειρα του αείμνηστου Εθνάρχη, την Παναγιά της Πάφου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως μετά το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ εναντίον του και την τουρκική εισβολή του 1974, ο Μακάριος «έλαβε τη θαρραλέα και καθοριστική απόφαση για αποδοχή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου το 1977. Εκτιμούσε ορθά ο Μακάριος τους κινδύνους μόνιμης διχοτόμησης του νησιού και ότι η λύση ομοσπονδίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκατάσταση της ενότητας του λαού, του εδάφους, της οικονομίας και των θεσμών και στην απαλλαγή από την κατοχή». Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν ήταν ούτε από ενδοτισμό ούτε από έλλειψη πραγματισμού που ο Μακάριος αποδέχτηκε την ομοσπονδία. «Το έπραξε ακριβώς κατανοώντας ότι αποτελούσε τη μόνη διέξοδο για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας», συμπλήρωσε, και συνέχισε: «Στην προσπάθειά μας για εξεύρεση μιας ειρηνικής, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, βαδίζουμε στην πορεία που ο ίδιος ο Μακάριος χάραξε. Αγωνιζόμαστε για λύση του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο, στη βάση του ιστορικού συμβιβασμού που ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είχε το πολιτικό θάρρος και τη διορατικότητα να συμφωνήσει». Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπενθύμισε πως αυτό το συμβιβασμό, της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας,  επεδίωξαν όλοι ανεξαίρετα οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα. Υπό το βάρος των τετελεσμένων που δημιούργησε η τουρκική εισβολή και κατοχή, η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο  σε ομοσπονδιακό κράτος ήταν και  εξακολουθεί να είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή, για απαλλαγή από την κατοχή, τερματισμό της διχοτόμησης και επανένωση του τόπου και του λαού», τόνισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ