Οι Έλλήνες της Γερμανίας στηρίζουν τις προσπάθειες προς αναστροφή του αρνητικού κλίματος και τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στη χώρα που ζουν. Την επαναβεβαίωση αυτή μετέφερε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ) υπό τον πρόεδρό της, Κώστα Δημητρίου, σε συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, τον υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργο Νικητιάδη και τον 7ο αντιπρόεδρο της Βουλής, Αναστάσιο Κουράκη.

Η συζήτηση με τον κ. Δρούτσα επικεντρώθηκε στις προοπτικές συμβολής της ΟΕΚ στην περαιτέρω βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στη Γερμανία, σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και τα άλλα υπουργεία. Όπως τόνισε ο κ. Δημητρίου, η ομογένεια με χαρά παρατηρεί την αναστροφή του κλίματος στις σχέσεις με τη Γερμανία, που τώρα μπαίνουν σε νέα φάση συνεργασίας. Παράλληλα, επισήμανε ότι οι 350.000 Έλληνες της Γερμανίας, η “ήρεμη δύναμη” όπως γενικά αποκαλείται, λειτουργούν ως “πρεσβευτές” της Ελλάδας, αφού η προσφορά τους στη χώρα υποδοχής αναγνωρίζεται ως σημαντική.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την ΟΕΚ για τη συνδρομή που παρέχει η οργανωμένη ομογένεια στα θέματα της Ελλάδας και υπογράμμισε την αναγκαιότητα να συνεχιστεί η συνεργασία, προς όφελος και των καλών διμερών σχέσεων με τη Γερμανία.

Ως ταμίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), ο κ. Δημητρίου ενημέρωσε τον κ. Δρούτσα και για τρέχοντα θέματα του ΣΑΕ και ζήτησε την επίσπευση της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος, όπως ορίζει ο νόμος, για τη διεξαγωγή της παγκόσμιας συνέλευσης του ΣΑΕ. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δημητρίου υπογράμμισε την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για τον Απόδημο Ελληνισμό και εξέφρασε την ανησυχία του για την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στον ορισμό Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού.

Τα θέματα αυτά και άλλα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τον Ελληνισμό της Διασποράς συζητήθηκαν και στη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία της ΟΕΚ με τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Αναστάσιο Κουράκη.

Η εποικοδομητική συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΟΕΚ με τον υφυπουργό Τουρισμού, Γιώργο Νικητιάδη, περιστράφηκε γύρω από τις δυνατότητες αξιοποίησης της ομογένειας, ειδικότερα των χιλιάδων επαγγελματιών, για βελτίωση της εικόνας της χώρας μας στη Γερμανία, μία από τις πιο σημαντικές τουριστικές αγορές για την Ελλάδα, και την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, στο πλαίσιο και της πρωτοβουλίας του ΣΑΕ. Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν και στο Βερολίνο, κατά την επίσκεψη του κ. Νικητιάδη.

Με την κυρία Διαμαντοπούλου ο κ. Δημητρίου και ο πρόεδρος του ΣΑΕ, Στέφανος Ταμβάκης, είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας στη Θεσσαλονίκη – την έναρξη του οποίου κήρυξε η υπουργός – όπου και την ενημέρωσαν ότι το ΣΑΕ είναι έτοιμο να συμμετάσχει στο συνέδριο που είχε προαναγγείλει η ίδια για την Παιδεία των Ομογενών τον προσεχή Οκτώβριο, θέμα το οποίο έχει συζητηθεί σε προηγούμενη συνάντηση του κ. Ταμβάκη με την υπουργό. Τέλος, η υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό θα συνεχίσει να γίνεται απρόσκοπτα.

Πηγή: OEK

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ