Θα φέρει απώλειες 3,8 δισ. στο ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας. Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.
Η κυβέρνηση θεωρεί ατμομηχανή της εθνικής μας Οικονομίας τον τουρισμό, που είναι όντως η “βαρειά βιομηχανία” της Ελλάδας, η οποία μπορεί να δώσει διεξόδους στην σημερινή κρίση. Όμως, προχωρώντας στην αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5%, που είναι σήμερα στο 13%, κατ’ απαίτηση της τρόϊκας καιτων ξένων συμφερόντων, τα οποία θέλουν να αρπάξουν, ότι έχει απομείνει στην Ελλάδα, καταδικάζει σε μαρασμό την τελευταία, όποια υγιή επιχειρηματικότητα στον τόπο μας και παραδίδει βορά στα διεθνή αρπακτικά τον τουρισμό μας.
Αφού, με την κρίση στην Ουκρανία και την εχθρική στάση της χώρας μας απέναντι στην Ρωσία δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες ακύρωσαν τα ταξίδια τους στους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, τώρα η τρόϊκα και οι δανειστές μας προχωρούν στην “χαριστική βολή” εναντίον του ελληνικού τουρισμού, αυξάνοντας τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%. Αυτό σημαίνει, ότι θα έρθουν μεν στο κράτος πρόσθετα έσοδα από φόρο της τάξεως των 300 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά θα μειωθεί το ΑΕΠ της χώρας μας κατά 2%, ήτοι, 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ, έτσι ώστε οι απώλειες για την εθνική μας οικονομία να φθάσουν τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ!
Τα στοιχεία αυτά τα δίνει στην δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), που επισημαίνει, πως η μείωση του ΑΕΠ θα προκαλέσει καταστροφικές μεταβολές και στις θέσεις εργασίας, αφού για κάθε ένα εκατομμύριο λιγότερους τουρίστες, που θα έρχονται στη χώρα, θα χάνονται 30.000 θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, οι τουρίστες που θα χαθούν, αν διπλασιαστεί ο ΦΠΑ, εκτιμάται πώς θα ξεπεράσουν τα 2,5 εκατομμύρια το 2015, ενώ πολύ μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες για το 2016. Άρα θα χαθούν τουλάχιστον 75.000 θέσεις εργασίας.
Οι Έλληνες τουριστικοί επιχειρηματίες εκτιμούν, ότι οι τουρίστες θα πάνε απέναντι, στην Τουρκία, που είναι ο μεγάλος ανταγωνιστής της Ελλάδας και η ανεργία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο στην χώρα μας.




