Ο διδάσκων του ΤΕΦΑΑ και ερευνητής του Ινστιτούτου Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης του ΚΕΤΕΑΘ, Δρ Γιώργος Σακκάς, κατατάχτηκε πρώτος στην Ελλάδα και 8ος στον κόσμο

Του Αποστόλη Ζώη

Φέτος για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά πραγματοποιήθηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης στην Ελλάδα.

Οι αγώνες έγιναν στην πόλη της Καλαμάτας με την επίσημη τελετή έναρξης στις 15 Σεπτεμβρίου και ολοκλήρωση στις 25 Σεπτεμβρίου.

Στους αγώνες συμμετείχαν 153 αθλητές από 32 χώρες και φυσικά συμμετέχει και η Ελλάδα με 9 σούπερ αθλητές.

Οι αγώνες ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία. Αρχηγός της ελληνικής αποστολής ήταν ο διδάσκων του ΤΕΦΑΑ και ερευνητής του Ινστιτούτου Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης του ΚΕΤΕΑΘ, Δρ Γιώργος Σακκάς.

Πρώτος

Ο Γιώργος Σακκάς

Ο Γιώργος Σακκάς κατατάχθηκε πρώτος στο Ελληνικό πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης στην κατηγορία «χωρίς πέδιλα» που πραγματοποιήθηκε στο Λουτράκι στης 10-11 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες δηλαδή πριν την έναρξη του παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, ο Γιώργος κατατάχτηκε 8ος στην κατηγορία με πέδιλα με επίδοση 80 μέτρα. Κατά την διάρκεια των αγώνων έγιναν και τρία πανελλήνια ρεκόρ καθώς και ένα χάλκινο μετάλλιο από τους αθλητές της ελληνικής αποστολής.

Για την προετοιμασία και την συμμετοχή του Γιώργου Σακκά στους αγώνες έπαιξαν σημαντικό ρόλο το ΚΕΤΕΑΘ, η εταιρία Βήχος Group και το κατάστημα «Θηρευτικός» του κ. Πέτρου, όπως ο ίδιος αναφέρει, τους οποίους και ευχαριστεί δημόσια.

Η ελεύθερη κατάδυση

Όλοι μας έχουν δει τουλάχιστον από μια φορά την ταινία του Luc Besson «Το Απέραντο Γαλάζιο» (Le Grand Bleu, 1988) και έχουμε αναρωτηθεί πώς είναι δυνατόν ο άνθρωπος να μπορεί να καταδυθεί με μια μόνο ανάσα τόσο βαθιά.

Η ελεύθερη κατάδυση είναι μια πανάρχαια δραστηριότητα, για την οποία υπάρχουν αρχαιολογικά στοιχεία στον ελλαδικό χώρο από τη Μινωική Εποχή, δηλαδή 4.000 χρόνια πριν.

Τα πιο συγκλονιστικά, όμως, νέα έρχονται το 1913 με την εξωπραγματική ιστορία του Γεωργίου Χατζή του Στάθη, του γνωστού και ως Χατζηστάθη, σφουγγαρά από τη Σύμη, που καταδύθηκε χωρίς εξοπλισμό στα 76 μέτρα, με χρόνο βουτιάς περίπου στα τρία λεπτά, για να βρει την άγκυρα του ιταλικού πλοίου Regina Margherita, και αναδύθηκε τραβώντας το σχοινί με τα χέρια του.

Δεν είναι απίστευτο το γεγονός ότι ο πρώτος ελεύθερος δύτης ήταν Έλληνας και το ρεκόρ του κράτησε για 76 ολόκληρα χρόνια, όσα και τα μέτρα που πήγε! «Έχουμε μια φοβερή κληρονομιά, η οποία μάλιστα δε συνεχίζεται μόνο με τους σημερινούς Έλληνες ελεύθερους δύτες που βουτούν σε τριψήφια νούμερα αλλά και με τους υποβρύχιους κυνηγούς που καταδύονται κάτω από τα 30 μέτρα για το χόμπι και το μεζέ», εξηγεί ο διδάσκων του ΤΕΦΑΑ και ερευνητής του Ινστιτούτου Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης του ΚΕΤΕΑΘ και μέλος της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Ελεύθερης Κατάδυσης, Γιώργος Σακκάς.

Έχοντας στο ενεργητικό του πολλές άλλες διακρίσεις, ο Γιώργος Σακκάς κατατάχτηκε 5ος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ελεύθερης Κατάδυσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη χρονιά υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ελεύθερης Κατάδυσης AIDA International. Στον αγώνα, στον οποίο έλαβαν μέρος 37 αθλητές από 23 χώρες, ο Γιώργος Σακκάς κατατάχτηκε 5ος στη γενική βαθμολογία, με επιδόσεις που κυμαίνονταν από 54 μέτρα χωρίς πέδιλα, μέχρι 70 μέτρα με πέδιλα, κάνοντας προσωπικά ρεκόρ και στις τρεις κατηγορίες του αθλήματος.

Η ελεύθερη κατάδυση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ένα σπορ στο οποίο οι αθλητές/δύτες καταδύονται όσο πιο βαθιά μπορούν, με μια μόνο ανάσα και επιστρέφουν στην επιφάνεια, με μόνη βοήθεια αυτή των χεριών και των ποδιών τους.

Εκτός από τη γοητεία που εκπέμπει το άθλημα της ελεύθερης κατάδυσης έχει και σημαντικά έξοδα, εξαιτίας του εξοπλισμού και των προπονήσεων στην θάλασσα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ