Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ως προκλητικός εκβιασμός εκλαμβάνεται από πολλούς η προειδοποίηση της Τουρκίας προς την Ε.Ε., πως θα ακυρώσει ολες τις συμφωνίες με την Ε.Ε. για το Προσφυγικό ζήτημα, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι τον Ιούνιο, δεν χορηγήσει χωρίς περιορισμούς βίζα στους Τούρκους πολίτες.
Συγκεκριμένα, με τελεσίγραφό του προς τις Βρυξέλλες ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, προτού αναχωρήσει για το Στρασβούργο, προειδοποίησε, πως η τουρκική Κυβέρνηση θα ακυρώσει τις συμφωνίες με την Ε.Ε. για το Προσφυγικό, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χορηγήσει χωρίς περιορισμούς βίζα μέχρι τον Ιούνιο στους πολίτες της Τουρκίας, όπως συμφώνησε.

«Εάν η ΕΕ δεν τηρήσει τον λόγο της, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για τους μετανάστες, και εμείς θα ακυρώσουμε όλες τις συμφωνίες για το Προσφυγικό»!

Οι δηλώσεις Νταβούτογλου, που αφορούν άμεσα και την χώρα μας, που εμπλέκεται στο ζήτημα αυτό, όσι καμία άλλη στην Ε.Ε., έγιναν λίγες ώρες μετά τα όσα είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ομιλία του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, απαντώντας στις επικρίσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης για την πολιτική, που ακολουθεί η Άγκυρα στην Συρία, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η Συμφωνία με την Ε.Ε..
«Η Συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ ξεκάθαρη. Θέλουμε αυτή η ανθρώπινη τραγωδία να τερματιστεί, οι πολίτες μας να ταξιδεύουν χωρίς τους περιορισμούς της βίζας και η τελωνειακή μας σύνδεση να αναβαθμιστεί», τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου.
«Εάν η ΕΕ δεν τηρήσει τον λόγο της, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για τους μετανάστες, και εμείς θα ακυρώσουμε όλες τις συμφωνίες για το Προσφυγικό», είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, που επικύρωσε και ο Πρωθυπουργός της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

TOURKIA