Μετατρέπει την ενέργεια των κυμάτων της θάλασσας σε ηλεκτρική ενέργεια – Υπολογίζεται ότι μπορεί να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες πολλών ελληνικών νησιών.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Πρωτοποριακό επίτευγμα με ένα σύστημα που μετατρέπει την ενέργεια των κυμάτων της θάλασσας σε ηλεκτρική ενέργεια, τελειοποίησε με πατέντα του Έλληνας επιστήμονας από την Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για έναν ειδικό κυματοθραύστη, ο οποίος μπορεί να δαμάζει την τεράστια ενέργεια της θάλασσας, να την μεταφέρει υπό μορφή μηχανικής ενέργειας (πίεσης) σε στροβίλους ειδικής ηλεκτρογεννήτριας και τελικά να μετατρέπεται η μηχανική αυτή ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια, που μπορεί να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες ολόκληρων πόλεων ή χωριών. Ειδικοί πιστεύουν, ότι με το σύστημα αυτό πολλά ελληνικά νησιά ή και παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας μας μπορούν στο άμεσο μέλλον να καλύψουν άμεσα τις ενεργειακές τους ανάγκες από τα κύματα.
Οδηγός για την παραγωγή της ενέργειας από τα θαλάσσια κύματα είναι το πρόγραμμα Pelamis, που υλοποιείται σε πειραματικό στάδιο ανοιχτά της Πορτογαλίας από την σκωτσέζικη εταιρεία Ocean Power Delivery.
Οι τεχνικοί της εταιρείας αυτής έχουν εγκαταστήσει εκεί ειδικές σπονδυλωτές κατασκευές, που αντλούν την ενέργεια των κυμάτων και μεταφέρουν την πίεση σε μια μεγάλη γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος.
Η γεννήτρια αυτή παράγει 2.250 κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι ικανή να ικανοποιήσει τις ανάγκες 2.000 ανθρώπων. Το πείραμα της Πορτογαλίας στοίχισε έως τώρα 8 εκατομμύρια ευρώ, όμως δεν έχει καταστεί λειτουργικό μέχρι σήμερα.
Ο μηχανολόγος μηχανικός από τη Θεσσαλονίκη κ.Βασίλειος Κουμπάκης, που, με τους συνεργάτες του, βελτίωσε και τελειοποίησε με δική του πατέντα το σύστημα αυτό ώστε να γίνει λειτουργικό και πιο αποδοτικό, δηλώνει, ότι η δική του πρόταση είναι απλή και βασίζεται στην κατασκευή ενεργειακών κυματοθραυστών στα λιμάνια των νησιών μας.
Ειδικοί, μηχανικοί κυματοθραύστες θα δεσμεύουν την ενέργεια των κυμάτων και θα τη μετατρέπουν σε μηχανική ενέργεια ώστε να θέτουν σε κίνηση τον στρόβιλο γεννήτριας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κ. Κουμπάκης έχει πιστοποιήσει την μηχανική πατέντα του και την παρουσίασε σε ειδικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, που διοργάνωσε το σώμα καθηγητών ΑΕΙ Βόρειας Ελλάδας.

   

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ