(c) ellinikignomi

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Στα 138 δισεκατομμύρια δολλάρια έφτασε το οικονομικό κόστος από τις φυσικές καταστροφές σε ολόκληρο τον κόσμο το 2012, ενώ οι μισές από αυτές τις καταστροφές προκλήθηκαν από τον κυκλώνα Σάντι και την ξηρασία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
το 2013 είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά, που το κόστος ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολλάρια, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η ειδική Υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη.
«Από την εξέταση των οικονομικών απωλειών, που προκαλούν οι μεγάλες φυσικές καταστροφές διαπιστώνεται, ότι έχει αυξηθεί το οικονομικό κόστος από τα μέσα της δεκαετίας του ’90», εξήγησε η διευθύντρια Διεθνούς Στρατηγικής για την Πρόληψη των Καταστροφών του ΟΗΕ (UNISDR), κυρία Ελίζαμπεθ Λόνγκγουορθ.
Σημειώνεται, ότι η τάση αυτή συνεχίστηκε και πέρσι, παρά το γεγονός, ότι το 2012 δεν υπήρξε κάποια τεράστια καταστροφή, όπως ένας ισχυρός σεισμός σε κατοικημένη περιοχή.
Το 2011 κρατάει ακόμη το ρεκόρ στο οικονομικό κόστος των φυσικών καταστροφών σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού αυτό έφτασε τα 371 δισεκατομμύρια δολλάρια, κυρίως εξαιτίας του σεισμού και του παλιρροϊκού κύματος, που έπληξαν την Ιαπωνία τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς.
Σύμφωνα με την κ. Λόνγκγουορθ, σε γενικές γραμμές το κόστος είναι υψηλό, όταν μια φυσική καταστροφή πλήττει ανεπτυγμένες χώρες, όπως έγινε το 2012 με την ξηρασία (20 δισεκατομμύρια δολλάρια) και τον τυφώνα Σάντι (50 δισεκατομμύρια δολλάρια) στις ΗΠΑ.
Όσον αφορά το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, οι αναπτυσσόμενες χώρες πληρώνουν συνήθως πολύ βαρύτερο τίμημα. Με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ, 9.330 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πέρσι από φυσικές καταστροφές, έναντι 30.770 το 2011 και 297.000 το 2010, όταν σημειώθηκε ένας πολύ ισχυρός σεισμός στην Αϊτή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ