Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στο κατάμεστο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης εκδήλωση τιμής και μνήμης για την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την απελευθέρωση των Σερβίων και της Θεσσαλονίκης, με επιμέλεια του Μορφωτικού Ομίλου Σερβίων «Τα Κάστρα».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με χαιρετισμό από την Πρόεδρο της Επιτροπής του Βαφοπουλείου Θεοδώρα Λειψιστινού και ακολούθησε χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Συλλόγου Σερβίων Θεσσαλονίκης Ηλία Ράπτη και το Δήμαρχο Σερβίων-Βελβεντού  Βασίλειο Κωνσταντόπουλο ο οποίος αναφέρθηκε στα σημερινά  Σέρβια και στην ιστορική διαδρομή της πόλης. Ακολούθησε  προβολή εικόνων από τα Σέρβια.

Στη συνέχεια η πρόεδρος του Μ.Ο.Σ. Χρυσάνθη Καραγιαννίδου σε μια συγκλονιστική ομιλία αναφέρθηκε στην μάχη στο Σαραντάπορο και στις Πόρτες και την σημασία τους στην περαιτέρω εξέλιξη του αγώνος, ενώ τελειώνοντας αναφέρθηκε και  στην Απελευθέρωση των Σερβίων.

Η γρήγορη  νίκη  επί των Τούρκων στα οχυρωματικά  έργα στο Σαραντάπορο  που είχαν κατασκευασθεί  από τους Γερμανούς, οι οποίοι τα θεωρούσαν απροσπέλαστα, ήταν  η αιτία που η Θεσσαλονίκη περιήλθε στον Ελληνικό Στρατό και όχι στον Βουλγαρικό.

Αυτή νίκη είχε όμως και πολλές ανθρώπινες θυσίες από τους  Έλληνες. 117 κάτοικοι της πόλεως των Σερβίων, που τους είχαν Ομήρους οι Τούρκοι, λίγο πριν εκκενώσουν την πόλη τους έσφαξαν. Η γλαφυρή περιγραφή του συγκεκριμένου περιστατικού αυτή ήταν συγκλονιστική. Ακολούθησε προβολή εικόνων και φωτογραφιών από την Μάχη στο Σαραντάπορο και στις Πόρτες  και από την είσοδο του Ελληνικού στρατού στα Σερβία στις 10 Οκτωβρίου 1912.

Αμέσως μετά, ανέβηκε στη σκηνή η Χορωδία του ομίλου υπό την διεύθυνση του δασκάλου Δημήτρη Δασκαλόπουλου με τη συνοδεία του ακορντεόν  της Δέσποινας Νταβατζή. Έπειτα, έγινε προβολή του Λαογραφικού Μουσείου του Μ.Ο.Σ. στο οποίο υπάρχει όλη η Λαογραφική Ιστορία των Σερβίων. Το πρόγραμμα έκλεισε με το νεανικό χορευτικό τμήμα του Ομίλου  με  Χοροδιδάσκαλο τη  Δώρα Αγοραστού. Εκτός των προαναφερθέντων παρευρέθησαν : η εκπρόσωπος της Περιφέρειας  Δυτικής Μακεδονίας Κική Αποστολίδου, ο Αντιδήμαρχος Πυλαίας- Πανοράματος  Γεώργιος Τσίγκρος, ο πρώην Δήμαρχος Σερβίων Δήμος Κοκολιός, ο Γραμματέας του Ελληνικού- Κυπριακού- Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας και της Εκκλησιαστικής Ελληνικής Κοινότητας Βουδαπέστης Βασίλειος Σταματόπουλος και πλήθος Σερβιωτών που κατοικούν στην Θεσσαλονίκη.

Βουδαπέστη 15-10-2012

Ο Γενικός Γραμματέας

Βασίλειος Σταματόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ